Πυρά αντάλλαξαν σήμερα το πρωί η Βόρεια και η Νότια Κορέα κοντά στο διαφιλονικούμενο θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών και η Σεουλ ζήτησε από τους κατοίκους δύο γειτονικών νησιών να σπεύσουν στα καταφύγια, ενώ οι τριβές πολλαπλασιάζονται στη χερσόνησο.
«Οβίδες που εβλήθησαν από τη Βόρεια Κορέα έπεσαν στη δική μας πλευρά (του συνόρου) και απαντήσαμε ανοίγοντας πυρ», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.
Τα πυρά και από τις δύο πλευρές δεν έμοιαζαν να στρέφονται εναντίον συγκεκριμένων στόχων. «Προς το παρόν τα δύο μέρη βάλλουν στη θάλασσα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Οι κάτοικοι των νοτιοκορεατικών νησιών Μπαενγκνιόνγκ και Γεονπιόνγκ πήραν εντολή να πάνε στα καταφύγια, διευκρίνισε ένας τοπικός αξιωματούχος. «Καλούμε όλους τους κατοίκους να σπεύσουν χωρίς καθυστέρηση στα καταφύγια, ορισμένοι το έχουν ήδη κάνει», δήλωσε.
Η Β.Κορέα προειδοποίησε νωρίτερα για τα γυμνάσια, κλειδώνοντας ως πεδίο βολής την περιοχή κοντά στη λεγόμενη βόρεια γραμμή οριοθέτησης, η οποία θεσπίστηκε στο τέλος του Πολέμου της Κορέας την περίοσο 1950-1953 και δεν έχει αναγνωριστεί από την Πιονγιάνγκ. Κατά το παρελθόν συγκρούσεις μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών στη συγκεκριμένη περιοχή προκάλεσε το θάνατο δεκάδων ανθρώπων και από τις δύο πλευρές.
Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω εντάσεων αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τη Βόρεια Κορέα για την εκτόξευση πυραύλου μέσου βεληνεκούς την περασμένη εβδομάδα και ενώ οι ηγέτες της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών συναντήθηκαν για να συζητήσουν το στρατιωτικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
Οι ζώνες βολής που δέσμευσε η Βόρεια Κορέα είναι βόρεια των θαλάσσιων συνόρων, αλλά βρίσκονται κοντά σε νησιά που κατοικούνται από αμάχους, είπε ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Πρόσθεσε όμως ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας παρακολουθούν στενά το θέμα για οποιαδήποτε πιθανή παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων.
Το 2010 πολεμικό πλοίο της Νότιας Κορέας βυθίστηκε, όπως ανέφερε η Σεούλ, από βορειοκορεατική τορπίλη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 46 ναύτες. Η Πιονγιάνγκ αρνήθηκε ότι φέρει ευθύνη για το φονικό επεισόδιο και χαρακτήρισε τη κατηγορία «φάρσα». Το ίδιο έτος όμως η Βόρεια Κορέα βομβάρδισε ένα από τα νησιά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα.
Πηγή: ethnos.gr