ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΑΠΙΔΗ
Σε νομοτεχνικές βελτιώσεις προέβη ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Ταγαράς στο σχέδιο νόμου που συζητιέται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μετά από δέσμη επισημάνσεων και παρατηρήσεων που κατέθεσε ο εισηγητής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών κ. Γιώργος Κασαπίδης.
Συγκεκριμένα δόθηκαν διευκρινήσεις από τον κ. Ταγαρά για την αποτροπή παράνομων παρεμβάσεων σε υδατορέματα όπως αρχικά διαφαίνονται στο αρχικό κείμενο του Σ/Ν με τίτλο “Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα”.
Επίσης βελτιώθηκε η αρχική διατύπωση των ορισμών που δεν περιέγραφαν ολοκληρωμένα τις έννοιες υδατόρεμα, οριοθέτηση υδατορέματος, διευθέτηση υδατορέματος και προβλέφθηκαν συμπληρωματικές διατάξεις προς αποφυγή δημιουργίας κενών στον τελικό νόμο.
Πέραν των συγκεκριμένων θεμάτων του Σ/Ν ο κ. Κασαπίδης πρότεινε και ζήτησε από το νέο Υφυπουργό την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών που σχετίζονται με σοβαρά ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του ως Υφυπουργού ΠΕΚΑ.
Ο βουλευτής Κοζάνης έθεσε τα θέματα α) της προστασίας των εδαφών από τη διάβρωση, β) της ηλεκτρονικής καταγραφής παράνομων οικιστικών παρεμβάσεων και παράνομης ρήψης μπαζών, σκουπιδιών και λυμμάτων σε υδατορέματα, γ) της καθαριότητας των εθνικών και επαρχιακών οδών από πλαστικά κ.α. σκουπίδια που ρίπτονται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και μέσω των υδατορεμάτων και της βροχής καταλήγουν στους ποταμούς και τις θάλασσές μας δ) της προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδας από παράνομες-ληστρικές ενέργειες ύποπτων ατόμων και ομάδων επισκεπτών στην ελληνική περιφέρεια ε) της προετοιμασίας της χώρας για τις σοβαρές επικείμενες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και στ) της ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας που μεταξύ των άλλων θα διαβρώσει τις αμμουδιές στις ελληνικές παραλίες μετατρέποντάς τες σε σκελετικές- βραχώδεις ακρογιαλιές.
Ο κ. Κασαπίδης κατέθεσε συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες προτείνοντας να ενσωματωθούν στη ελληνική νομοθεσία για την αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων όπως τα χαρακτήρισε, για τα οποία τόνισε και ο κ. Υπουργός δεν έγινε κάτι αποτελεσματικό μέχρι σήμερα.
Παρακάτω ακολουθεί μέρος του κειμένου της ομιλίας του κ. Κασαπίδη στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής:
« Ένα άλλο θέμα που σας είχα θίξει κύριε Υπουργέ, που άπτεται και των υδατορεμάτων, είναι το φαινόμενο της διάβρωσης. Η διάβρωση είναι ένα εθνικό θέμα και έτσι πρέπει να το αναδείξουμε. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα που είναι 10 χρόνια στο Κοινοβούλιο, δεν το έχουμε θίξει σοβαρά, δεν το έχουμε αναδείξει στο μέγεθός του. Σας είπα και την άλλη φορά ότι κάθε χρόνο μια ποσότητα χώματος επιφανειακού, ισοδύναμου όγκου της νήσου Νάξου, καταλήγει στις θάλασσες μας. Αυτό είναι μια απώλεια εθνικού κεφαλαίου που δεν αντικαθιστάται παρά μόνο μετά από πολλούς αγώνες. Εδώ, λοιπόν, επειδή τα φαινόμενα της διάβρωσης ακριβώς από τα υδατορέματα, τα οποία όχι απλά δεν έχουν οριοθετηθεί, δεν έχουν διευθετηθεί ώστε να γίνουν και ενέργειες προστασίας από την διάβρωση, είτε με μηχανικά μέσα είτε με φυσικά μέσα, όπως είναι οι αναδασώσεις ή αναβαθμίδες με φυσικά υλικά. Σας προτρέπουμε και θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό, ώστε να το ανακινήσετε και να το αναδείξετε μέσα από μέτρα και διατάξεις, που εμείς θα υπερψηφίσουμε, για να αρχίσει η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που είναι καταστροφικό για την χώρα, σ’ αυτά τα μεσογειακά οικοσυστήματα. Εξαιτίας και των κλιματικών αλλαγών, τα φαινόμενα αυτά της διάβρωσης που μέχρι σήμερα τα βλέπαμε κυρίως στην στεριά, ήδη αρχίζουμε να τα βλέπουμε και στις ακτές μας.
Μια τρίτη παρατήρηση αφορά, όπως σας είπα στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, τον καθαρισμό των σκουπιδιών και πάσης φύσεως ξένων αντικειμένων που είναι στο φυσικό περιβάλλον, εκατέρωθεν των εθνικών ή των επαρχιακών οδών. Διατρέχεται την ύπαιθρο κύριε Υπουργέ και δυστυχώς όλοι όσοι περιδιαβαίνουμε την Ελλάδα, «μαδάει» η ψυχή μας, όταν βλέπουμε σκουπίδια, μπουκάλια, σακούλες αριστερά και δεξιά των δρόμων. Η ευθύνη δεν είναι του Υπουργείου, είναι των τοπικών αρχών, της Περιφέρειας ή των δήμων.
Ωστόσο, εκτιμώ ότι θα πρέπει να αναλάβει ένα ρόλο συντονισμού και επιβολής των δράσεων αυτών, που υποχρεούνται οι περιφέρειες να κάνουν, έστω και εθελοντικά, αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι. Να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, γιατί αυτά τα σκουπίδια που τα βλέπουμε στους δρόμους, συνδέονται άμεσα και με τα υδατορέματα. Γιατί εξαιτίας της βαρύτητας, με τις πρώτες βροχές αργοκυλούν τα μικρά υδατορέματα στα μεγαλύτερα και στους παραποτάμους.
Τέλος, κλείνω με αυτή την παρατήρηση, θεωρώντας ότι αποτελούν επισημάνσεις εθνικής εμβέλειας και αιχμής για την χώρα μας και το Υπουργείο σας, που αφορά την προστασία της ελληνικής χλωρίδας. Όπως σας είπα και στην πρώτη συνεδρίαση, φαινόμενα παράνομης και λαθραίας συλλογής, κυριολεκτικά λεηλασίας διαφόρων επιτηδείων, κυρίως αποστολών του εξωτερικού, όπου έρχονται και συλλέγουν χωρίς καμία άδεια και ενημέρωση σε υπεύθυνη αρχή του ελληνικού κράτους. Κυριολεκτικά λεηλατούν και ληστεύουν τα βουνά μας και τις περιοχές, όπου έχουμε τέτοια αυτοφυή βλάστηση και ιδιαίτερα ενδημική, σπάνια και μοναδική, η οποία έχει κάποιες ιδιότητες φαρμακευτικές και διατροφικές. Υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστούν αυτά τα είδη, αλλά στην συνέχεια γίνονται αντικείμενο παράνομης εμπορίας, με τεράστια κέρδη γι’ αυτούς και απώλεια αντίστοιχων ποσών για την χώρα μας. Το κυριότερο όμως είναι ότι καταστρέφονται αυτά τα οικοσυστήματα, με τα οποία εμπλουτίζουν βοτανικούς κήπους και συλλογές στο εξωτερικό…»