Στις 5 Ιουνίου 2008, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο δάσος της Σπηλιάς του Δήμου Αγίας Παρασκευής Κοζάνης, επέλεξε η ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ για να παρουσιάσει μερικές από τις θέσεις της που έχουν σχέση με τον Αγροτουρισμό.
Κάνοντας τον απολογισμό, αφού ακούσαμε όλους στις 5 Ιουνίου να εκφωνούν ύμνους για το φυσικό περιβάλλον, επισημαίνουμε ότι η ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ κάνει καθημερινή πράξη την αρμονική συμβίωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των μελών της, τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στο πολιτιστικό, το τεχνολογικό, το οικονομικό, το πολιτικό κτλ.
Η εκδήλωση που οργάνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Αθλητισμού-Πολιτισμού Αγ. Παρασκευής ήταν μία ξεχωριστή διοργάνωση, τόσο λόγω του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο έγινε (Δάσος Σπηλιάς, στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης), όσο και για το ευχάριστο, ανοιξιάτικο κλίμα, κυρίως όμως για την εξαίρετη παρουσίαση του Δημ. Σχολείου Α. Χριστοφόρου με θέμα «Η κα Φύση με τα 7 παιδιά της και ο κακός… Ρύπος», η παρουσίαση του Νηπιαγωγείου Α. Χριστοφόρου με τις «Σταγόνες του Κύκλου του Νερού» και τη μουσικοκινητική παράσταση «Το Περιβάλλον» Δημ. Σχολείου Κρυοχωρίου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του νομάρχη Κοζάνης, του Προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ, του ιερέα στο χώρο της εκκλησίας του οποίου έγινε όλη η εκδήλωση, του Δ/ντή της Περιφέρειας Δυτ.Μακεδονίας, του Δ/ντή Δασών Εορδαίας, ενώ παρέστη και εκπρόσωπος του Στρατού.
Ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, εκδότης του «Αγρονέα», συντονιστής του «ΑγρΟραμα» και γεν. γραμμ. της αμκε ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε, τόσο στην εξοικονόμηση και στα λιγότερα περισσεύματα σαν ένα στοιχείο ορθολογικής χρήσης των διαθέσιμων (ακόμα) πόρων. Ιδιαίτερα τόνισε, ότι ο αγρότης είναι ο πρώτος περιβαλλοντολόγος και φροντιστής της γης, φροντίζοντας το 80% της επιφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξασφαλίζοντας την επιβίωση στο 85% των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων.
Η συστημική προσέγγιση των προβλημάτων ανισορροπίας εξηγήθηκε επαρκώς, αναφέροντας ότι όλοι και όλα είμαστε ίσοι, απλά έχουμε διαφορετικούς ρόλους, όπως ακριβώς το ανθρώπινο σώμα. Στο ανθρώπινο σώμα, δεν μπορεί να διαχωριστεί η σημαντικότητα μεταξύ των χεριών, του στόματος, του στομαχιού, της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου ή ακόμα και της έδρας. Αν δεν υπάρχουν τα χέρια για να παράγουν και να φέρουν την τροφή στο στόμα, αν δεν υπάρχει το στόμα για την κατάποση, αν δεν υπάρχει το στομάχι για την χώνευση, αν δεν υπάρχουν τα πνευμόνια για την πρόσθεση του οξυγόνου, αν δεν υπάρχει η καρδιά για την προώθηση των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου στον εγκέφαλο, αλλά και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποβάλλουμε τα περιττά, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να δουλέψει. Όλα είναι ισότιμα, αλλά με διαφορετικό ρόλο. Έτσι και στο φυσικό περιβάλλον, αλλά ακόμα και στο πολιτιστικό, όλα είναι ισότιμα, αλλά με διαφορετικό ρόλο.
Ο κ. Δ.Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε με απλά παραδείγματα στην πολύ μεγάλη σημασία της ατομικής συμπεριφοράς του καθενός στην καθημερινή του πρακτική, τόσο στη χρήση των νερών, όσο και στη ρύπανση αλλά ακόμα και στην προμήθεια του εξοπλισμού, επισημαίνοντας ότι η χρησιμοποίηση εξοπλισμού από ξύλα (τραπέζια, καρέκλες κτλ.) τα οποία είναι στην ουσία μία «δεξαμενή-τράπεζα» CO2, βοηθά στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η αξιοποίηση στη διατροφή μας τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και πετρελαίου στην μεταφορά τροφίμων από μεγάλες αποστάσεις, μειώνει το κόστος πολύμηνων ανθεκτικών συσκευασιών καθώς και το κόστος συντήρησης (ψυγεία-καταψύκτες τροφίμων).
Πολύ σημαντική ήταν η παρουσίαση του περιβαλλοντολόγου Α.Γρηγορόπουλου ης Εταιρίας Διαχείρισης Απορριμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ), ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην ανάγκη για ανακύκλωση, διευκρίνισε συνήθεις παρεξηγήσεις και έδωσε απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα και επέμενε στην ανάγκη για λιγότερα σκουπίδια.
Ο δικηγόρος κ. Γεώργιος Μπάλιας, ειδικός σε θέματα Περιβαλλοντολογικού Δικαίου, μας καθοδήγησε στην περίπλοκη νομοθεσία και νομολογία για τα θέματα Περιβάλλοντος.
Η εκδήλωση έκλεισε με τοπικά παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασε η ταβέρνα ΜΟΝΟΠΑΤΙ, ανάμεσα στα οποία το παραδοσιακό Σιρόν, οι τσιπουρομεζέδες, οι διαφόρων τύπων πίτες κλπ.
Ο Δήμαρχος κ. Σάββας Ζαμανίδης και η οργανωτική επιτροπή με τις Ε.Δημητρίου & Τ.Χαριτοπούλου, μετέφεραν με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, μέσω των παραστάσεων των παιδιών, ενώ ανάμεσα στις ζωγραφιές της έκθεσης ζωγραφικής και τα γραπτά μηνύματα, έγινε παρουσίαση τρόπου μεταφύτευσης φυτών σε γλάστρες και επίδειξη δεντροφύτευσης.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 69998282382