Πανεπιστημιακοί προτείνουν την αποχώρηση αποσπασμένων, διπλοθεσιτών διοικητικών υπαλλήλων.
Λύση στο αδιέξοδο του Παν. Αθηνών που χάνει 498 διοικητικούς υπαλλήλους με διαθεσιμότητα (από τους 1.316 που διαθέτει), προσφέρει πρόταση πανεπιστημιακών, βάσει της οποίας θα αποχωρήσουν οι αποσπασμένοι, οι διπλοθεσίτες, οι προς συνταξιοδότηση την προσεχή τριετία. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό σχέδιο, καθώς σήμερα εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι διοικητικοί υπάλληλοι των 8 πανεπιστημίων από τα οποία θα προέλθουν οι 1.349 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να απογραφούν – το υπ. Παιδείας έστειλε χθες διευκρινίσεις καλώντας τους να απογραφούν… Παράλληλα, από χθες οι διοικητικοί υπάλληλοι εισήλθαν στην έβδομη απεργιακή εβδομάδα, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ανησυχία για την απώλεια του εξαμήνου στο Παν. Αθηνών και το ΕΜΠ, όπου δεν γίνονται μαθήματα. Ηδη, πάνω 18.000 έχουν φθάσει οι υπογραφές υπέρ του ανοίγματος των ΑΕΙ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.anoixtessxoles.gr που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Για το θέμα θα γίνει έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων στις 5/11.
Ειδικότερα, σε κείμενο που διακινείται για συλλογή υπογραφών στο Παν. Αθηνών αναφέρεται ότι «οι εμπλεκόμενοι φορείς, χωρίς δογματισμούς και προσφυγή σε εύκολες, αλλά καταστροφικές επιλογές και προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και του πανεπιστημίου, θα πρέπει να διαλεχθούν και να προχωρήσουν στους αναγκαίους συμβιβασμούς». Ουσιαστικά προτείνεται η επιλογή όσων τεθούν σε διαθεσιμότητα να γίνει από υπαλλήλους που ανήκουν στο ΑΕΙ, αλλά δεν εργάζονται σε αυτό. Ποιοι είναι; Ενδεικτικά, υπάλληλοι αποσπασμένοι σε άλλους φορείς όπως υπουργεία (περίπου 70), όσοι τελούν σε άδεια άνευ αποδοχών διότι εργάζονται σε άλλους φορείς (περίπου 40), διοικητικοί που υπηρετούν σε φορείς που δεν έχουν σχέση ή έχουν έμμεση σχέση με το Παν. Αθηνών (περίπου 110), όσοι υπηρετούν σε κατηργημένους φορείς (περί τους 30), όσοι τελούν σε καθεστώς πειθαρχικής δίωξης.
Επίσης, προτείνεται να συνταξιοδοτηθούν τώρα οι 170 υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος του 2013, του 2014 και του 2015 και το ΑΕΙ να τους καταβάλει τη διαφορά μισθού (περίπου 20%) που θα χάσουν. Το άθροισμα των παραπάνω υπαλλήλων είναι περίπου 400, και η πρόταση έχει στόχο να μην αποχωρήσουν έμπειροι διοικητικοί υπάλληλοι σε κρίσιμες θέσεις. Η πρόταση καταδεικνύει ότι το ΑΕΙ μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερους διοικητικούς, αλλά και ότι θα μπορούσε να γίνει ρεαλιστική αξιολόγηση δομών.
Από την άλλη, 602 διδάσκοντες του Παν. Αθηνών είχαν έως χθες υπογράψει κείμενο κατά της διαθεσιμότητας, ενώ και το ΤΕΕ (εστιάζοντας στο ΕΜΠ) έκανε έκκληση για αναστολή του μέτρου και διάλογο. Τέλος, δηκτική ήταν η απάντηση του υπ. Παιδείας σε ερώτηση 7 βουλευτών πώς βγαίνουν σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι κοινωνικών υπηρεσιών, που δεν είναι διοικητικοί αλλά ακτινολόγοι, τραυματιοφορείς κ.λπ. «Σε μία ερώτηση συνοψίζουν τον παραλογισμό του νεοελληνικού κράτους: να καλύπτονται θέσεις από υπαλλήλους που η ειδικότητά τους δεν έχει καμία συνάφεια με την περιγραφή της θέσης. Για το φαινόμενο μέγιστη ευθύνη έχουν οι πρυτανικές αρχές, που νομιμοποίησαν ένα καθεστώς αυθαιρεσίας» ανέφερε στέλεχός του.