Στο στόχαστρο των κομμάτων, κυρίως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούν την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, η οποία θα τους επιτρέψει να τεθούν επικεφαλής στην κούρσα -το πολύ ολίγων μηνών- για τις εθνικές εκλογές, εντείνοντας τα εσωκομματικά προβλήματα των αντιπάλων τους, είναι οι αναποφάσιστοι και η αποχή.
Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν και εμφανίζουν αναποφάσιστο τον ένα στους τρεις ψηφοφόρους, ενώ ουδείς γνωρίζει πώς θα λειτουργήσει η αποχή, καθώς για πρώτη φορά οι ευρωεκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα με τον Β΄ Γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση στον Β΄ Γύρο, ψήφισαν 1.566.000 λιγότεροι πολίτες και, καθώς η αποχή ευνοεί κατά κοινή παραδοχή την κυβέρνηση, οι ευρωεκλογές ορίστηκαν με την δεύτερη Κυριακή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Τα κομματικά επιτελεία εκτιμούν πως ήδη ξεπερνούν κατά πολύ τις 500.000 οι ψηφοφόροι που έχουν αποφασίσει να μεταβούν στις εκλογικές τους περιφέρειες μόνο τη μια Κυριακή, και ζητούμενο είναι να αποφασίσουν αν το κριτήριό τους θα είναι η σταύρωση δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων ή -η πολύ πιο πολιτική- ψήφος για τις ευρωεκλογές.
Ο ορισμός των πανελληνίων εξετάσεων τρεις μέρες μετά την δεύτερη Κυριακή ευνοεί την περαιτέρω αποχή στην κάλπη των ευρωεκλογών, εκτός και αν επικρατήσει το πολιτικό διακύβευμα της αναμέτρησης.
Ένα διακύβευμα που θα κρίνει τη συνοχή και την αντοχή της κυβέρνησης, τη δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και το βαθμό ανασύνθεσης του συνόλου του πολιτικού συστήματος. Γι’ αυτό, άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την απόλυτη πόλωση των αναμετρήσεων και η ΝΔ την ελεγχόμενη.
Καθοριστικά για τις μετεκλογικές εξελίξεις αναμένεται να είναι τα ποσοστά του «Ποταμιού» του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και της Χρυσής Αυγής -για την οποία υπάρχουν και ανοιχτά δικαστικά μέτωπα πριν από τις κάλπες του Μαΐου- και της «Ελιάς». Ειδικά το ποσοστό της «Ελιάς» -βλέπε ΠΑΣΟΚ- θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την κυβερνητική συνοχή την επόμενη ημέρα.
Όπως, βεβαίως, και το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ, με την κυβέρνηση να θεωρεί πως αν η ίδια δεν έχει μη διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις κάλπες και ο Φώτης Κουβέλης δεν εκλέξει ευρωβουλευτή, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ύπαρξης προεδρικής πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η ηγεσία της Κουμουνδούρου θα χρειάζεται χρόνο.
Σποτ και ψηφοδέλτια
Από σήμερα κιόλας διακινούνται τα πρώτα σποτ των κομμάτων και των υποψηφίων, τίθενται από τα κομματικά επιτελεία τα διλήμματα, ενώ οριστικοποιούνται και οι συνδυασμοί για δήμους, περιφέρειες και Ευρωκοινοβούλιο.
Για τους δήμους και τις περιφέρειες, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, τα ψηφοδέλτια πρέπει να κατατεθούν έως και τις 27 Απριλίου, ενώ για το ευρωψηφοδέλτιο είκοσι ημέρες πριν από την κάλπη, δηλαδή έως τις 5 Μαΐου.
Καθοριστικές ημερομηνίες
Καθοριστικές ημερομηνίες στην πορεία προς τις κάλπες θεωρούνται:
• Η 23η Απριλίου, όπου η Eurostat θα πιστοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας το 2013, ενώ την επομένη, 24η Απριλίου, θα συνέλθει το EuroWorking Group για τη δόση των 6,3 δισ. ευρώ.
• Η 5η Μαΐου, οπότε στο Eurogroup ξεκινά η συζήτηση για το χρέος.
• Η ημέρα που θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα στους δικαιούχους και που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επηρεάσει το πολιτικό κλίμα.