Υπό το πρίσμα του ανασχεδιασμού του ενεργειακού σχεδιασμού της κυβέρνησης και της ΔΕΗ ξεκινά σήμερα το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στην Αθήνα.
Το 32ο συνέδριο αρχίζει στις 5.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο Imperial (πλατεία Καραϊσκάκη), με τη συμμετοχή 320 συνέδρων. Θα παραστούν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Παναγιώτης Αθανασόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηγάκης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες έδωσε το στίγμα των επιλογών του υπουργείου ως προς την κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής, αναμένεται από το βήμα του 32ου συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να ανάψει «κόκκινο» στις μονάδες λιθάνθρακα, ανατρέποντας τελείως τα σχέδια της ΔΕΗ. Όπως ήδη έχει υπογραμμίσει ο υπουργός Ανάπτυξης και θα επαναλάβει και στο συνέδριο, ενώπιον του προέδρου της ΔΕΗ και εκατοντάδων συνδικαλιστών, «δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης οι μονάδες λιθάνθρακα, ούτε η πυρηνική ενέργεια».
Αντιθέτως, ο υπουργός αναμένεται να πει ότι «οι ενεργειακές ανάγκες των επόμενων ετών θα καλυφθούν με άλλα καύσιμα και όχι με λιθάνθρακα, δίνοντας έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο φυσικό αέριο». Επίσης, ο Κ. Χατζηδάκης θα επαναλάβει ότι «δεν θα επιβληθούν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για το 2009», καθώς και ότι «δεν θα επιβληθεί η ρήτρα καυσίμων», λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, ενώ όπως είναι γνωστό ήδη το δ.σ. της ΔΕΗ είχε αποφασίσει την επιβολή της ρήτρας καυσίμων.
Να σημειωθεί ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ έχει συμπεριληφθεί η κατασκευή μίας μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι και μιας ακόμη στη Λάρυμνα, συνολικής ισχύος 1.600 μεγαβάτ η κάθε μία. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του από την αλλαγή πλεύσης του υπουργείου Ανάπτυξης στο ενεργειακό, καθώς φέρεται να είπε στο δ.σ. της επιχείρησης ότι «η ΔΕΗ θα πρέπει να πείσει την κοινή γνώμη και το υπουργείο Ανάπτυξης για την ορθότητα της επιλογής της να βάλει τον λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας». Υπενθυμίζεται ότι οι τοπικές κοινωνίες σε Αλιβέρι, Βοιωτία και Αλμυρό Βόλου είχαν ξεσηκωθεί, αντιδρώντας στην κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων στις περιοχές τους.
Στο μεταξύ, στην περιοχή Αμυνταίου και Φιλώτα του νομού Φλώρινας, κάτοικοι και φορείς διοργανώνουν συνεχείς συσκέψεις στις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να αντιδράσουν στην παραχώρηση άδειας σε ιδιώτη για κατασκευή λιγνιτικής μονάδας στη Βεγόρα, αλλά και στην απόφαση του δήμου Φιλώτα να εκχωρήσει έκταση στον ιδιώτη για την κατασκευή της ιδιωτικής μονάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ