Το εργοστάσιο τυροκομικών ΔΕΛΦΟΙ ΑΕ επισκέφθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών την Κυριακή, 25 Οκτ 2009, στους πρόποδες του Αράκυνθου όρους, στο Τρελάγγαθο, στην Αγριλιά του Μεσολογγίου, συνεχίζοντας την προσπάθεια για συνεχή ενημέρωση για όλη την Αγροδιατροφική Εφοδιαστική Αλυσίδα, με Επισκέψεις Μελέτης (study visit).
Ο κ. Νίκος Δανιγγέλης, υπεύθυνος εργοστασίου και ένας εκ των μετόχων, ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και ενημέρωσε για τα περίπου 12 είδη παραγομένων προϊόντων γάλακτος, με την μεσολάβηση του Νέου Αγρότη κ. Γρηγόρη Μετάνια, τον πρόεδρο της ΠΕΝΑ κ. Β. Γιαννόπουλο, τον Γεν. Γραμμ. κ. Λ. Πολυμενάκο, τον Ειδ. Γραμμ. κ. Θ. Βασιλόπουλο και τον κ. Δ. Μιχαηλίδη (δημοσιογράφο).
Στην μεταποιητική μονάδα ΔΕΛΦΟΙ ΑΕ παραδίδουν το γάλα τους 500 περίπου κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ των οποίων & ο Γρηγόρης Μετάνιας. Το εργοστάσιο άρχισε την λειτουργία του πριν 15 περίπου χρόνια και σήμερα καταλαμβάνει 4.000 μ2, ενώ έχει σχεδιάσει και εντάξει σε αναπτυξιακό πρόγραμμα επέκταση άλλων 3.000 μ2, ύψους 7.000.000 €. Στην παραγωγή των τυριών (φέτα, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, πεκορίνο, γραβιέρα Κρήτης, γραβιέρα Μυτιλήνης, γραβιέρα Νάξου, λαδοτύρι Μυτιλήνης, καπνιστό τύπου Μετσόβου, μυζήθρα, μανουρομυζήθρα, μανούρι, σκληρό τυρί, ημίσκληρο τυρί, τυρί Κορφοβούνι, τυρί Βουνίσιο, λευκό τυρί τελεμές, χαλούμι Κύπρου, κασέρι, στραγγιστό γιαούρτι, έδεσμα, μαλακό τυρί, ανθότυρος, κατσικίσιο τυρί, βούτυρο, κρέμα γάλακτος κλπ) εργάζονται σε σταθερή βάση περίπου 30 εργαζόμενοι και άλλοι 25 εποχιακά, για να επεξεργασθούν 70 τόνους γάλα ημερησίως.
Σημειωτέον ότι η ΔΕΛΦΟΙ ΑΕ έχει και εγκαταστάσεις παραγωγής χυμών (πορτοκάλι, βύσσινο, μανταρίνι, λεμόνι) στην Αττική (Αχαρνές, Λεωφ. Πάρνηθος), καθ όσον η μεταποιητική διαδικασία προέκυψε ως ανάγκη κάλυψης της ζήτησης στο εμπόριο τροφίμων που ο πατέρας, Κώστας Δανιγγέλης, ασκεί από το 1970.
Οι επισκέπτες είδαν τα δύο εργαστήρια (χημικό και μικροβιολογικό) της μονάδος που εξασφαλίζουν την τήρηση των προδιαγραφών ISO και HACCP, αλλά και τους χώρους παραλαβής, όλη την παραγωγική διαδικασία, τους χώρους ωρίμανσης και τα ψυγεία, καθώς και την τελική συσκευασία σε κομμάτια των 200 γραμμαρίων.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΑ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την εξαιρετική προσπάθεια για την μεταποίηση των τοπικώς παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. Επισημαίνεται ότι η «συμβολαιακή γεωργία» σημαίνει ότι συμβολαιακά θα καθορίζεται το ποσοστό, από την τελική τιμή πώλησης στον τελικό καταναλωτή, που θα παίρνει ο παραγωγός και ο κάθε εμπλεκόμενος στην εφοδιαστική αλυσίδα, και όχι η ετήσια σύμβαση διάθεσης γάλακτος, που εξασφαλίζει κυρίως τον μεταποιητή, χωρίς να αφήνει περιθώρια για μακροχρόνια απόσβεση επενδύσεων στον παραγωγό.
Άλλωστε υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι παρά τα ισοζύγια γάλακτος κλπ ακόμα δεν ξέρουμε τι τρώμε, αν αξιοποιούνται τα ποιοτικά πιστοποιημένα ελληνικά γάλατα, ή άλλα γάλατα ή άλλα ενδιάμεσα εισαγόμενα προϊόντα γάλακτος.