Τις θέσεις για την υπό συζήτηση διοικητική μεταρρύθμιση ανέπτυξε στην γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ η πολιτευτής του Νομού, μέλος του Δ.Σ. της Τοπικής Ένωσης και Πρόεδρος του Ε.Σ. της ΚΕΔΚΕ κ.Άννα Νανοπούλου. Μεταξύ των άλλων η κ.Νανοπούλου τόνισε:
− Τα διοικητικά όρια των νέων Δήμων δεν είναι το πρώτο ζητούμενο, ούτε βέβαια πανάκεια.
− Το σημαντικό είναι η Πολιτεία να δημιουργήσει με νομική δέσμευση ουσιαστικά ισχυρές αυτοδιοικητικές μονάδες πιο αποτελεσματικές, πιο χρήσιμες στον πολίτη, πιο λειτουργικές.
− Η περιχαράκωση σε λογικές του τύπου «ο δικός μας Δήμος διαφέρει» και «το μεγάλο μέγεθος μας τρομάζει» δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις για μια ισχυρότερη ελληνική περιφέρεια.
Η εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των νέων ΟΤΑ, η βελτίωση της επιχειρησιακής τους ικανότητας, η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, οι νέες μεγαλύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες των Δήμων θα πρέπει να είναι το ζητούμενο.
Δεν πρέπει να νοείται Δήμος χωρίς δική του τεχνική υπηρεσία, χωρίς εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, χωρίς εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων του ψηφιακού Δήμου.
Πρέπει να ληφθεί μέριμνα και να τονιστεί η νομοθετική διασφάλιση της ισχυρής και αναλογικής αντιπροσώπευσης όλων των δημοτικών διαμερισμάτων στα νέα σχήματα καθώς και η δυνατότητα κάθε πολίτης να εξυπηρετείται στον τόπο του.
Είναι κοινή η διαπίστωση ότι στην Ελλάδα χρειάζονται τομές στην δημόσια διοίκηση αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι και η αυτοδιοίκηση. Με την εμπειρία όλων των στρεβλώσεων και δυσλειτουργιών του πρώτου Καποδίστρια, ο β’ Καποδίστριας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει διορθωτικά περιορίζοντας δραστικά τον αριθμό των Δήμων και αυξάνοντας την επιχειρησιακή και διοικητική τους ικανότητα.
Τα κριτήρια των συνενώσεων θα πρέπει να τίθενται αντικειμενικά και να είναι ταυτόχρονα γεωγραφικά, οικονομικά, πολιτιστικά, αναπτυξιακά στοχεύοντας στην δημιουργία συμπαγών τοπικών κοινωνιών σε μια εποχή που η κοινωνία της γνώσης, της πληροφορίας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας δίνουν λύσεις σ’αυτά που φαντάζουν δύσκολα.
Στην αυτοδιοίκηση πρέπει να προβλέπουμε στην σταδιακή αλλαγή του προφίλ της και στον εμπλουτισμό της με έμψυχο δυναμικό που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής πλάι στην εμπειρία των παλιών. Είναι χρυσή ευκαιρία η ταύτιση απόψεων στην συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών κομμάτων περί της αναγκαιότητας της διοικητικής μεταρρύθμισης καθώς η ισχυρά πλειοψηφούσα άποψη σε επίπεδο Νομού, για να προχωρήσει η διοικητική αναδιάρθρωση με τις παραπάνω όμως απαράβατες προϋποθέσεις.