Από πολύ παλιά οι γυναίκες, λόγω του ότι θεωρούνταν το αδύναμο φύλο, αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα ,κυρίως σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην εκπαίδευση αλλά και στην εργασία. Τα τελευταία όμως χρόνια πολλές χώρες ξεπέρασαν αυτά τα στερεότυπα και ξέφυγαν από τις παρωπίδες των προκαταλήψεων. Βέβαια, κάποιες κοινωνίες, ανατολικές κυρίως, δεν μπορούν, ακόμη, να δεχτούν τα νέα δεδομένα για τη θέση της γυναίκας.
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αυτών των περιοχών είναι η μη αποδοχή του δικαιώματός τους στην μόρφωση. Ένα όμως κορίτσι αγωνίστηκε και η ίδια τουλάχιστον κέρδισε. Η Malala Yousafzai, μια 16χρονη μαθήτρια από το Πακιστάν, δε δίστασε να εκφράσει δημόσια τις απόψεις της σε αυτό το θέμα.
Η Malala, κόρη Διευθυντή σχολείου, ποιητή και ενεργού πολίτη, μπήκε νωρίς στον κόσμο των ενηλίκων όταν, σε ηλικία 11 ετών, ξεκίνησε να γράφει για το BBC Urdu (= ειδησεογραφικό τμήμα του BBC στην επίσημη γλώσσα του Πακιστάν). Της ζητήθηκε να γράψει για το καθεστώς των Ταλιμπάν,( Ταλιμπάν: ακραίο ισλαμικό κίνημα στο Αφγανιστάν που έχει καταδικασθεί από την διεθνή κοινή γνώμη και από πολλούς Ισλαμιστές για τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει τον Ισλαμικό νόμο και την βάναυση καταπίεση που ασκεί στις γυναίκες ). Εκείνη την περίοδο, οι Ταλιμπάν βομβάρδιζαν ανελέητα την πόλη Mingora και είχαν ήδη καταστρέψει περισσότερα από 100 σχολεία θηλέων. Παράλληλα κοινοποίησαν διάταγμα με το οποίο απαγόρευαν από τις 15 Ιανουαρίου 2010 την προσέλευση των κοριτσιών στα σχολεία.
Τα ΜΜΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο επαινούσαν την μικρή για το θάρρος της να αντιτεθεί στους Ταλιμπάν και να πολεμήσει για το «δικαίωμα των κοριτσιών όλου του κόσμου να πηγαίνουν στο σχολείο.» Έδωσε συνεντεύξεις, επηρεάζοντας πολλά κορίτσια της ηλικίας της, πράγμα που δυσαρέστησε τους Ταλιμπάν, οι οποίοι την πυροβόλησαν στο κεφάλι, όταν έφευγε από το σχολείο, στις 9 Οκτωβρίου 2012. Οι αντιδράσεις και η κατακραυγή για την άδικη επίθεση στην Malala έφτασαν από παντού. Η διεθνής κοινή γνώμη καταδίκασε το γεγονός, το οποίο παρουσιάστηκε από όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Διαδηλώσεις υπέρ της Malala οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις του Πακιστάν. Αμέσως μετά το περιστατικό, η Malala υποβλήθηκε σε εγχείριση στον εγκέφαλο και αργότερα μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Ηνωμένο Βασίλειο για περαιτέρω θεραπεία. Η Malala βγήκε από το νοσοκομείο τον Φεβρουάριο του 2013 και τώρα μένει με την οικογένειά της στην Αγγλία Μάλιστα δήλωσε, σε ότι αφορά την απειλή της ζωής από τους Ταλιμπάν, πως: «Το σκέφτομαι συχνά και φαντάζομαι ξεκάθαρα τη σκηνή. Ακόμα κι αν έρθουν να με σκοτώσουν, θα τους πω ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι λάθος, ότι η παιδεία είναι βασικό μας δικαίωμα».
Η Μαλάλα είναι ένα κορίτσι πρότυπο, αφού προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης 2013, το οποίο όμως δυστυχώς απονεμήθηκε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.
Η 16χρονη (σήμερα) Μαλάλα όμως τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε και η αυτοβιογραφία της με τον τίτλο «I am Malala».
Η Μαλάλα λοιπόν αγωνίστηκε για το δικαίωμα των κοριτσιών στην
εκπαίδευση και έδειξε πως οι γυναίκες δεν είναι πλέον το αδύναμο φύλο.
Μέσα από τέτοιου είδους επαναστατικές δράσεις ελπίζουμε πως και στις
υποανάπτυκτες χώρες η θέση της γυναίκας θα αλλάξει. Έτσι θα απαντηθεί
και το ερώτημα θετικά:
Ναι, η γυναίκα αποτελεί ευλογία και όχι κατάρα στη σύγχρονη κοινωνία.
Αγγελοπούλου Αρίστη Γ1