Εκπτώσεις αλλά και ευκαιρίες να βρουν φθηνότερο ρεύμα παρέχουν οι περισσότερες χώρες στις βιομηχανίες τους, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα είναι ακριβό για τις βιομηχανίες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γερμανίας, όπου οι βιομηχανίες πληρώνουν μέχρι και… 60% φθηνότερο ρεύμα συγκριτικά με τις ελληνικές.
Σύμφωνα με στοιχεία του φορέα που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, της ΕΒΙΚΕΝ, στη χώρα μας η τιμή του βιομηχανικού ρεύματος κοστίζει 104,4 ευρώ η μεγαβατώρα (Μέση Τάση), όταν στη Γερμανία δεν ξεπερνάει τα 35-40 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο λόγος, απλός. Στη Γερμανία λειτουργεί Χρηματιστήριο ενέργειας για αγορές σε 24ωρη βάση, κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Ετσι, οι γερμανικές βιομηχανίες έφτασαν να αγοράζουν ρεύμα το 2013 σε τιμές 39,98 ευρώ/MWh. Μάλιστα, για αγορές εκτός των ωρών αιχμής (off-peak, δηλαδή για 12 ώρες τις καθημερινές και για 24 τα Σαββατοκύριακα), οι τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα των 30 ευρώ/MWh. Οι τιμές αυτές δεν αποτυπώνουν τις ακόμα ευνοϊκότερες συνθήκες που μπορεί να προκύψουν από τις λεγόμενες διμερείς συμβάσεις, (συμφωνίες που εξυπηρετούν το εξιδεικευμένο προφίλ κατανάλωσης της κάθε βιομηχανίας), και που επίσης δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ή από τις ευνοϊκές προβλέψεις της γερμανικής ενεργειακής νομοθεσίας (EEG) για επιστροφές φόρων και απαλλαγές από τέλη.
Μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους έχουν λάβει και οι Ιταλοί. Εφαρμόζοντας ένα πακέτο ρυθμίσεων υπό τον τίτλο “Destinazione Italia”, η ιταλική ρυθμιστική αρχή ενέργειας χορηγεί εκπτώσεις στους βιομηχανικούς καταναλωτές ύψους 5 έως 7 ευρώ/MWh. Επιπλέον, με άλλο νόμο παρέχεται έκπτωση στις βιομηχανίες όταν δεν λειτουργούν κατά τις ώρες αιχμής, (πρόκειται για τις λεγόμενες συμβάσεις διακοψιμότητας, που επιχειρήθηκαν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα), της τάξης των 150.000 ευρώ/MW στην ηπειρωτική χώρα και των 300.000 ευρώ/MW στα νησιά. Για μια μέση χαλυβουργία, η έκπτωση αυτή αντιστοιχεί με επιστροφή ποσού 20 – 30 ευρώ/MWh. Σαν αποτέλεσμα, η μέση τιμή του βιομηχανικού ρεύματος στην Ιταλία, κυμαίνεται, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΒΙΚΕΝ, στα 30-35 ευρώ η μεγαβατώρα.
Τέλος, στη Γαλλία, η τιμή για τις βιομηχανίες κυμαίνεται στα 40-46 ευρώ/ μεγαβατώρα, εξαιτίας της εφαρμογής των δημοπρασιών φθηνής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος. Πρόκειται για το μοντέλο που φέρει την ονομασία NOME, και που αναμένεται κάποια στιγμή να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα.