Οι καιρικές συνθήκες στη βορειοανατολική Αγγλία είναι τόσο άσχημες από την αρχή της χρονιάς που οι υπεύθυνοι σε ένα καταφύγιο θαλάσσιας ζωής αναγκάστηκαν να δώσουν αντικαταθλιπτικά στους πιγκουίνους.
Δώδεκα πιγκουίνοι του είδους Humboldt, που κατάγονται από το Περού και τη Χιλή, δείχνουν σημάδια αυξημένου στρες, σε τέτοιο βαθμό που οι υπεύθυνοι του κέντρου θαλάσσιας ζωής αναγκάστηκαν να τους βάλουν αντικαταθλιπτικά στα ψάρια που τους δίνουν για τροφή, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίντσεϊ Κρόφορντ που εργάζεται στο καταφύγιο θαλάσσιας ζωής Σκάρμπορο που βρίσκεται στο Γιόρκσιρ.
Οι πιγκουίνοι προέρχονται από μια περιοχή «όπου οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι παρόμοιες» με αυτές του Γιόρκσιρ, όμως «δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτού του είδους τον άσχημο καιρό για τόσο μεγάλο διάστημα», επεσήμανε μια συνάδελφός της.
Τα αντικαταθλιπτικά έχουν στόχο να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων. «Ελπίζουμε ότι θα καταλάβουν πως δεν κινδυνεύουν. Δεν γνωρίζουν τίποτε για την αγωγή (που τους δίνεται). Πρόκειται για πολύ μικρά χάπια. Δεν έχουν άσχημη γεύση», σημείωσε η Κρόφορντ.
Οι πιγκουίνοι του είδους Humboldt απειλούνται με εξαφάνιση στο φυσικό τους περιβάλλον στην Χιλή και το Περού εξαιτίας διάφορων παραγόντων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση και η αύξηση των αρουραίων που τρώνε τα αυγά τους.
Έξι αρσενικοί πιγκουίνοι του ίδιου είδους που ζουν σε έναν ζωολογικό κήπο στο Μπρέμερχαβεν της βορειοανατολικής Γερμανίας είχαν έλθει στην επικαιρότητα το 2005. Οι αρχές του ζωολογικού κήπου, αναστατωμένες από τις ομοφυλοφιλικές τάσεις τους, έφεραν θηλυκούς πιγκουίνους από τη Σουηδία με την ελπίδα να διασφαλίσουν την αναπαραγωγή του είδους σε συνθήκες αιχμαλωσίας.