Η ανακεφαλαιοποίηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα κρίσιμο στοίχημα για την τοπική επιχειρηματικότητα και για το μέλλον των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, τόνισε ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας, Γιάννης Αποστολίδης, σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο παράρτημα του ΕΒΕ στην Πτολεμαΐδα, στην οποία κάλεσε τους επιχειρηματίες και τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας να στηρίξουν την προσπάθεια για ανακεφαλαιοποίηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας.
Ενημέρωσε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα έχει στόχο την αύξηση του κεφαλαίου της κατά 10 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 10 εκ. με το ομολογιακό δάνειο που εκδίδει, επισημαίνοντας ότι τα κεφάλαια αυτά «θα δώσουν τη δυνατότητα στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας να διπλασιάσει τα μεγέθη της τα επόμενα χρόνια, ενώ οι συστημικές τράπεζες μειώνουν συνεχώς τις χορηγήσεις τους. «Δηλαδή θα εισπράττουν από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει προηγούμενα, ενώ εμείς θα δίνουμε καινούρια δάνεια και θα φτάσουμε στο διπλάσιο μέγεθος από αυτό έχουμε σήμερα.»
Σχολιάζοντας την απογοήτευση των πολιτών από την μη παροχή ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα από τις συστημικές τράπεζες που πρόσφατα κεφαλαιοποιήθηκαν με τα 50 εκατομμύρια ευρώ, που προστέθηκαν στα δάνεια της χώρας και την αδυναμία τους ουσιαστικά να παρέχουν ρευστότητα, είπε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας ότι έχουν στα χέρια τους ένα εργαλείο χρήσιμο, τη Συνεταιριστική Τράπεζα, που αξιοποιώντας το σωστά, βοηθώντας το να ανακεφαλαιοποιηθεί, θα μπορούν να βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον τους. Αυτό είναι που εξηγούμε στον κόσμο, στην κοινωνία, και περιμένουμε την ανταπόκρισή τους».
Ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής εξήγησε ότι στις συνθήκες που διανύουμε, με την πτώση των επιτοκίων που είδαμε τον τελευταίο μήνα, η τοποθέτηση στην αύξηση κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας που έχει μια μέση σταθερή απόδοση για την οκταετία 5% μέσω του ομολογιακού δανείου που συνάπτει με τους πελάτες- συνεταίρους της, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να εξασφαλίσουν μια απόδοση σταθερή για τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα με την ανακεφαλοποίησή της επιδιώκει να λύσει ουσιαστικά το τελευταίο από τα προβλήματά της και σημείωσε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας όπως οι υπόλοιπες τράπεζες και ο δείκτης χορηγήσεων καταθέσεων είναι καλύτερος από αυτόν που στοχεύουν οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες να φτάσουν το 2016 με αιματηρές θυσίες των πελατών τους, την απομείωση δηλαδή των δανείων τους σε επίπεδα τέτοια που να εξασφαλίσουν αυτές το 2016 χορηγήσεις προς καταθέσεις 90 προς 100. «Εμείς είμαστε στο 85 κι αυτός είναι ένας δείκτης που δείχνει την υγεία των υπόλοιπων δραστηριοτήτων μας ως τράπεζα».
Ερωτηθείς από τον «Π» εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας θα συνδράμουν στο εγχείρημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας, διότι όπως είπε, ο κόσμος βλέπει ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες στην Κύπρος ήταν αυτές που δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα, αλλά και διότι η Συνεταιριστική Τράπεζα έχει να επιδείξει δύο ουσιαστικά χαρακτηριστικά: από πέρσι μέχρι φέτος έχει διπλασιάσει το μερίδιό της στην αγορά (από το 1,6% της αγοράς πέρυσι τον Ιούνιο, είναι σήμερα στο 3%), και δεύτερον διότι ενώ η εντύπωση που υπάρχει στον κόσμο είναι ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα χορηγεί πολύ ακριβά δάνεια αυτή την περίοδο της κρίσης είναι το φθηνότερο πιστωτικό ίδρυμα στις χορηγήσεις. «Κι αυτό δείχνει ακριβώς ότι έχει μια διαφορετική λογική, μια διαφορετική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Εμείς έχουμε τον συνέταιρο πελάτη και γι’ αυτόν δουλεύουμε και με αυτό τον τρόπο δείχνουμε τη διαφορετική στάση στη δύσκολη ώρα. Είναι αποκούμπι, το απάνεμο λιμάνι του συνεταίρου, του πολίτη, του επιχειρηματία, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και θα συνεχίσουμε να είμαστε και για τα επόμενα χρόνια.»
Ερωτηθείς εξάλλου για το φόβο των πολιτών για επικείμενο κίνδυνο κουρέματος στις καταθέσεις είπε ότι, δεν είναι θεσμοθετημένο τέτοιο μέτρο για να σωθεί μια τράπεζα και εξέφρασε την άποψη ότι αυτό είναι κάτι που αφορά το τραπεζικό σύστημα όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών εκτός από το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας. Διότι, το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας έχει φορτώσει ήδη στις πλάτες του ελληνικού λαού πρόσφατα 50 εκ. ευρώ χρέος, το οποίο θα αποπληρωθεί με την αυξημένη φορολογία, ακριβώς για να μην αντιμετωπιστεί τέτοιο πρόβλημα από την πλευρά των τραπεζών.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ