Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την αλλαγή του καθεστώτος των αδειών στο Δημόσιο, στη Διαύγεια, αλλά και στην κινητικότητα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 18 Οκτωβρίου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «RealFM».
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη:
Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης γίνεται μια σημαντική παρέμβαση σε διάφορα επίπεδα των αδειών στο Δημόσιο, με στόχο τον εξορθολογισμό τους. Για παράδειγμα καταργούμε τη μηχανογραφική άδεια που ισχύει από το 1989. Ίσως ήταν λογική τότε, όταν το Δημόσιο προσπαθούσε να εισάγει την πληροφορική στις διαδικασίες, αλλά σήμερα είναι μια πολυτέλεια που το Δημόσιο δεν την αντέχει.
Αλλάζουμε το καθεστώς των αναρρωτικών αδειών: υπήρχε η δυνατότητα να λαμβάνει ένας δημόσιος υπάλληλος τέσσερις ημέρες άδεια χωρίς προσκόμιση κανενός δικαιολογητικού, πλέον τις κάνουμε δυο.
Στις άδειες ανατροφής εναρμονιζόμαστε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία: Ο πατέρας, η σύζυγος του οποίου δεν εργάζεται, θα μπορεί πλέον να κάνει χρήση άδειας, στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλων.
Λάβαμε υπόψη τα σχόλια της διαβούλευσης και προχωράμε σε νομοθετική ρύθμιση που ενισχύει τη Διαύγεια. Οι αποφάσεις ισχύουν από την ανάρτηση στη Διαύγεια. Επίσης αποσαφηνίζουμε ότι σε περίπτωση διαφοροποίησης μεταξύ αναρτημένου κειμένου και πρωτότυπου ισχύει το αναρτημένο.
Νομοθετούμε ουσιαστικές βελτιώσεις στην πειθαρχικής διαδικασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε να εφαρμόζεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Είχαμε ολοστρόγγυλο μηδέν στην κινητικότητα. Έγινε δουλειά μεθοδικά και με κριτήρια: για να μπει κάποιος σε διαθεσιμότητα πρέπει να έχει καταργηθεί η θέση του και για να γίνει αυτό πρέπει να έχει προηγηθεί αξιολόγηση. Με αυτή τη λογική ζητάμε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουμε δεύτερο κύμα κινητικότητας.
Σχετικά με τις απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί να γίνουν εντός του 2013, υπάρχει αυξανόμενος αριθμός υπαλλήλων που αποχωρούν κατόπιν πειθαρχικών αποφάσεων. Έχουμε θέσει στην Τρόικα το θέμα της προσμέτρησης των απολύσεων που θα προέλθουν από τις αμυντικές βιομηχανίες, ενώ υπάρχει το ζήτημα των προσωρινών διαταγών και της αξιολόγησης των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.
Έχουμε μια συνολικότερη ατζέντα αναμόρφωσης του Δημοσίου. Δεν προσβλέπω να είμαι ο Υπουργός μόνο της κινητικότητας και των απολύσεων. Υπάρχουν πολλά θέματα, χρειαζόμαστε παρεμβάσεις στις δομές, στις διαδικασίες, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Η κινητικότητα μελλοντικά δεν θα συνδέεται με τις απολύσεις, αλλά θα είναι εργαλείο καλύτερης διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού. Ήδη συζητάμε με την ΚΕΔΕ εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα – να παίρνουμε πλεονάζον προσωπικό και να το κατευθύνουμε σε άλλους δήμους που έχουν ελλείψεις.
Στο ΥΔΜΗΔ δεν έχει γίνει καμία συζήτηση από την Τρόικα για περισσότερες απολύσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί.
Δεν υπάρχει ζήτημα εκλογών. Δεν θα έδιναν αυτή τη στιγμή οι εκλογές λύση στο πρόβλημα της χώρας.
Περιθώρια για πρόσθετα οριζόντια μέτρα δεν μπορούν να υπάρξουν αυτή τη στιγμή.
Πρέπει να είμαστε συνεπείς στις μεταρρυθμιστικές μας δράσεις, όχι γιατί μας το ζητάει η Τρόικα, αλλά γιατί πρέπει κάποια στιγμή να αποκτήσουμε την «ιδιοκτησία» αυτών των αλλαγών.
Για πρώτη φορά, το 2013 εκτελέστηκε ένας προϋπολογισμός με πολύ μεγάλη αξιοπιστία. Έχουμε χτίσει μια αξιοπιστία που στο παρελθόν δεν είχαμε.