Έκδηλη η ανησυχία των εργαζομένων για την πορεία της επιχείρησης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «εργατική Αλληλεγγύη»
Κραυγή αγωνίας για το μέλλον της ΔΕΗ και για τις σοβαρές επιπτώσεις που προμηνύει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αποτέλεσε η εκδήλωση που οργάνωσε η Εργατική Αλληλεγγύη στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, με ομιλητή τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, το μέλος του δ.σ. της ομοσπονδίας Σαράντο Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του σωματείου Στέφανο Πράσο.
Ο Νίκος Φωτόπουλος κατήγγειλε στην αρχή της ομιλίας του ότι «η επιχείρηση του ελληνικού λαού διαλύεται κάθε μέρα που περνάει εξ’ αιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Αν δεν υπήρχαν στο ταμείο τα 750 εκ. ευρώ που έκλεψαν φέτος από τους εργαζόμενους με τις μειώσεις των αποδοχών η ΔΕΗ θα είχε καταρρεύσει. Μη σας φανεί παράξενο αν η διοίκηση της επιχείρησης δεν έχει να πληρώσει τη μισθοδοσία του προσωπικού».
Σημείωσε ακόμη ότι «το εργατικό κίνημα της χώρας και όχι μονάχα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οφείλει να μπει μπροστά και να εμποδίσει το ξεδίπλωμα των σχεδίων της κυβέρνησης, σε σχέση με το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας. Και οφείλει να μπει μπροστά γιατί εάν και εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης ο πρώτος που θα την πληρώσει θα είναι ο Έλληνας καταναλωτής.
Ποια είναι η δική μας ξεκάθαρη θέση: Εάν η κυβέρνηση μας αποδείξει ότι ιδιωτικοποιώντας τη ΔΕΗ αύριο το πρωί οι καταναλωτές θα έχουν πιο φτηνή ενέργεια, εμείς θα συμφωνήσουμε η ιδιωτικοποίηση να γίνει από σήμερα κιόλας. Όμως η κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρει να το αποδείξει γιατί σε όλες τις χώρες που το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας πέρασε στα χέρια ιδιωτών ένα πράγμα είδαμε να συμβαίνει. Να αυξάνεται η τιμή του αγαθού αυτού τρεις και τέσσερις φορές πάνω. Οι ιδιώτες δεν δραστηριοποιούνται για τη φωνή της μάνας τους. Το κίνητρό τους είναι ένα. Το κέρδος και μόνο το κέρδος. Αυτό το κέρδος δεν θα βγει από πουθενά αλλού, παρά μόνο από τις πλάτες των καταναλωτών και δευτερευόντως και από τις πλάτες των εργαζομένων με περαιτέρω συρρίκνωση του προσωπικού και των μισθών τους.
Υπάρχουν επίσης λόγοι εθνικής ασφάλειας για τους οποίους δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ. Όταν το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα χέρια των ιδιωτών, το κράτος είναι έρμαιο των συμφερόντων των ιδιωτών που κινούνται με γνώμονα το κέρδος. Δεν θα υπάρξει μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη επάνω και πρώτα απ’ όλα τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Ο σχεδιασμός τους θα είναι στη λογική του πως με λιγότερα χρήματα θα κερδίσουν περισσότερα χρήματα.
Έτσι λοιπόν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας της χώρας και που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη. Ο ιδιώτης για παράδειγμα δεν θα επενδύσει σε λιγνιτικές μονάδες, αλλά σε μονάδες φυσικού αερίου, που μπορεί με το ένα τρίτο των χρημάτων να έχει άμεσα οφέλη. Το ελληνικό δημόσιο όμως οφείλει κάθε φορά όταν κάνει μία επένδυση να λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας και την ανάπτυξη αυτής της χώρας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Λένε κάποιοι για παράδειγμα ότι δεν συμφέρει η κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5». Βεβαίως, εξαρτάται από ποια οπτική το βλέπει κανείς. Εμείς λέμε ότι συμφέρει σαφώς για χίλιους δύο λόγους. Πρώτα απ’ όλα για λόγους ασφάλειας ενεργειακού σχεδιασμού, για λόγους εθνικού συμφέροντος, για λόγους ανάπτυξης και φυσικά για λόγους ανταπόδοσης στην εδώ πολύπαθη περιοχή που τόσα πολλά έχει προσφέρει επί δεκαετίες σε όλους τους Έλληνες.
Τα συνδικάτα οφείλουν να κινηθούν γρήγορα και με σχέδιο για να σταματήσουν αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις. Η ΓΕΝΟΠ πρέπει να κάνει τη σωτηρία της ΔΕΗ υπόθεση όλων των καταναλωτών. Μόνο τότε μπορεί να σωθεί η ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ όσο και να παλέψουμε, αν μείνουμε μόνοι μας στον αγώνα για να σωθεί η επιχείρηση του ελληνικού λαού είναι σίγουρο ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού, όλων των φορέων και όλων των κομμάτων».
Το μέλος του δ.σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Σαράντος Αλεξανδρής, υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στη μνημονιακή πολιτική, στην εφαρμογή των ρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τη τρόικα για τη λεηλασία όλου του ενεργειακού πλούτου και φυσικά της ΔΕΗ. Νομίζω ότι είναι μία μεγάλη εξέλιξη σε βάρους της ελληνικής κοινωνίας το ξεπούλημα κυριολεκτικά της ΔΕΗ, σε μια περίοδο που ο λαός και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε δεινή θέση, εκτός του γεγονότος ότι θα πληρώσουν το μάρμαρο οι καταναλωτές, με την θεματική αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.
Πολύ αρνητική θα είναι επίσης για τη χώρα η επίδραση από την εφαρμογή των μνημονίων, καθώς θα βρεθεί χωρίς εκείνα τα εργαλεία χάραξης εθνικής στρατηγικής. Το ζήτημα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της επιχείρησης, αλλά αφορά όλη την κοινωνία, όλους τους Έλληνες καταναλωτές. Απαιτείται ο συντονισμός της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με όλα τα συνδικάτα για να ανατρέψουμε αντεργατικές πολιτικές, να ανατρέψουμε το μνημόνιο, να διώξουμε την τρόικα, να επιβάλουμε άλλες πολιτικές σε όφελος του λαού και των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος της Εργατικής Αλληλεγγύης Στέφανος Πράσος τόνισε ότι «έχουν ανοίξει τα ζητήματα και ήρθαν όλα στο τραπέζι. Η τρόικα έδωσε εντολή πουλήστε τώρα τη ΔΕΗ κι εμείς είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι. Γι’ αυτό διοργανώνουμε σήμερα αυτή της εκδήλωση με τον πρόεδρο και στελέχη της ΓΕΝΟΠ, για να μας πουν τι σχέδιο έχει η ομοσπονδία, τι ενημέρωση έχει και κυρίως να προετοιμαστεί ο κόσμος και τα συνδικάτα γι’ αυτό που έρχεται. Πρέπει να αναπτύξουμε τέτοιους αγώνες ώστε να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση που θα βλάψει τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και τη χώρα».
XΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ