Ο Πυρήνας Καστοριάς του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή τίμησε και φέτος τη μνήμη του Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 σε μια εκδήλωση όπου παρευρέθηκαν δεκάδες πολίτες της Καστοριάς.
Η Χρυσή Αυγή εδώ και δεκαετίες τιμά τη μνήμη του, καθώς έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα και απέτρεψε την εξάπλωση της Βουλγάρικης Εξαρχικής Εκκλησίας στον Ελληνικό Χριστιανικό πληθυσμό της Μακεδονίας, λίγα χρόνια πριν την απελευθέρωση της από τον Ελληνικό Στρατό.
Ο Βουλευτής Σερρών του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την Ελληνική Αυγή, Αρτέμιος Ματθαιόπουλος αναφέρθηκε στον αγώνα του Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη, στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, στις διώξεις του καθεστώτος εναντίον της Χρυσής Αυγής ενώ σύντομους λόγους απεύθυναν ο υπεύθυνος της Π.Δ. Δυτικής Μακεδονίας Στέλιος Τούφας, ο υπεύθυνος της Τ.Ο. Κοζάνης Φαίδων Λορίδας και ο εκπρόσωπος του Μετώπου Νεολαίας Στάθης Βαλάκος.
Στη συνέχεια έγινε πορεία στους δρόμους της Καστοριάς με κατάληξη τη Νομαρχία, έγινε διανομή ενημερωτικού υλικού και της εφημερίδας της Χρυσής Αυγής με τους πολίτες της Καστοριάς να συγχαίρουν τους συναγωνιστές και να εκφράζουν τη στήριξη τους στον αγώνα του κινήματος μας.
Τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Καστοριά θα ανοίξουν στις αρχές Μαρτίου, ενώ παράλληλα θα γίνει και η ανακοίνωση του συνδυασμού “Ελληνική Αυγή για τη Δυτική Μακεδονία” που θα λάβει μέρος στις Περιφερειακές Εκλογές του Μαΐου. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις των εκδηλώσεων.
Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη;
Ο Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης γεννήθηκε στη Λέσβο το 1866 από Ψαρριανούς γονείς, μεγάλωσε στο Αδραμύττιο της Μικράς Ασίας και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Με την αποφοίτηση του χειροτονήθηκε διάκονος, συνέχισε τις σπουδές του στη Λειψία και τη Βόννη και δίδαξε και ο ίδιος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το 1900 τοποθετείται Μητροπολίτης Καστοριάς και ρίχνεται στη μάχη εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων εμψυχώνοντας το Χριστιανικό πληθυσμό και βοηθώντας ποικιλοτρόπως τα ένοπλα σώματα Ελλήνων που επιχειρούσαν στη Μακεδονία. Οι Τούρκοι απαίτησαν πολλάκις την απομάκρυνση του και τελικά μετά και από πολιτκές πιέσεις φεύγει από την Καστοριά το 1908 και τοποθετείται Μητροπολίτης Αμασείας Πόντου. Και εκεί βοηθάει έντονα τον Ποντιακό Ελληνισμό ιδρύοντας σχολεία και γυμνάσια ενώ παράλληλα οργανώνει ένοπλες ομάδες που αντιστέκονται στις διώξεις των Τούρκων. Φυλακίζεται για μικρό χρονικό διάστημα στην Κωνσταντινούπολη, αγωνίζεται υπέρ των Ποντίων κατά τη διάρκεια των σφαγών και του διωγμού τους από τους Νεότουρκους του Κεμάλ και τελικά “απομακρύνεται” και τοποθετείται ως έξαρχος του Πατριαρχείου στη Βιέννη το 1924. Θα πεθάνει εκεί στις 11 Φεβρουαρίου 1935, πάμφτωχος και κυνηγημένος από την Ελληνική πολιτική και Εκκλησιαστική εξουσία. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Καστοριά το 1959 και τοποθετήθηκαν σε κρύπτη κάτω από τον ανδριάντα του που κοσμεί τη Βόρεια παραλία της πόλης.