Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Ξεσηκωμός για την απαίτηση της ΔΕΗ να επιστραφούν χρήματα από τις απαλλοτριώσεις της Μαυροπηγής – Κρίσιμη συνάντηση με Σταθάκη την Πέμπτη

Ξεσηκωμός για την απαίτηση της ΔΕΗ να επιστραφούν χρήματα από τις απαλλοτριώσεις της Μαυροπηγής – Κρίσιμη συνάντηση με Σταθάκη την Πέμπτη

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις των περιουσιών των κατοίκων της Μαυροπηγής από τη ΔΕΗ, μετά την απόφαση του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας που μείωσε τις πρωτόδικες τιμές πάνω από 50%, απαιτούν οι κάτοικοι της πληττόμενης αυτής Τοπικής Κοινότητας του δήμου Εορδαίας, καθώς όπως υποστηρίζουν με τα χρήματα που πήραν δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις περιουσίες τους και έχουν ξοδέψει άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος, κι ως εκ τούτου δεν μπορούν να τα επιστρέψουν. Σε περίπτωση που η ΔΕΗ επιμείνει στην αξίωσή της, κάτοικοι, δήμαρχος Εορδαίας και Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας διαμηνύουν πως θα ξεσηκωθεί σύσσωμη η κοινωνία.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στην αποψινή λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Μαυροπηγής, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Τοπικού Συμβουλίου Μαυροπηγής στο Δημαρχείο Εορδαίας στην Πτολεμαΐδα, εν όψει της συνάντησης που θα έχουν την ερχόμενη  Πέμπτη στις 4μ.μ. στην Αθήνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη το Τοπικό Συμβούλιο Μαυροπηγής, ο δήμαρχος Εορδαίας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφεριάρχης της Π.Ε. Κοζάνης και βουλευτές του νομού, προκειμένου να δοθεί εξωδικαστική λύση στο πρόβλημα, εν όψει της εκδίκασης την 1η Δεκεμβρίου 2017 στον Άρειο Πάγο της αίτησης αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου Δ. Μακεδονίας που κατέθεσαν οι κάτοικοι της Μαυροπηγής.

Το Εφετείο λαμβάνοντας υπόψη την αντικειμενική αξία των ακινήτων μείωσε δραματικά τις τιμές για την απαλλοτρίωση των κατοίκων της Μαυροπηγής σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση, τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης Βασίλης Τσιώτσιας, υποστηρίζοντας ότι οι αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να αντικαταστήσουν τις περιουσίες που απαλλοτριώθηκαν.

Είναι πολιτικό πρόβλημα και πρέπει να λυθεί πολιτικά, υποστήριξε ο πρώην κοινοτάρχης Μαυροπηγής, Αντώνης Μπάρμπας, τονίζοντας ότι με τα χρήματα που πήραν ίσα που αγόρασαν ένα διαμέρισμα: «Δεν μπορεί να μάς ζητάνε πίσω τα χρήματα των αποζημιώσεων, δεν μας έκαναν χάρη, μας πέταξαν σε διαμερίσματα, σε πολυτελή φυλακή», όπως είπε.

Στον ίδιο τόνο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και άλλων κατοίκων της Μαυροπηγής,  υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι όταν η ΔΕΗ πιεζόταν να ανοίξει το ορυχείο Μαυροπηγής διαβεβαίωνε ψευδώς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ρήγματα στον οικισμό, αλλά κανένα από τα στελέχη της ΔΕΗ που το υποστήριζαν αυτό δεν κλείστηκε φυλακή και προκειμένου να αθωωθούν δόθηκαν από τη ΔΕΗ νωρίτερα τα χρήματα των αποζημιώσεων.

Θα πάμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Μείζον χαρακτήρισε το πρόβλημα ο δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, καθώς όπως ανέφερε ενώ ο δήμος χάνει περιουσία καλείται να επιστρέψει στη ΔΕΗ τα 3,5 από τα 7 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση δημοτικών εκτάσεων και υπογράμμισε ότι «αυτή η υπόθεση δεν θα σταματήσει εδώ, θα πάει και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, όπου μπορεί να φτάσει θα φτάσει.»

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του κάλεσε τη ΔΕΗ να έρθει σε συμβιβασμό και να σταματήσει τη διεκδίκηση της επιστροφής των χρημάτων αυτών, ας «βαφτίσει τα χρήματα αυτά κοινωνική ευθύνη», είπε και διεμήνυσε στη ΔΕΗ ότι θα βρει δυναμική αντίδραση από όλη την κοινωνία. Αν την Πέμπτη δεν υπάρξει πολιτική δέσμευση για το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις της Μαυροπηγής «αλλάζει η ατζέντα με τα ζητήματα της ΔΕΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποστάσεις πήρε ο μοναδικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δημητριάδης ο οποίος παρέστη στη λαϊκή αυτή συνέλευση, ο οποίος έγινε μάλιστα δέκτης λεκτικών επιθέσεων από  κατοίκους της Μαυροπηγής, όταν είπε πως δεν χωρά πολιτική παρέμβαση για να αλλάξει μια δικαστική απόφαση. Μπορώ να παρέμβω για να αλλάξω μια υπουργική απόφαση αλλά όχι δικαστική, είπε.

Στη λαϊκή συνέλευση έγινε και ενημέρωση των κατοίκων για την πορεία των μελετών και των διαδικασιών για την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής από στελέχη της ΑΝΚΟ ΑΕ.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη