Ο ανεξάρτητος βουλευτής καταλόγισε «αδράνεια» και λάθος χειρισμούς» στην ελληνική πλευρά, ενώ προέβλεψε και πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και πτώση της κυβέρνησης
Η χώρα μας δεν έχασε απλώς τη μάχη για τη φέτα, αλλά υπέστη μία «εθνική συρρίκνωση», υποστηρίζει ο Γιώργος Κασαπίδης.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα, προέβλεψε ότι «μπορεί να πέσει ακόμη και η κυβέρνηση», την οποία μάλιστα «θα τη ρίξουν οι κτηνοτρόφοι». Πάντως κάλεσε τους κυβερνώντες να αφυπνιστούν και να αγωνιστούν, ώστε να ανατραπεί η αρνητική απόφαση για την Ελλάδα, όταν έρθει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.
Πιο συγκεκριμένα ο Γ. Κασαπίδης, τόνισε: Πριν από τρεις ημέρες ανακοινώθηκε ανεπίσημα ότι έκλεισε η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών που διαπραγματεύονται, της Ε.Ε. και του Καναδά, για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο αυτών χωρών.
Μέσα στο κείμενο των διαπραγματεύσεων εντάσσεται και η διεκδίκηση του Καναδά να οικειοποιηθεί το όνομα της φέτας για ένα τύπο τυριού που παρήγαγε εδώ και χρόνια και το διοχέτευε σε αγορές τρίτων χωρών. Από το 2008 που ξεκίνησαν αυτές οι διαπραγματεύσεις η βασικότερη αξίωση του Καναδά ήταν στο θέμα της φέτας.
Από τις εξελίξεις φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά δεν αντέδρασε, δεν χειρίστηκε το θέμα κατάλληλα, ώστε να το σταματήσει εν τη γενέσει του. Με αποτέλεσμα το κείμενο των διαπραγματεύσεων που οριστικοποιείται φέτος και αναμένεται να επικυρωθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. και στο Συμβούλιο Αρχηγών – αν φτάσει το θέμα εκεί – να περιλαμβάνει και το θέμα της φέτας με μία αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας, όπου το όνομα αυτό, κατ’ εξοχήν ελληνικό, να χρησιμοποιείται και από τον Καναδά, παρ’ όλο που προσπάθησαν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις να έχει ένα πρόθεμα «τύπου» φέτας ή «απομίμηση» φέτας και μια γεωγραφική προέλευση «Καναδά», δεν εξυπηρετεί καθόλου μα καθόλου τα ελληνικά συμφέροντα.
Απ’ αυτή τη συμφωνία η χώρα μας δεν κερδίζει ούτε το ελάχιστο. Αντιθέτως, μονοκονδυλιάς διαγράφεται μια τεράστια προοπτική που προδιέγραφε το προϊόν αυτό, εφόσον με οργανωμένο σχέδιο θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το κομμάτι της ευρωπαϊκής αγοράς που ανήκε τουλάχιστον μέχρι την επίτευξη αυτής της συμφωνίας και η οποία εύχομαι να μην επικυρωθεί από τους υπουργούς μας και τον πρωθυπουργό μας. Αυτό το κομμάτι της ευρωπαϊκής αγοράς αντιπροσωπεύει μία τεράστια ποσότητα 120.000 τόνων που ήταν η ποσότητα της φέτας που κατανάλωνε η Ε.Ε. των 15 χωρών – μελών, με μία μελέτη που είχε κάνει τότε το υπουργείο Γεωργίας. Καταλαβαίνεται ότι η Ευρώπη των 27 χωρών – μελών πλέον καταναλώνει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, οπότε αυτή η αγορά ανήκει μόνο στην Ελλάδα και στην ελληνική φέτα. Εφόσον επικυρωθεί αυτή η συμφωνία, αυτή η προοπτική χάνεται. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν πρόκειται να αξιοποιήσουμε μία προοπτική 150.000 μόνιμων θέσεων εργασίας στην ελληνική περιφέρεια, το μεγαλύτερο ΠΟΠ τυροκομικό προϊόν στον κόσμο θα παράγεται πλέον σε δύο χώρες, έστω και με απομίμηση στη μία χώρα και με το γνήσιο στη δική μας. Δεν συμβαίνει όμως το αντίστοιχο με το δεύτερο και το τρίτο κατά σειρά ΠΟΠ τυροκομικό προϊόν που είναι η παρμεζάνα και το ροκφόρ. Εκεί οι γείτονές μας (Ιταλοί και Γάλλοι) δεν δέχονται μύγα στο σπαθί τους και δεν επιτρέπουν να θίξει κανείς τα προϊόντα τους
Ο Γ. Κασαπίδης επανέλαβε την πρότασή του να καθιερωθεί στις τρίτες χώρες αυτό που ίσχυε επισήμως, ότι δηλαδή μπορείτε να παράγεται αλλά να το ονομάζεται «λευκό τυρί». Καμία παραπομπή και καμία χρήση του όρου της «φέτας». Προανήγγειλε στη συνέχεια ότι «θα προσπαθήσω να σηκώσω το θέμα ενημερώνοντας τους ευρωβουλευτές μας πόσο πλήττεται η χώρα. Στο εσωτερικό έχει γίνει αυτή η ενημέρωση σε ανώτατο επίπεδο, αλλά δεν βλέπω καμία αντίδραση για το μέγεθος της ζημιάς που υφίσταται η χώρα μας. Προτίθεμαι να περιοδεύσω σε όλη την Ελλάδα για να ενημερώσω τους κτηνοτρόφους για τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, καθώς θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά, όπως και των γεωργών που υποστηρίζουν τη φέτα με την παραγωγή ζωοτροφών. Γενικά 400.000 μόνιμες θέσεις εργασίας που είναι πίσω από το τελικό προϊόν της φέτας απειλούνται, καθώς και 150.000 θέσεις εργασίας που θα προέκυπταν από την προοπτική της φέτας, δεν πρόκειται πλέον να δημιουργηθούν.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η χώρα μόνο ζημιώνεται και δεν κερδίζει τίποτα. Είναι ντροπή, είναι αισχρό, είναι απαράδεκτο, ορισμένοι –δυστυχώς και κυβερνητικοί και η ίδια η Επίτροπος – να πανηγυρίζουν γι’ αυτή την εθνική συρρίκνωση που συνδράμουν και υποστηρίζουν. Την ίδια στιγμή που οι Καναδοί δικαιολογημένα πανηγυρίζουν, κάποιοι άλλοι εδώ στη χώρα μας πανηγυρίζουν. Δυστυχώς οι πρώτοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων γιατί διεκδίκησαν και κατάφεραν έστω και να υποκλέψουν ένα άλλο πολιτισμικό στοιχείο, οι άλλοι όμως στο εσωτερικό είναι κυριολεκτικά για τα πανηγύρια, δεν τους πρέπει καμία θέση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, οφείλουν να παραιτηθούν αν δεν αγωνιστούν για να αποτρέψουν αυτή την απόφαση».
Πάντως, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κοζάνης προέβλεψε ότι «οι κτηνοτρόφοι θα ρίξουν την κυβέρνηση», καθώς κατανοούν ότι μετά τις αρνητικές εξελίξεις για τη φέτα οδηγούνται σε αφανισμό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ