Υψηλά ποσοστά ρύπανσης σημειώθηκαν και χθες Παρασκευή στο ενεργειακό λεκανοπέδιο από τη δραστηριότητα των ορυχείων και σταθμών της ΔΕΗ, καθώς στο κόκκινο ήταν το πρωί ο δείκτης ρύπανσης της ατμόσφαιρας στους Αναργύρους Φλώρινας, ενώ τέσσερις σταθμοί μέτρησης της ποιότητας του αέρα ήταν στο «πορτοκαλί» γύρω στις 10 το πρωί και συγκεκριμένα στην Ακρινή, στην Ποντοκώμη και γενικότερα στο δήμο Δημητρίου Υψηλάντη, καθώς και στη Μαυροπηγή.
Οι δείκτες ρύπανσης υποχώρησαν τις μεσημεριανές ώρες, ένδειξη ότι η ΔΕΗ περιόρισε τη δραστηριότητα στα ορυχεία, καθώς στους Αναργύρους από το κόκκινο (8/10) έπεσε στο πορτοκαλί, ενώ όλοι οι άλλοι σταθμοί μέτρησης υποχώρησαν στο πράσινο εκτός από την Ακρινή, όπου ο σταθμός μέτρησης του Κέντρου Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης έδειχνε ότι ο δείκτης είχε καθηλωθεί στο πορτοκαλί (έδειχνε πέντε βαθμούς σε μια κλίμακα από 0 έως 10.
Στο μεταξύ, πρόστιμο ύψους 449.100 € επιβλήθηκε στη ΔΕΗ ΑΕ για περιβαλλοντικές παραβάσεις προηγούμενων ετών, που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο που διενήργησαν το Νοέμβριο του 2009 στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Τομέα Βορείου Ελλάδας της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι παραβάσεις αφορούν στη διάχυση εκπομπών αερίων ρύπων, την έλλειψη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, την ελλιπή παρακολούθηση εκπομπών αερίων ρύπων.
Το ΥΠΕΚΑ και η ΔΕΗ αποφάσισαν από κοινού να καταρτιστεί πενταετές Περιβαλλοντικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΔΕΗ, με στόχο να αποφευχθούν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον. Το πρόγραμμα θα εξειδικεύει τις περιβαλλοντικές επενδύσεις- βελτιώσεις, με στόχο την πλήρη συμμόρφωση των σταθμών Παραγωγής με την υφιστάμενη και κυρίως την υπό έκδοση νέα περιβαλλοντική νομοθεσία.
Με την κατάρτιση του σχεδίου αυτού αναμένεται να οριστικοποιηθούν και όλα τα περαιτέρω μέτρα που θα αφορούν στη λειτουργία των υφιστάμενων Σταθμών Παραγωγής και των Ορυχείων και θα προσδιοριστεί και ο απαιτούμενος χρόνος για την υλοποίησή τους.
Ρ.Β.




























