Θύμα και στο Μποδοσάκειο καταγράφηκε τις προηγούμενες μέρες
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι μονάδες υγείας για τον ιό της γρίπης Η1Ν1 η οποία σημειώνει έξαρση, ενώ συστάσεις για τη λήψη προφύλαξης από την εποχική γρίπη απευθύνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς ξεπέρασαν τα 40 άτομα τα θύματα από τη γρίπη ηλικίας από 2 έως 90 ετών, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 59 άτομα.
Μάλιστα ένα από τα θύματα της γρίπης εξέπνευσε πριν ένα δεκαήμερο περίπου στην Εντατική Μονάδα του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας όπου νοσηλευόταν (είχε μεταφερθεί για νοσηλεία στη ΜΕΘ από άλλη περιοχή). Σύμφωνα μάλιστα με τη Διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βόρειας Ελλάδας, Τζίνα Λεπτοκαρίδου- Λακασά, επρόκειτο για άτομο ηλικίας 66 ετών με επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό, όπως άλλωστε και με το σύνολο σχεδόν των θυμάτων της γρίπης τη φετινή χρονιά, που στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί παρ’ ότι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρονίως πάσχοντες, υπερήλικες, άτομα με καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα, παχύσαρκοι, λειτουργοί υγείας ή εργαζόμενοι σε μονάδες υγείας κ.α.).
«Το ΕΚΕΠΥ είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο τον κόσμο για προφύλαξη από τη γρίπη, η οποία το 2009 και 2010 προσέβαλλε και υγιή άτομα νεαρής ηλικίας. Με τον εμβολιασμό όμως που ακολούθησε μειώθηκαν τα κρούσματα το 2011 και 2012, αλλά φέτος μειώθηκαν οι εμβολιασμοί και υπάρχει έξαρση της γρίπης», δήλωσε στον «Π» η Διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδας.
Σημείωσε δε ότι τα άτομα που πέθαναν από τη γρίπη φέτος είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό ενώ ο μέσος όρος ηλικίας κυμαίνεται σε 60-65 ετών.
Η κ. Λασκαρίδου ανέφερε επίσης ότι σε κάθε σχεδόν περιοχή της χώρας νοσηλεύονται τουλάχιστον 2-3 περιστατικά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δηλωμένο κρούσμα στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ απηύθυνε έκκληση σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να σπεύσουν να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα. Ταυτόχρονα εφιστά την προσοχή σε όσους εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης που επιμένουν, όπως βήχα που διαρκεί η επίμονο πυρετό να σπεύσουν στο γιατρό για να λάβουν αντιική αγωγή, καθώς και την ανάγκη των μέτρων προφύλαξης με τήρηση των κανόνων υγιεινής, ατομική καθαριότητα και συχνό πλύσιμο χεριών.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ