Από 1.500 μηνιαίως αυξήθηκαν σε 5.000 έως 8.000 την εβδομάδα οι κατασχέσεις, κατά μέσο όρο, «εις χείρας τρίτων» που πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να διασφαλίσει τους ελάχιστους δυνατούς πόρους από ληξιπρόθεσμες οφειλές εργοδοτών και από μη εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή τους. Οι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς το σύνολο των νομικών εισπρακτικών μέτρων από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (εντάλματα κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς και πλειστηριασμοί) δεν ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τα 1.500 μηνιαίως. Με τις κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» επιχειρείται από το ΙΚΑ η αναγκαστική είσπραξη απαιτήσεων και εσόδων που δικαιούται ο οφειλέτης από άλλους. Οι κατασχέσεις αφορούν τα ποσά ενοικίων στα οποία παύει να έχει πρόσβαση ο μισθωτής-οφειλέτης του ΙΚΑ, αλλά και πληρωμές από πελάτες. Γενικότερα πρόκειται για μια διαδικασία η οποία και λίγα χρήματα αφήνει εντέλει στο Ταμείο (είναι χαρακτηριστικό ότι η δρομολόγηση της διαδικασίας για την κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού μεγάλου σούπερ μάρκετ το μόνο που απέφερε ήταν 21.000 ευρώ στο ΙΚΑ) και τις επιχειρήσεις στεγνώνει από οποιαδήποτε δυνατότητα ρευστότητας και διευρύνει φαινόμενα εξωτραπεζικών συναλλαγών και απόκρυψης εσόδων. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο επίκεντρο διαδικασιών κατάσχεσης βρίσκονται τόσο μικρού μεγέθους επιχειρήσεις όσο και κάποια από τα παλαιά μεγαθήρια της βιομηχανίας και του ξενοδοχειακού κλάδου.
Η διοίκηση του ΙΚΑ, υποχρεωμένη να τηρήσει απαρέγκλιτα τον νόμο περί κατασχέσεων, προσμετρεί ελάχιστα οικονομικά οφέλη από αυτή τη διαδικασία καθώς μείζον παραμένει το θέμα της αναποτελεσματικής ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα Ταμεία βιώνουν την παταγώδη αποτυχία των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σταματούν να πληρώνουν και δεν είναι σε θέση να εξυπηρετούν ούτε τις τρέχουσες ούτε τις παλαιές οφειλές την ώρα που η εισπραξιμότητα στο ΙΚΑ και από εν ενεργεία επιχειρήσεις σημειώνει συνεχώς υποχωρήσεις. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο ή αποκλειστικά στην εν γένει μείωση της απασχόλησης λόγω κρίσης, αλλά και στην έξαρση που έχει αποκτήσει το φαινόμενο των εικονικών ασφαλίσεων. Ηδη με κατάθεση σχετικών εγγράφων από τη διοίκηση του ΙΚΑ στην Εισαγγελία, ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 16 ατόμων για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια, της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομοθεσίας περί επιβολής κυρώσεων κατά των καθυστερούντων την καταβολή και την απόδοση εισφορών σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφαλίσεως.
Εικονικές ασφαλίσεις
Ταυτοχρόνως, ο τρόπος που λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα «Εργάνη», καθώς δίδει χρονικό περιθώριο 2 ημερών για να ενημερωθεί το σύστημα σχετικά με τους όρους απασχόλησης, φαίνεται ότι έτσι ευνοεί τους εργοδότες που προχωρούν σε ασφάλιση ολίγων ημερών αντί του πραγματικού χρόνου. Σε ό,τι αφορά την ποινική υπόθεση που ήλθε στο φως μόλις προχθές, οι εμπλεκόμενοι από το 2005 έως το 2012 είχαν συστήσει και λειτουργούσαν πάνω από 12 επιχειρήσεις-βιτρίνες, οι οποίες μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου αλληλοεπικάλυψής τους, δραστηριοποιούνταν σε εικονικές ασφαλίσεις του προσωπικού τους αλλά και του προσωπικού άλλων επιχειρήσεων.
Με τη μεθοδολογία αυτή απαλλάσσονταν οι πραγματικοί εργοδότες τόσο από την υποχρέωση ασφάλισης των εργαζομένων τους στο ΙΚΑ, όσο και από την καταβολή των ανάλογων εισφορών σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Οι πραγματικοί εργοδότες των εργαζομένων είχαν σημαντικό περιουσιακό όφελος που προέκυπτε από τη δόλια απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό που οι ίδιοι απασχολούσαν.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ότι υπάλληλος σε μία από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, αν και εργαζόταν ανελλιπώς από το έτος 2003 έως και το 2010, ασφαλίσθηκε πραγματικά μόνο για 6 μήνες το 2006 και 7 το 2012, ενώ για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα φερόταν εικονικά ασφαλισμένος διαδοχικά στις εικονικές εταιρείες.
Πηγή: kathimerini.gr