Διεύρυνση και επέκταση του “fast track”(έργα που εντάσσονται σε καθεστώς ταχείας αδειοδότησης), δημιουργία μιας νέα ευέλικτης εταιρικής μορφής με ελάχιστο κεφάλαιο ακόμη και 1 ευρώ και εκσυγχρονισμό των κρατικών προμηθειών προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μέσω του πολυνομοσχεδίου για μια “Ελλάδα φιλική στις Επιχειρήσεις”, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Το νέο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει 12 συγκεκριμένες δράσεις για την άρση 30 εμποδίων, οι οποίες στόχο έχουν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης θα υλοποιηθεί εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος έως το τέλος του 2012.
Αναλυτικά, οι 12 δράσεις αφορούν τα εξής:
1) Επέκταση του fast track και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του. Ειδικότερα, αναπροσαρμόζονται τα όρια του συνολικού κόστους των επενδύσεων που ορίζονται ως στρατηγικές και διαμορφώνονται πλέον αντί για 200 εκατ. ευρώ σε 120 εκατ. ευρώ ή σε 40 εκατ. ευρώ, με την παράλληλη δημιουργία τουλάχιστον 120 θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, ορίζεται ως στρατηγική η επένδυση που δημιουργεί άνω των 150 θέσεων εργασίας αντί των 250 που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, εισάγεται ειδική κατηγορία στρατηγικής επένδυσης στον τομέα της βιομηχανίας εντός ήδη οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών.
Στην περίπτωση αυτήν, το συνολικό κόστος της επένδυσης πρέπει να είναι άνω των 15 εκατ. ευρώ.
Επίσης, συντομεύεται κι άλλο ο χρόνος που ορίζεται από τον νόμο για την έκδοση σχετικών αδειών από 60 σε 45 ημέρες.
2) Σύσταση στο Ιnvesting Greece Κέντρου Εξυπηρέτησης Επενδυτών: Πρόκειται για ειδική μονάδα αδειοδοτικής προώθησης επενδύσεων, η οποία θα λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης για όλες τις επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ.
3) Απλοποίηση των διαδικασιών των απαλλοτριώσεων μέσω της βελτίωσης του κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.
4) Απλοποίηση της άσκησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων. Θεσμοθετείται, μεταξύ άλλων, ένα ψηφιακό one stop shop για τους εξαγωγείς.
5) Νέος εταιρικός τύπος. Πρόκειται για μια νέα ευέλικτη μορφή μικρής ανώνυμης εταιρίας για τη στέγαση της μικρομεσαίας επιχείρησης. Η εν λόγω εταιρία θα είναι κατάλληλη να λειτουργήσει και σε διεθνές περιβάλλον.
6) Εκσυγχρονισμός κρατικών προμηθειών με τη χρήση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το μέσο οικονομικό όφελος που αναμένεται σε κάθε διαγωνισμό εκτιμάται στο 5% – 15% της εκάστοτε συνολικής υπολογισθείσας δαπάνης του προϋπολογισμού.
7) Κίνητρα για προσέλκυση και εγκατάσταση επιχειρήσεων στη ζώνη καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Μερικά από αυτά είναι φορολογικές απαλλαγές, μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές και χρηματοδοτικές ενισχύσεις για επενδύσεις.
8) Εκσυγχρονισμός της μεθόδου απόδοσης εμπορικών σημάτων και ενίσχυσης της προστασίας τους.
9) Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τους μεσίτες ακινήτων, δίνοντας το μεγαλύτερο βάρος στη σύμβαση μεσιτείας.
10) Προωθείται το σήμα ελληνικού προϊόντος. Με απώτερο στόχο, μεταξύ άλλων, να αποφεύγονται τα φαινόμενα παραπλάνησης μέσω παράνομων ελληνοποιήσεων.
11) Σύστημα εποπτείας αγοράς στα βιομηχανικά προϊόντα. Με το σχέδιο νόμου προβλέπονται η δημιουργία και η τήρηση ειδικού μητρώου πιστοποιημένων ελεγκτών κ.ά.
12) Απλοποίηση της διαδικασίας εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών.
Σημειώνεται ότι οι τομείς στους οποίους θα υπάρξουν παρεμβάσεις συνολικά είναι η σύσταση κι η εγκατάσταση επιχείρησης, για εργασιακά – ασφαλιστικά θέματα, η εξωστρέφεια και οι μεταφορές, τα εμπορικά σήματα και η επισήμανση προϊόντων, τα προβλήματα στη λειτουργία των αγορών, οι συναλλαγές με το Δημόσιο, η φορολογία κ.ά.
Τέλος, αναφέρουμε ότι ο υπουργός επισήμανε ότι η κατάργηση των αναχρονιστικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα μπορεί να φέρει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ άνω του 17% μακροπρόθεσμα, στο 10% περίπου σε ορίζοντα 5ετίας.




























