Αναβολή για τις 9 Δεκεμβρίου 2008, πήρε η δίκη των εννιά κατηγορουμένων από τον Άγιο Δημήτριο και το Ρυάκιο, οι οποίοι μαζί με τους συγχωριανούς τους συμμετείχαν στην κατάληψη των ταινιοδρόμων της ΔΕΗ. Ο μεγαλειώδης αγώνας των 24 ημερών κατεστάλη βίαια με την επέμβαση των ΜΑΤ στις 2 Ιουνίου, ενώ οι κάτοικοι που διεκδικούσαν προσλήψεις στη ΔΕΗ και καλύτερο περιβάλλον, διώκονται στα δικαστήρια.
Το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης για αναβολή της δίκης, με το αιτιολογικό ότι η συνήγορος δύο κατηγορουμένων βρισκόταν σε άλλη δίκη και είχε κώλυμα, έγινε δεκτό και το τριμελές πλημμελειοδικείο Κοζάνης, το οποίο χτες ανέβαλε τη δίκη.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε χτες, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης μέσα και έξω από το δικαστικό μέγαρο. Οι εννιά κατηγορούμενοι είχαν πολυπρόσωπη υπεράσπιση, ενώ ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των αγωνιζόμενων κατοίκων ήταν και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, δικηγόρος Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ως πολιτικός ενάγων παρέστη και η ΔΕΗ, με πλειάδα δικηγόρων.
Αμέσως μετά την αναβολή της δίκης, ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Ν. Κωνσταντόπουλος, δήλωσε: «Η υπόθεση έχει στοιχεία παραλόγου. Οι πολίτες της περιοχής διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά και υπερασπίζονται το περιβάλλον, για να εξασφαλίσουν αξιοβίωτη καθημερινότητα στους εαυτούς τους και στα παιδιά τους. Η ΔΕΗ που είναι υπόχρεη για ανταποδοτικά οφέλη, που πρέπει στην περιοχή να δίδει αφειδώς, γιατί από την περιοχή έχει εξασφαλίσει την ανάπτυξή της, έρχεται στο δικαστήριο ως πολιτικώς ενάγουσα να διεκδικήσει από τους πολίτες που αγωνίζονται για την εργασία και το περιβάλλον 24 εκ. ευρώ, διότι τόσα προφανώς της λείπουν από τον προϋπολογισμό τους. Αν δεν είναι παράλογο στον 21ο αιώνα που αφυπνίζεται ολόκληρος ο πλανήτης για το περιβάλλον, στην Ελλάδα επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ να παριστάνουν τους διώκτες και να προσπαθούν να επωφεληθούν από τους άνεργους κατηγορουμένους, τότε τι είναι το παράλογο».
Οι εννιά κάτοικοι που μαζί με τους υπόλοιπους συγχωριανούς τους, με τον πολυήμερο αγώνα τους διεκδικούσαν προσλήψεις των ανέργων στη ΔΕΗ και μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, συνελήφθησαν στις 2 Μαΐου και παραπέμπονται σε δίκη με τις εξής κατηγορίες: παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων και διατάραξη κοινής ησυχίας. Ορισμένοι αντιμετωπίζουν επιπροσθέτως τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής και της πρόκλησης μικρών σωματικών βλαβών. Ειδικότερα, κατηγορούμενοι είναι οι Ηλίας Τεντζογλίδης, Θωμάς Τεντζογλίδης, Δημήτρης Τεντζογλίδης, Αναστάσιος Τεντζογλίδης, Δημήτρης Σοπογλίδης, Παναγιώτης Καζαντζίδης, Γιώργος Καζαντζίδης, Παρασκευάς Σισμανίδης και Μιχάλης Πασχαλίδης.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι άλλοι 70 κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε δύο καταλήψεις (Φεβρουάριο και Ιούλιο του 2007). Ήδη έδωσαν καταθέσεις στην Ασφάλεια Κοζάνης, στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας, στη συνέχεια κατέθεσαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κοζάνης, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης και επίκεινται διώξεις. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι για την τελευταία κατάληψη των 24 ημερών, η ΔΕΗ κατέθεσε αγωγή κατά των μελών του δ.σ. του συλλόγου, διεκδικώντας ως αποζημίωση το ποσό του ενός εκ. ευρώ ημερησίως, δηλαδή 24 εκατομμύρια ευρώ.
Τη συμπαράσταση στους διωκόμενους κατοίκους μετέφερε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του κόμματος Αχιλλέας Κανταρτζής, ο οποίος κατήγγειλε «την επιχείρηση τρομοκράτησης των κατοίκων που διεκδικούν τα αυτονόητα, δηλαδή εργασία και καθαρό περιβάλλον».
Ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, με την παρουσία του στη δίκη εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ν.Α. στη δίκη και διεμήνυσε πως «το δίκαιο είναι με το πλευρό της κοινωνίας».
O δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε: «Σήμερα στο εδώλιο, έπρεπε να κάθονται άλλοι. Κατηγορούμενη έπρεπε να είναι η ΔΕΗ και όχι οι κάτοικοι. Θα είμαστε εδώ και στις 9 Δεκεμβρίου για να συμπαρασταθούμε στον αγώνα τους».
Άλλωστε, όπως είπε, εκ μέρους της Ν.Α. συμμετέχει ως συνήγορος υπεράσπισης ο δικηγόρος Γιώργος Κετογλίδης. Σε δήλωσή του ο νομάρχης σημείωσε: «Η σημερινή διαδικασία δεν έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας απλής δίκης. Η αειφορία, η ανάπτυξη και η προοπτική μιας κοινωνίας και ενός τόπου έχουν τρεις πυλώνες. Τον οικολογικό, τον κοινωνικό και τον οικονομικό. Και οι τρεις αυτές φάσεις για την ανάπτυξη μιας περιοχής έχουν τρωθεί βάναυσα από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ Α.Ε. στην περιοχή μας. Η ΔΕΗ ενδεχομένως να υπέστη μια οικονομική ζημία κατά τη διάρκεια της μείωσης των εργασιών της από τις καταλήψεις. Όμως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι την υπόστασή της, την κερδοφορία της και την προοπτική της την οφείλει στα λιγνιτικά κοιτάσματα της περιοχής».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανέργων και Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, Ηλίας Τεντζογλίδης, ο οποίος είναι κατηγορούμενος και ο ίδιος, δήλωσε ότι «θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κωνσταντόπουλο που ήρθε εδώ να μας υπεςρασπιστεί», ευχαρίστησε και τους υπόλοιπους συνηγόρους υπεράσπισης, καθώς και τον κόσμο που με την παρουσία του, συμπαραστάθηκε στους διωκόμενους κατοίκους. Δήλωσε ότι «ανταποκρίθηκαν πολλοί φορείς και βρέθηκαν δίπλα μας για ένα θέμα που δεν είναι προσωπικό, αλλά αγγίζει όλη την κοινωνία. Ελπίζω και στο μέλλον να γίνουν παρόμοιες ενέργειες, ώστε όλοι οι φορείς να εργαστούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ