ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Γη και ύδωρ… προσφέρει η Περιφέρεια στους ιατρούς που θα επιλέξουν να εργαστούν στα Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας προσπαθώντας έτσι να βγάλουν από την “εντατική” τον μεγάλο ασθενή που λέγεται… παροχές υγείας στον τόπο μας.
Μιλώντας στον “Π” ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Σταύρος Γιαννακίδης προανήγγειλε πως η Περιφέρεια είναι διατεθειμένη να αναλάβει τα έξοδα ενοικίασης κατοικίας στους ιατρούς που θα έλθουν στα Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ερωτηθείς σχετικά από που θα αντληθούν αυτοί οι πόροι, απάντησε πως στις σκέψεις των φορέων είναι η εκπόνηση αντίστοιχων κονδυλίων είτε από τον Τοπικό Πόρο είτε από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.
Πέραν τούτου ο Αντιπεριφερειάρχης είχε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων όλης της περιφέρειας κ.ά. αρμόδιοι φορείς απ’ όπου -σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιαννακίδη- εξήχθη το συμπέρασμα και ελήφθη η απόφαση πως “πρέπει άμεσα να προκηρυχθούν νέες θέσεις Παθολόγων και Παιδιάτρων τουλάχιστον” θέσεις που όπως είπε εάν θα ζητηθούν από την ηγεσία του Υπουργείου σε συνάντηση που ζητήθηκε για Τρίτη-Τετάρτη στην Αθήνα.
Ο κ. Γιαννακίδης μάλιστα ήταν σαφής και ερωτηθείς σχετικά για το τί μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν κάνουν αποδεκτό το αίτημα των φορέων της περιοχής: “θα αναγκάσουν τους Δυτικομακεδόνες που δεν μπορούν να έχουν τις απαραίτητες και δεδομένες δομές Υγείας να φτάσουν στο ακραίο σημείο να κλείσουν τις Κλινικές.. Ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί για τα Νοσοκομεία. …Η Π.Δ.Μ. θα είναι μπροστάρης σ’ αυτό και εάν δεν εισακουστούμε φορείς και πολίτες θα αναγκαστούμε να προβούμε σε ακραίες ενέργειες. Δεν θα υποβαθμίζει κανείς το μέλλον της υγείας των κατοίκων του τόπου μας”, ξεκαθάρισε.
Τέλος, αυτό που συμφωνήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων των Νοσοκομείων, είναι να προταθεί η κατάργηση της υπουργικής πράξης που κατατάσσει τη Δυτική Μακεδονία στη Β Ζώνη λόγω υψηλού Α.Ε.Π. και να περάσει η περιοχή στη Ζώνη Γ’ – Άγονη Ζώνη δηλαδή. Το υψηλό Α.Ε.Π. της περιοχής είναι σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη “υπεύθυνο για πολλές αδικίες στο τρίπτυχο υγεία-παιδεία-εργασία στην περιοχή μας. Δεν ισχύει το ποσοστό αυτό. Το υψηλό Α.Ε.Π. καταγράφεται λόγω της δράσης της ΔΕΗ και τόσα χρόνια ανεχόμαστε αυτή την αδικία που μόνο κακό μας προξενεί… Είναι μία καθαρά πολιτική απόφαση και πρέπει να ασκηθεί πολιτική πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις να αποκατασταθεί αυτή η αδικία…”, σχολίασε.