Εξήγησε το πώς πιστεύει ότι μπορεί να καταστεί βιώσιμο το όραμά του να δώσει Ίντερνετ σε όλο τον κόσμο ή για να ακριβολογούμε σε εκείνους που θα γίνουν χρήστες του Facebook
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ήρθε στο Mobile World Congress με τον αέρα του σταρ. Προφανώς θέλει να πείσει τη βιομηχανία και πρωτίστως του τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να μοιραστούν το όραμά του. Ποιο είναι αυτό; Να ενώσει τον κόσμο, όπως κάποτε ένωσε τους συμφοιτητές του στο κολέγιο. Και πως θα το καταφέρει;
Παρέχοντας, λέει, δωρεάν πρόσβαση στο Ίντερνετ σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων (για αρχή και βλέπουμε), σε εκείνους που ζουν σε περιοχές του πλανήτη όπου μπορεί θεωρητικά να υπάρχει στοιχειώδεις κάλυψη δικτύου – κυρίως μέσω των υποδομών κινητής τηλεφωνίας – οι ίδιοι όμως αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο οικονομικό βάρος πληρωμής ενός πακέτου δεδομένων ή ακόμα και απόκτησης ενός smartphone που στον αναπτυγμένο κόσμο θεωρείται ξεπερασμένο.
Καταιγιστικός στον τρόπο με τον οποίο μιλάει και κινείται, καλά εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση του κοινού, στρέφοντας διαρκώς το κεφάλι του δεξιά και αριστερά για να μην αφήσει κανέναν παραπονεμένο, ο Ζούκερμπεργκ μπορεί και να μην πρόσεξε ότι στο πολυπληθές κοινό υπήρχαν ακόμα και βασιλιάδες ή έστω υποψήφιοι για τον θρόνο.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Ισπανίας ήταν συνεπής στο ραντεβού με τον Μαρκ. Ήρθε δέκα λεπτά πριν από την έναρξη της ομιλίας του Mr Facebook και σίγουρα δεν θα χρειάστηκε να περιμένει σε καμία ουρά, όπως έκαναν σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι, μέχρι και δυο ώρες πριν ανοίξουν οι πόρτες.
Στη Βαρκελώνη ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αναφέρθηκε στην εξαγορά του Whatsapp, λέγοντας ότι πιστεύει πως η αξία του ανταποκρίνεται στα 19 δισ. της συμφωνίας, επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν πολλές υπηρεσίες στον κόσμο που να έχουν πρόσβαση σε τόσες εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους και ανέλυσε το πως πιστεύει ότι μπορεί να καταστεί βιώσιμο το όραμά του για να συνδέσει όλο τον κόσμο ή για να ακριβολογούμε εκείνους που θα γίνουν χρήστες του Facebook.
«Με το Facebook καταφέραμε να ενώσουμε περισσότερους από ένα δισ. ανθρώπους. Το ζήτημα όμως δεν είναι από μόνη της η διασύνδεση, αλλά το τι φέρνει αυτή μαζί της για τους ανθρώπους. Για παράδειγμα η πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως η μόρφωση. Αυξάνοντας την πρόσβαση στις αναδυόμενες αγορές μπορούν να δημιουργηθούν εκατομμύρια δουλειές, που θα βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια. Μιλάμε για βασικές υπηρεσίες στις οποίες όλοι πρέπει και μπορούν να έχουν πρόσβαση και δεν απαιτούν μεγάλο όγκο δεδομένων. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό το μοντέλο και ήδη έχουμε κάποια αποτελέσματα. Στις Φιλιππίνες έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες».
Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα αυτού του μοντέλου παροχής δωρεάν Ίντερνετ μέσω του Facebook, ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι δεν έχει όλες τις απαντήσεις… «Πρέπει να αποδείξουμε στους εαυτούς μας ότι μπορεί να δουλέψει. Γι αυτό είμαι εδώ. Όμως ειλικρινά πιστεύω ότι το να ξοδέψουμε λεφτά στο Ίντερνετ είναι ένα λογικό πράγμα. Ένα από τα αθέμιτα πράγματα στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι με τη συντριπτική πλειοψηφία του πλούτου είναι εκείνοι που βρίσκονται ήδη στο Facebook. Νομίζω ότι ίσως χάσουμε κάποια χρήματα σε αυτή την προσπάθεια για λίγο, όμως πρέπει να τα ενώσουμε τις τελείες», είπε.
Αναφερόμενος στους τρεις βασικούς πυλώνες υποστήριξης του οράματός του, μίλησε:
-Για μείωση του κόστους λειτουργίας των δικτύων.
-Μείωση του όγκου δεδομένων –ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι πριν από έναν χρόνος ο μέσος χρήστης του Facebook κατανάλωνε καθημερινά 14 Mb, ο όγκος αυτός με καλύτερο προγραμματισμό και αξιοποίηση αποτελεσματικότερων πρωτοκόλλων συμπίεσης έχει μειωθεί σήμερα στα 2 και ο στόχος είναι να πέσει στο 1 Mb.
-Και τελικά περισσότερους συνδρομητές για τους παρόχους, αφού μετά το Facebook, το messenger, το Whatsapp και τις πληροφορίες για τον καιρό, για να προχωρήσει κάποιος στη χρήση κάποιας άλλης υπηρεσίας θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη.
Τέλος για το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις της NSA είπε ότι «ήταν μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση για τις αμερικανικές εταιρείες του διαδικτύου, αφού η εμπιστοσύνη των χρηστών είναι πολύ σημαντική». Τόνισε ότι η NSA ξεπέρασε τα εσκαμμένα και υποστήριξε ότι η βιομηχανία του διαδικτύου έχει πλέον την ευκαιρία να εργαστεί καλύτερα από κοινού, σε σχέση με το παρελθόν και να βελτιώσει πολλά πράγματα.
«Οι κυβερνήσεις έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τους πολίτες και να εργάζονται με διαφάνεια. Πιστεύω πως όλη αυτή η ιστορία θα βγει σε καλό», κατέληξε.
protothema.gr