Μια ευκαιρία για αναφορές στο πλούσιο πολιτιστικό έργο της Θρακικής Εστίας Εορδαίας «Ο Αρχιγένης» αποτέλεσε η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου, παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων φορέων.
Αναφορά σε επετειακές δράσεις με τις οποίες ο σύλλογος σκοπεύει να τιμήσει τα 20α του γενέθλια έκανε ο πρόεδρος της ΘΕ Νίκος Στόγιας, ευχόμενος στα μέλη και τους φίλους της χρόνια πολλά και καλή χρονιά, ενώ παράλληλα συγχάρηκε τα παιδιά –μέλη της ΘΕ που πέτυχαν στην εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αναφέρθηκε στα πρώτα δύσκολα χρόνια που πέρασε ο σύλλογος, τότε που τα χορευτικά του έκαναν εκδηλώσεις με «δανεικές στολές», λέγοντας πως σήμερα έχει στο βεστιάριό της 150 παραδοσιακές στολές. Ο κ. Στόγιας εξέφρασε ακόμη τη χαρά του για το γεγονός ότι μπήκαν νέα άτομα στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά και γιατί όλοι αυτοί που πέρασαν από τη ΘΕ έδωσαν όλη την ψυχή τους ανιδιοτελώς.
Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι στα νεαρά μέλη του συλλόγου και των χορευτικών του συγκροτημάτων που εισήχθησαν στα Ανώτατα και Ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, ενώ με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από την ίδρυσή του βραβεύτηκαν και όλοι όσοι διετέλεσαν μέλη των διοικητικών συμβουλίων της.
Ευχές για συνέχιση τους έργου της ΘΕ εξέφρασε ο βουλευτής Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος συγχάρηκε τόσο τη διοίκησή της όσο και τα παιδιά που τιμήθηκαν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επισήμανε ότι είναι χαρά και τιμή του να παραβρίσκεται στα «γενέθλια» ενός από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας, καθώς οι Θρακιώτες όλα αυτά τα χρόνια κατάφεραν ως σύλλογος να παραμερίσουν τα λίγα και μικρά που τους χωρίζουν και να μείνουν στα πολλά και μεγάλα που τους ενώνουν, προσφέροντας στον πολιτισμό, περνώντας στις νέες γενιές τα ήθη και τα έθιμά μας.
Τις ευχές και τους χαιρετισμούς του νομάρχη Κοζάνης μετέφερε ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου, Παναγιώτης Πλακεντάς, ευχόμενος να συνεχιστεί η καλή συνεργασία μεταξύ του συλλόγου και της Ν.Α., ενώ σχολιάζοντας τα 20α γενέθλιά της ευχήθηκε στη ΘΕ «να συνεχίσει και να μεγαλώνει, χωρίς όμως να γερνάει».
Τους χαιρετισμούς του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου Πτολεμαΐδας μετέφερε η νέα πρόεδρος του Δ..Σ. Σοφία Τέλλιου -Δεληδημήτρη, η οποία δήλωσε συγκινημένη από το γεγονός ένας σύλλογος στον οποίο διετέλεσε από τα ιδρυτικά του μέλη και χρημάτισε πρόεδρός του επί σειρά ετών, κατάφερε όχι απλά να σταθεί στα πόδια του αλλά να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς συλλόγους της πόλης, χάρη στη σύμπνοια των μελών των μελών του και την αγάπη του κόσμου. Εξέφρασε εξάλλου τη χαρά της για το γεγονός ότι βλέπει στο σύλλογο πολύ νέο κόσμο, γεγονός που δείχνει ότι ο σύλλογος έχει μέλλον και εξέλιξη.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ