Η ΔΕΗ γνωρίζει την όχληση που προξενεί στο περιβάλλον και «είμαστε αποφασισμένοι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις όσον αφορά τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση των εδαφών».
Τα παραπάνω δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του ΛΚΔΜ (Λιγντικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας) Παναγιώτης Νικολακάκος, κατά την ξενάγηση των δημοσιογράφων στον οπωρώνα μήλων της ΔΕΗ που διοργάνωσε την Τετάρτη (8/10) για τους εκπροσώπους του Τύπου ο διευθυντής της μονάδας Περιβάλλοντος και Μεταλλευτικής Υποστήριξης της ΔΕΗ Δημήτρης Ζαραφίδης.
Ο κ. Νικολακάκος υπογράμμισε επίσης ότι «εδάφη τα οποία έχουν φθάσει σε τελικές επιφάνειες δεν καθυστερούμε καθόλου να τα αποκαταστήσουμε, αλλά δεν μπορείς να προχωρήσεις στην αποκατάσταση εάν δεν φτάσεις σε τελικά δάπεδα, είτε είναι εκσκαφή είτε απόθεση».
Οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν από τους κ.κ. Νικολακάκο, Ζαραφίδη και τον γεωπόνο του ΛΚΔΜ Βασίλη Ταραλίδη στον πρότυπο οπωρώνα της εξωτερικής απόθεσης του Κυρίου Πεδίου του ΛΚΔΜ, έκτασης 62 στρεμμάτων, και συγκεκριμένα στον οπωρώνα με καλλιέργειες μήλων για να παρακολουθήσουν τη συγκομιδή μήλων που βρίσκεται στο τέλος της.
Ο κ. Ζαραφίδης ανέφερε ότι η ΔΕΗ πέρα από το λιγνιτικό έργο που πραγματοποιεί έχει πάρει πρωτοβουλίες και δράσεις με σκοπό να μην αφήνει πίσω «καμένη γη» αλλά αποκατεστημένα εδάφη και εκτάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η ΔΕΗ διατηρεί έναν πρότυπο οπωρώνα στον οποίο καλλιεργεί διάφορα είδη μηλιάς, δαμασκηνιάς, αχλαδιάς, κυδωνιάς, τζιτζιφιάς και όλα τα είδη δέντρων που καλλιεργούνται στην περιοχή, με τη φροντίδα της διεύθυνσης Περιβάλλοντος και σε συνεργασία με το ΤΕΙ της Φλώρινας.
Στα 50 χρόνια που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας η ΔΕΗ έχει απαλλοτριώσει συνολικά 160.000 στρέμματα, εκ των οποίων 110.000 στην Πτολεμαΐδα και τα 50.000 στην περιοχή Αμυνταίου. Από αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ζαραφίδη, έχουν αποκατασταθεί μέχρι στιγμής 40.000 στρέμματα, περίπου το ¼ των εκτάσεων που έχουν απαλλοτριωθεί και από αυτά τα 27.000 στρέμματα έχουν γίνει δάση (10 εκ. δέντρα) και τα υπόλοιπα καλλιεργήσιμες εκτάσεις. «Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια», σημείωσε ο διευθυντής Περιβάλλοντος, διότι, «για να γίνει η τελική αποκατάσταση εδαφών θα πρέπει να φτάσουμε στις τελικές επιφάνειες επούλωσης του σκάμματος όπου υπήρχε το μετάλλευμα». Προλαβαίνοντας σχετικές ερωτήσεις αναφορικά με γιατί δεν προχώρησε περισσότερο η αποκατάσταση, εξήγησε ότι «εάν δεν προηγηθεί η εκμετάλλευση και η επιχωμάτωση δεν έχεις τελικές επιφάνειες και δεν μπορείς να κάνεις αποκατάσταση».
Ο γεωπόνος κ. Ταραλίδης επισήμανε ότι ο πρότυπος οπωρώνας του ΛΚΔΜ λειτουργεί εδώ και 7 χρόνια και αναπτύσσεται στο κανονικό έδαφος των αποθέσεων για να παρατηρηθεί η προσαρμοστικότητα των δέντρων στα συγκεκριμένα εδάφη, δεν έχει υποστεί δηλαδή καμία βελτίωση, ώστε να υπάρξουν συγκριτικά αποτελέσματα με τις καλλιέργειες της γύρω περιοχής. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραγωγή και τόνισε πως το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για καλλιέργειες με μικρή φόρτιση εντομοκτόνων.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ