Πιο απαισιόδοξοι σε σχέση με την πορεία της οικονομίας αλλά και την ίδια τους τη ζωή εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, στην πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega και την εκπομπή «Ανατροπή».
Το 63% δηλώνει ότι περιμένει η ζωή του να χειροτερέψει μέσα στα επόμενα 2 έως 3 χρόνια, έναντι του 15,6% που λέει ότι θα βελτιωθεί και του 19,9% που πιστεύει ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της GPO, το 59,1% περίμενε χειροτέρευση και το 15,2% βελτίωση.
Στο ίδιο ερώτημα σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, το 63,1% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα χειροτερέψει (55,4% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), το 16% ότι θα παραμείνει τα ίδια επίπεδα (17,6%) και το 19,7% ότι θα βελτιωθεί (24,5%).
Στο ερώτημα που έθεσε η εταιρεία, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι «ο μέσος Ελληνας δεν υπερφορολογείται», η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Το 96,7% απαντά ότι ο μέσος Ελληνας υπερφορολογείται έναντι του 3,1% που πιστεύει το αντίθετο.
Σε ό,τι αφορά τον νέο ενιαίο φόρο των ακινήτων, το 79,7% δηλώνει ότι δεν είναι ένας δίκαιος φόρος, ενώ το 12,8% ότι είναι δίκαιος.
Για τη συνέπεια ως προς την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, το 85,4% των πολιτών δηλώνουν συνεπείς, έναντι του 13,7% που λένε ότι δεν είναι προσωπικά συνεπείς.
Γενικότερα, για την οικονομική πολιτικής της κυβέρνησης και εάν αυτή πετυχαίνει τους στόχους της, το 71,4% απάντησε αρνητικά έναντι του 27,1% που απάντησε θετικά.
Στο ερώτημα εάν αποδίδουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, το 35,6% των πολιτών έχει θετικές γνώμες, ωστόσο το 62,8% έχει αρνητικές.
Για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, το 70,1% των πολιτών απάντησε ότι έχει αρνητική γνώμη, ενώ το 27,5% έχει θετική γνώμη.
Τέλος, στο ερώτημα αν εμπιστεύεστε σήμερα το κόμμα που ψηφίσατε στις εκλογές, το 48,4% δηλώνει ότι εμπιστεύεται λιγότερο σήμερα, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, το κόμμα που ψήφισε.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την GPO, στο διάστημα 28-30 Νοεμβρίου 2013, σε δείγμα 1.000 ατόμων πανελλαδικά.