Τις καινοτόμες δράσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πρόγραμμα του δήμου Πτολεμαΐδας και στοχεύει στην μετατροπή του χώρου της ΑΕΒΑΛ σε ένα δυναμικό ενεργειακό κέντρο, το οποίο θα αποτελεί έναν πόλο βιώσιμης ανάπτυξης, θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια, παρουσίασε ο δήμος Πτολεμαΐδας, στη διημερίδα που συνδιοργάνωσε με την ΑΝΚΟ ΑΕ το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας.
Παρουσιάζοντας τις επενδυτικές υποδομές που θα φιλοξενήσουν τις δρομολογούμενες δραστηριότητες ο δήμαρχος, Γρηγόρης Τσιούμαρης, επισήμανε ότι ο προγραμματισμός του δήμου στοχεύει στην μεταλιγνιτική περίοδο, στην τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, δίνοντας διέξοδο στην ανεργία και στη διατήρηση της τεχνογνωσίας που κατέχει η περιοχή, με τη δημιουργία καινοτόμων δράσεων στην ΑΕΒΑΛ, όπως το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ), ο Καινοτόμος Πόλος Ενέργειας, Θερμοκηπιακό Πάρκο, Διαμετακομιστικό- Εμπορευματικό Κέντρο. Τόνισε μάλιστα ότι η διοργάνωση της ημερίδας αποτελεί ευκαιρία για καταγραφή και ομαδοποίηση των ενδιαφερομένων επενδυτών, αλλά και πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και θεματικά συνέδρια για κάθε δομή ξεχωριστά.
Εντύπωση προξένησε η δήλωση του δημάρχου ότι το σύνολο των επενδυτικών δραστηριοτήτων που προγραμματίζει ο δήμος, μαζί με την αξιοποίηση του Φράγματος του Περδίκκα, υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη 10ετία μπορούν να δημιουργήσουν έναν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, ο κ. Τσιούμαρης μιλά για 5000, ενώ χαρακτήρισε εφικτή τη δημιουργία 1000-1500 θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η κ. Λιάνα Παπατέρπου, υπεύθυνη του Τμήματος Επιχειρηματικότητας της ΑΝΚΟ ΑΕ επισήμανε ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά την αειφόρο (βιώσιμη) ενέργεια που βελτιώνει την καθημερινή ζωή του πολίτη και δίνει ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα μέσα από τη διαχείριση εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Παράλληλα όμως καταδεικνύει ότι ο δήμος Πτολεμαΐδας είναι η ενεργειακή καρδιά της χώρας, είπε, αλλά δεν είναι συνώνυμος μόνο των περιβαλλοντικών προβλημάτων αλλά και πολλών πρωτοβουλιών που αφορούν την αειφορία στην ενέργεια, και στην ορθολογική διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων.
Το σχέδιο των πρωτοβουλιών που πρόκειται να αναπτυχθούν στο Βιοτεχνικό Πάρκο παρουσίασε ο διευθυντής του ΒΙΟΠΑ, Κώστας Νίκου, τονίζοντας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να προγραμματίσει τις επενδύσεις του, καθώς έχουν υλοποιηθεί οι βασικές υποδομές (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων υδάτων και πυρόσβεσης), έχει ολοκληρωθεί κατά 80% η μετατροπή του κτιρίου της ΑΕΒΑΛ και απομένουν κάποιες κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτιρίων και η εσωτερική οδοποιία, λέγοντας ότι «αν πάνε όλα καλά με τις χρηματοδοτήσεις τα έργα θα τελειώσουν μέσα σε 6 μήνες». Σημείωσε ότι υπάρχει ένα σταθερό ανοδικό ενδιαφέρον επιχειρήσεων, που όμως ανακόπηκε κάπως λόγω της οικονομικής κρίσης.
Στην πορεία του Πάρκου Ενέργειας στις εγκαταστάσεις της ΑΕΒΛΑ αναφέρθηκε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Μπακούρος, επισημαίνοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και απομένει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την υλοποίησή του. Χαρακτήρισε μάλιστα το πάρκο αυτό ως τη μοναδική λύση για την αξιοποίηση της ΑΕΒΑΛ.
Στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ζώνης εγκατάστασης θερμοκηπίων στην ΑΕΒΑΛ με την εκμετάλλευση της τηλεθέρμανσης, αναφέρθηκε ο Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεράσιμος Μπαλτζόπουλος, λέγοντας ότι έχουν χωροθετηθεί 21 οικόπεδα των 5 στρεμμάτων, που προσφέρονται και για εγκαταστάσεις ξηραντήριων και καλλιέργεια μανιταριών. Έκανε ειδική αναφορά στην εξοικονόμηση πόρων των επιχειρηματιών που θα επιλέξουν το χώρο αυτό για τις εγκαταστάσεις τους από τη χρήση της τηλεθέρμανσης, λέγοντας πως το κόστος παραγωγής θα περιοριστεί κατά 40% τουλάχιστον. Σημείωσε όμως πως ενώ υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, και από μεγάλους επενδυτές, «με την οικονομική κρίση οι μεγάλοι επενδυτές έκαναν λίγο πίσω», ιδιαίτερα αφού τελούν εν αναμονή επιδότησης αντίστοιχων μονάδων από την κυβέρνηση.
Στη δυνατότητα κατασκευής εργοστασίου για την παραγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην ΑΕΒΑΛ αναφέρθηκε ο Καθηγητής του ΤΕΙ Λάρισας, Γιώργος Μπλάνας, λέγοντας ότι από τα βήματα που θα γίνουν στη συνέχεια θα εξαρτηθεί εάν στα επόμενα χρόνια θα πάρει το όραμα αυτό σάρκα και οστά.
Την μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της ΑΕΒΑΛ παρουσίασε το στέλεχος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Γιώργος Αγερίδης, αλλά και στις δυνατότητες μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, όπως για παράδειγμα με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Στις αναπτυξιακές προτάσεις του δήμου Πτολεμαΐδας μέσω των ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα) αναφέρθηκε ο δημοτικός Σύμβουλος, Κώστας Πολυχρονίδης, ανακοινώνοντας ότι επίκειται η δημοπράτηση του εμπορευματικού κέντρου και του εμπορικού πολύκεντρου και θα ακολουθήσουν άλλα δύο έργα, το νέο δημαρχείο και το αυτοκινητοδρόμιο σε χώρο της ΔΕΗ.
Την πρωτοβουλία του δήμου Πτολεμαΐδας χαιρέτισαν οι παριστάμενοι βουλευτές Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Γάλλος πρόξενος, ο αντινομάρχης Φλώρινας Δ. Αντωνιάδης, ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ Γ. Αμανατίδης και ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης Χ. Σάββας, κάνοντας μνεία στον πρωτοποριακό και καινοτόμο χαρακτήρα του σχεδιασμού του δήμου.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ