Ο Κωστής Παλαμάς έχει σίγουρα μια μεγάλη θέση στην ιστορία των ελληνικών γραμμάτων. Αλλά έχει, ταυτόχρονα, και μια εξίσου σημαντική θέση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, με τον θάνατό του, που έγινε αφορμή για μια μεγάλη αντικατοχική διαδήλωση, σαν σήμερα, ακριβώς 71 χρόνια πριν. Η 27η Φεβρουαρίου 1943 ήταν η ημέρα που ο Κ. Παλαμάς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Είχε γεννηθεί στην Πάτρα, στις 13 Ιανουαρίου 1859. Οταν πέθανε, διέμενε στην Πλάκα και ήταν άρρωστος αρκετό καιρό. Ακολούθησε τη σύντροφο της ζωής του, Μαρία, που είχε φύγει από τη ζωή στις 9 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου.
«Χθες βράδυ μια είδηση ακατανόητη μας ήρθε. Μια είδηση ασύλληπτη. Ο Γερο-Παλαμάς πέθανε. Είχαμε ξεχάσει πως ήταν θνητός» έγραφε στο ημερολόγιό της η Ιωάννα Τσάτσου.
Την επόμενη μέρα, 28 Φεβρουαρίου, άρχισε από νωρίς να συγκεντρώνεται κόσμος στο Α΄ Νεκροταφείο για να αποχαιρετίσει τον μεγάλο ποιητή. Στη νεκρώσιμο ακολουθία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Δαμασκηνός. Και βρέθηκε εκεί όχι μόνο ο απλός κόσμος, αλλά και σύσσωμος σχεδόν ο πνευματικός κόσμος της χώρας: Σπ. Μελάς, Μ. Κοτοπούλη, Κ. Τσάτσος, Γ. Θεοτοκάς, Αγγ. Σικελιανός, Ηλ. Βενέζης, Ι. Τσάτσου, Γ. Κατσίμπαλης και πολλοί άλλοι. Ηταν η ημέρα που ο Αγγελος Σικελιανός απήγγειλε το ποίημα που είχε γράψει τα χαράματα της ίδιας μέρας, της 28ης Φεβρουαρίου, για να αποχαιρετίσει τον Κωστή Παλαμά: «Ηχήστε οι σάλπιγγες». Ηταν το σύνθημα για να γίνει η κηδεία του μια μεγάλη αντικατοχική διαδήλωση. Και την ώρα που οι δοτοί εκπρόσωποι της κατοχικής κυβέρνησης κατέθεταν στεφάνι, ο Γ. Κατσίμπαλης άρχισε να τραγουδά τον Εθνικό Υμνο.
Τη διαδρομή της ζωής και του έργου του Κωστή Παλαμά θα μπορέσουν να χαρούν οι αναγνώστες στην κυριακάτικη «Κ» (εκτάκτως το Σάββατο 1 Μαρτίου), στον τρίτο τόμο της σειράς «Ελληνες ποιητές».