Στη Διαύγεια η πρόσκληση για το συνολικό έργο με απόφαση του νέου υφυπουργού Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου
Σύντομα όλοι οι πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 4.000 υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη την επικράτεια, όπως πλατείες, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία κλπ. Ειδικότερα, η επιλογή των σημείων (wi-fi hotspots) αφορά χώρους από 302 Δήμους της χώρας (σε σύνολο 325) που υπέδειξαν οι ίδιοι, 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, και 200 χώρους λιμένων και μαρινών.
Σήμερα, δημοσιεύθηκε στη “Διαύγεια” η πρόσκληση για το «Εθνικό Δίκτυο Σημείων Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο WiFi Hotspots» με την οποία καλούνται οι δυνητικοί φορείς του έργου να υποβάλλουν τις σχετικές πράξεις προκειμένου το συγκεκριμένο έργο να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Η ένταξη του προγράμματος στο ΕΣΠΑ, που καθυστερούσε επί πολλούς μήνες – τουλάχιστον έξι –, καθώς δεν ήταν εύκολο να βρεθούν χρήματα και για τις 13 περιφέρειες, έγινε με εντολή του νέου υφυπουργού Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Ο αρμόδιος για το ΕΣΠΑ υφυπουργός είχε συνεχείς συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες με υπηρεσιακούς παράγοντες και τελικά βρέθηκε λύση ώστε το πρόγραμμα να αφορά σε περιοχές και των 13 περιφερειών όλης της χώρας και όχι μόνο τις 8, για τις οποίες δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα έτσι κι αλλιώς. Για τη θετική εξέλιξη και το ξεμπλοκάρισμα του θέματος ενημέρωθηκε αμέσως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 25 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 15 που είχε παρουσιαστεί αρχικά.
Σημειώνεται ότι κάποιοι δήμοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αθηναίων, δεν μετέχουν στο πρόγραμμα, είτε γιατί έχουν ήδη υλοποιήσει δικό τους πρόγραμμα για την παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, είτε γιατί το υλοποιούν τώρα.
Πώς θα μπαίνουν οι πολίτες στο Διαδίκτυο
Οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους, και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία.
Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν:
-Να έχουν απλή πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχείων κλπ, καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5 Mbps.
-Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης
-Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το δήμο.
Αργότερα, προβλέπεται και επέκταση του Wi-fi και σε χώρους μεγάλης έκτασης, ειδικού ενδιαφέροντος και ειδικών τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων δικτύου και εξοπλισμού, (χώροι εκδηλώσεων ή τουριστικού ενδιαφέροντος, ανοιχτοί αθλητικοί χώροι κλπ).
Wi-fi και στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Τέλος, Wi-fi θα διαθέτουν τους επόμενους μήνες και τα λεωφορεία και τρόλει, όλοι οι σταθμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (σήμερα διαθέτουν επτά) και στάσεις του τραμ.
Τι είχε πει ο πρωθυπουργός πέρσι
Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2013, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς είχε δεσμευτεί για δωρεάν ασύρματο wi-fi internet σε όλη την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχόλιο του δημοσιογράφου για τη δυσπιστία που δείχνουν οι νέοι στο πολιτικό σύστημα ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Εγώ σήμερα μπορώ να τους υποσχεθώ ότι θα έχουμε στην Ελλάδα δωρεάν ασύρματο wi-fi internet. Σε όλη την Ελλάδα σ’ ένα χρόνο». Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία θα γίνει πράξη, λέγοντας «θα το κάνουμε. Και γι’ αυτό το είπα. Θα γίνει. Το έχω ψάξει για να το πω. Είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και δείχνει στους νέους ότι κάποιος νοιάζεται. Δε λέω ο Σαμαράς, δεν έχει καμία σημασία ο Σαμαράς ή το ποιο κόμμα. Νοιάζεται. Ότι υπάρχει η Ελλάδα που νοιάζεται γι’ αυτά τα παιδιά. Διαφορετικά καήκαμε».
Πηγή: protothema.gr