Την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο, σύγχρονο και δίκαιο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των πνευματικών δημιουργών τονίζουν βουλευτές σε ερώτηση που κατέθεσαν ζητώντας να πληροφορηθούν για την εξέλιξη των εργασιών της «Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και τη δημόσια εκτέλεση», την οποία συνυπέγραψε η Βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Είναι πλέον γνωστή η στρεβλή κατάσταση που εδώ και πολλά χρόνια επικρατεί στον χώρο είσπραξης και διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων από ιδιωτικές εταιρείες – φορείς διαχείρισης, κατάσταση η οποία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διαιωνίζεται επιβαρύνοντας κάθε είδους επιχείρηση, με τιμολόγηση που γίνεται με κριτήρια που ουδεμία σχέση έχουν με τα πραγματικά δεδομένα χρήσης τραγουδιών.
Σε τοποθέτηση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της 12ης και 14ης Νοεμβρίου 2013, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου Ενσωμάτωσης στο Εθνικό Δίκαιο των Οδηγιών 2011/77/ΕΕ και 2012/28/ΕΕ, αλλά και σε τοποθέτηση του Υφυπουργού κ. Ιωάννη Ανδριανού κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, την 28η Νοεμβρίου 2013, σχετικά με το καθεστώς είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων, ανέφερε ότι: «είναι στις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας, σταθμίζοντας τα συμφέροντα, κάθε σχετιζόμενης με το θέμα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, κοινωνικής ομάδας. Για τον λόγο αυτό, εντός δύο μηνών, θα συσταθεί επιτροπή διαλόγου υπό τον συντονισμό της επικεφαλής του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, προκειμένου να προχωρήσουμε στην διαδικασία της συμπλήρωσης του νομοθετικού πλαισίου, που σήμερα είναι ελλιπές ως προς τις διαδικασίες ελέγχου.»
Mε Υπουργική Απόφαση, συγκροτήθηκε η «Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και τη Δημόσια Εκτέλεση» η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της από την 8η Ιανουαρίου 2014 με δίμηνη προθεσμία για την διερεύνηση προβλημάτων στον τομέα της δημόσιας εκτέλεσης στην Ελλάδα, έργων και αντικειμένων που ενσωματώνουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή/ και συγγενικά δικαιώματα και την άντληση σχετικών συμπερασμάτων με σκοπό την επίλυσή τους.
Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής, η Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας Α.Ε., προβαίνει κατ’ επανάληψη σε προκλητικές ανακοινώσεις με απειλές και «ψευτο-παληκαρισμούς» υπερασπιζόμενη τους δημιουργούς, προκαλώντας τόσο τους χρήστες μουσικής, όσο και τους ίδιους τους δημιουργούς οι οποίοι δεν εκφράζονται μέσα από τέτοιου είδους ανακοινώσεις.
Τέλος, είναι αναγκαίο ένα νέο, σύγχρονο και δίκαιο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των πνευματικών δημιουργών, με δίκαιη αμοιβή, που θα προκύπτει από την διαπραγμάτευση με τους αντίστοιχους επαγγελματίες, βασισμένη στην χρήση μουσικής και εναρμονισμένη με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς.
Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Πότε ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής;
2. Δεσμεύεστε για άμεση -χωρίς καθυστέρηση- νομοθετική πρωτοβουλία και σε ποιους βασικούς άξονες θα κινείται;»