Μια υπόθεση που απασχολεί τη Δυτική Μακεδονία τα τελευταία 4 χρόνια και έχει αρκετούς εμπλεκόμενους, φαίνεται πως είναι η ενασχόληση της περιοχής με την ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου.
Περιφέρεια, ΑΝΚΟ, Πανεπιστήμιο, αλλά και ο Δήμος Κοζάνης, από κοινού είχαν υπογράψει στις 23 Νοεμβρίου του 2016, το πρωτόκολλο συμφωνίας στις Βρυξέλλες, το οποίο προέβλεπε, σε πρώτη φάση, να καταγραφούν οι ειδικές ανάγκες και οι περιορισμοί της περιοχής για την εφαρμογή των προϊόντων κυψελών καυσίμου και υδρογόνου, να αποσαφηνισθούν τα επίπεδα ετοιμότητας των προϊόντων για πρακτικές εφαρμογές και να καθορισθεί η πραγματική ζήτηση εμπορικών προϊόντων υδρογόνου και κυψελών καυσίμου.
Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετείχαν άλλες 30 Περιφερειακές και Δημοτικές οντότητες απ’ όλη την Ευρώπη, ενώ όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου το οποίο είχε δοθεί στη δημοσιότητα, βασικός στόχος ήταν να διατηρηθεί η Δυτική Μακεδονία ως το ενεργειακό κέντρο της χώρας: «H κοινή μας προσπάθεια εδράζεται στην απόφασή μας να διατηρήσουμε τη Δυτική Μακεδονία ως το ενεργειακό κέντρο της χώρας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όπως είναι φυσικό, με υποδομές (π.χ. μονάδες παραγωγής και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου), δομές υποστήριξης και γνώση με τη μεταφορά και προσαρμογή νέων ενεργειακών τεχνολογιών μέσα από τη δράση κύρια των Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ερευνητικών Φορέων της περιοχής».
Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου(φώτο) την Περιφέρεια είχε εκπροσωπήσει, ο τότε Περιφερειακός Σύμβουλος και μετέπειτα Αντιπεριφερειάρχης, Ρούσης Αλεξανδρής, ενώ εκ μέρους του Πανεπιστημίου στις Βρυξέλλες έχει βρεθεί ο καθηγητής, Γιώργος Μαρνέλος.
Για το νυν Περιφερειάρχη, Γιώργο Κασαπίδη, η εμπλοκή με τα θέματα της τεχνολογίας του υδρογόνου, εμφανίζεται τον Απρίλιο του 2015, όταν ο ίδιος ως Βουλευτής της ΝΔ, έδωσε το παρών στο πανευρωπαϊκό συνέδριο για τις έξυπνες εξειδικεύσεις των υπερσύγχρονων τεχνολογιών των κυψελών καυσίμων και του υδρογόνου, στη Λυών της Γαλλίας.
Μετά την επίσκεψή του, ο Γιώργος Κασαπίδης, είχε δείξει από τότε τις προθέσεις του ώστε να μπει η Δυτική Μακεδονία στο χάρτη της τεχνολογίας του υδρογόνου και η περιοχή να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κέντρο ενεργειακών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αυτών τεχνολογιών.
Στην επίσημη ανακοίνωση του κ. Κασαπίδη, στις 24 Απριλίου του 2015, τονίζεται πως «ο κ. Κασαπίδης σε συνεργασία με τον κ. Στούμπο και την επιστημονική του ομάδα συμφώνησαν στην υλοποίηση συστηματικής και διαρκούς ενημέρωσης τοπικών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας (Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα), αλλά και της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής γύρω από την προοπτική και το όφελος των τεχνολογιών αυτών και των εφαρμογών τους στην κοινωνία και οικονομία στην Ελλάδα.
Έθεσαν ως στόχο και προϋπόθεση έναν βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό για την προετοιμασία των ενδιαφερομένων για την επέκταση των υπερσύγχρονων αυτών τεχνολογιών στην Ελλάδα, που θα καταλήξει το φθινόπωρο σε ένα αντίστοιχο συνέδριο στη Δυτική Μακεδονία».
Πολλά από τα παραπάνω, φαίνεται πως θα κριθούν στις 9 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, με τα όσα ακούστηκαν πάντως στο πρόσφατο συνέδριο, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Σάββατο, να έχουν προκαλέσει αρκετές συζητήσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο, φυσικά στην επιστημονική κοινότητα, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον και από πολίτες οι οποίοι ρωτούν τι ακριβώς σημαίνει η ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου για τη Δυτική Μακεδονία.