Με συγκρατημένη ικανοποίηση υποδέχτηκαν την απόφαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρμόδιου για το περιβάλλον, Χαράλαμπου Μωυσιάδη, για αναίρεση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Δυτικής Μακεδονίας, οι κατήγοροι της υπόθεσης για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο νερό που έπιναν κάτοικοι τρων χωριών του πρώην Δήμου Ελλησπόντου.
Η αθωωτική απόφαση για τους διευθυντές του Ορυχείου Νότιου Πεδίου, η οποία ήρθε στο Εφετείο πριν μερικούς μήνες, φαίνεται να έχει κενά σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όπως εκτιμούν μιλώντας στον «Π», παράγοντες της δίκης, το λεπτό σημείο είναι η σύγκρουση απόψεων των μελετών δύο κορυφαίων Πανεπιστημίων της χώρας, οι οποίες κυριολεκτικά παρουσίαζαν εντελώς διαφορετικά στοιχεία.
Νομικοί κύκλοι εξηγούν πως η συγκεκριμένη αίτηση αναίρεσης, θα εξεταστεί από τον Άρειο Πάγο, με το ανώτατο δικαστήριο να αποφασίζει αν και εφόσον η υπόθεση θα επιστρέψει στις δικαστικές αίθουσες και συγκεκριμένα στο Εφετείο Πλημμελημάτων Δυτικής Μακεδονίας, κάτι για το οποίο ελπίζει η πλευρά των κατοίκων και τοπικών φορέων των χωριών του πρώην Δήμου Ελλησπόντου, οι οποίοι είχαν κινήσει τη διαδικασία με μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Όπως επαναλαμβάνουν με τοποθετήσεις τους στον «Π», «εμείς δεν στραφήκαμε κατά των Διευθυντών της ΔΕΗ, αλλά θέλουμε να μάθουμε ποιος μας έδινε μολυσμένο νερό τόσα χρόνια και ποιος ήταν υπεύθυνος για να μετράει τα επίπεδα ύπαρξης εξασθενούς χρωμίου».
Παράλληλα στη συζήτηση επανέρχεται η αξιοπιστία των δύο μελετών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με καθηγητές και των δύο Ιδρυμάτων επί μέρες στην ακροαματική διαδικασία να εισφέρουν συνεχώς αντικρουόμενα στοιχεία.
Κύκλοι της ΔΕΗ ανέφεραν πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την άσκηση αναίρεσης της απόφασης, καθώς αυτή είναι πλήρως τεκμηριωμένη και αποδεικνύει πως η επιχείρηση και οι πρώην Διευθυντές του Ορυχείου δεν είχαν καμία εμπλοκή και ευθύνη στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ζήσης Πιτσιάβας