Από το προσκλητήριο της 1 ης και 2 ης Μοίρας των ΛΟΚ, που ακολούθησε μετά τη μάχη, απουσίαζαν 3 αξιωματικοί και 18 οπλίτες τα ονόματα των οποίων κοσμούν την μαρμάρινη πλάκα του Μνημείου της ορεινής μας Βλάστης.
Στη συνέχεια, ο εφ. Λοχαγός των ΛΟΚ κ. Β. Ζεϊμπέκης, μίλησε για την επικρατούσα την εποχή εκείνη επικίνδυνη για τη χώρα μας κατάσταση για να καταλήξει με την περιγραφή της μάχης του Προφήτη Ηλία και τον ηρωικό αγώνα των παλικαριών που έπεσαν για την Πατρίδα.
Ακολούθησε ολιγόλεπτη ομιλία από το Δικηγόρο Θεσ/νίκης κ. Καρπούζια που αναφέρθηκε στη σημασία της νίκης 1946 – 1949 για την ύπαρξη μας σαν Έθνος και κατέληξε, στους αγωνιστές του 21 χρωστάμε την ΛΕΥΤΕΡΙΑ μας και στους μαχητές του Γράμμου – Βίτσι την ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ώστε, να ζούμε σήμερα ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.
Από πλευράς της Λέσχης «φίλοι των ΛΟΚ» ο απόστρατος συνταγματάρχης των ΛΟΚ Δημ. Ράπτης απένειμε στους, Δημήτρη Ξανθόπουλο, πρόεδρο κοινότητας Βλάστης, Χαρίλαο (Χάρη) Ραμπί6η, έφεδρο. υπαξιωματικό των ΛΟΚ, αναμνηστικές πλακέτες για την προσφορά τους στην ανέγερση του μνημείου.
Το Μνημείο αναγέρθηκε με την φροντίδα των επιζώντων της 2ης Μοίρας των ΛΟΚ, τη βοήθεια της κοινότητας Βλάστης και ιδιαίτερα του προέδρου και αντιπροέδρου της κοινότητας κ.κ. Δημήτρη Ξανθόπουλο και Ιωάννη Ζιάμου και παλαιών Λοκατζήδων.
Στο χώρο της θυσίας ήταν παρόντες, μέλη της λέσχης «φίλοι των ΛΟΚ» που έφτασαν με τρία πούλμαν από την Αθήνα, Θεσ/νίκη, Βέροια, επιζώντες συμπολεμιστές και συγγενείς των υπέρ πατρίδος πεσόντων, πολλοί προσκυνητές από την Πτολεμαϊδα, τα γύρω χωριά και την Βλάστη.
Με δάκρυα στα μάτια, με εθνική ικανοποίηση για την μεγάλη προσφορά των τιμώμενων νεκρών, στη διατήρηση της ελευθέριας των Ελλήνων αλλά και με την πικρία για την αδιαφορία της πολιτείας και κύρια για τους ηγέτες των νεκρών και σήμερα αρμόδιων διάφορων υπουργείων για τη θυσία τους, οι συγγενείς, οι συμπολεμιστές και οι φίλοι των νεκρών τους αποχαιρέτησαν με την υπόσχεση πως, κάθε χρόνο, 20 Ιουλίου, στη Γιορτή του Προφήτη Ηλία, ενωμένοι θα δίνουν το παρόν τους στον τόπο της θυσίας και θα τελούν την επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των ηρωικών αγωνιστών που έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος προς την Πατρίδα και τη δική μας Ελευθερία
Η σεμνή και συγκινητική τελετή έκλεισε με τον Εθνικό ύμνο των προσκυνητών.
Ας είναι ελαφρύ το Βλαστιώτικο χώμα της Μακεδονίας μας που σας σκεπάζει και η μνήμη σας “ΑΙΩΝΙΑ-ΑΘΑΝΑΤΗ ”..
Πτολεμαϊδα 8 Αυγούστου 1986.
Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Σημείωση σύνταξης : Το μνημόσυνο τελείται την προσεχή Κυριακή 20 Ιουλίου 2014 και ώρα 10.30 στο ύψωμα, Προφήτη Ηλία, στη Βλάστη, όπου και το ομώνυμο Εκκλησάκι του Προφητη Ηλια.
Κυριακη 20 Ιουλίου 2014 ώρα 10.30 π.μ. στη ΒΛΑΣΤΗ.