Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η κατασκευή των δαπέδων στο οικόπεδο που θα κατασκευαστεί η νέα λιγνιτική μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, η «Πτολεμαΐδα V», καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται οι χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρων στους οποίους θα κατασκευαστεί ο πύργος ψύξης και το κυρίως εργοστάσιο, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνεται ήδη η αυλή λιγνίτη της νέας μονάδας.
Τα παραπάνω δήλωσαν στον «Π» στελέχη της ΔΕΗ κατά την επίσκεψή μας στο χώρο ανέγερσης της νέας μονάδας, στο παλιό Ορυχείο Κομάνου.
Μάλιστα, ο διευθυντής του Ορυχείου Κυρίου Πεδίου, Αντώνης Τσαλίδης, τόνισε πως η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ επείγεται να εγκατασταθεί στο οικόπεδο για ν’ αρχίσει τις εργασίες. Ανέφερε ειδικότερα πως σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ κ. Σαγκέν ζητήθηκε «να εξασφαλιστεί όσο πιο σύντομα γίνεται η ρευματοδότηση του εργοταξίου για να ξεκινήσει τις εργασίες.
Ο κ. Τσαλίδης σημείωσε ότι «η ρευματοδότηση θα κλείσει σε περίπου 4 εβδομάδες, καθώς πρόκειται για τεράστιο έργο που το κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ. Είναι μερικά χιλιόμετρα όδευση δικτύου για να φθάσει ρεύμα στην περιοχή του οικοπέδου που θα ανεγερθεί η μονάδα». Επισήμανε ωστόσο πως «σε δύο εβδομάδες περίπου θα ξεκινήσουν τα πρώτα έργα υποδομής από την πλευρά του εργολάβου, δηλαδή οι πρώτες αμμοχαλικοστρώσεις.»
Για την εξέλιξη του έργου μίλησε στον «Π» και η Τομεάρχης Μελετών του Κυρίου Πεδίου της ΔΕΗ, Ελευθερία Παπακώστα, επισημαίνοντας πως μετά την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης έργου από πλευράς του αναδόχου η ΔΕΗ προχώρησε ήδη στην καταβολή της προκαταβολής του έργου και σύντομα αναμένεται να εγκατασταθεί ο ανάδοχος. «Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ρευματοδότησης του εργοταξίου και εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των δαπέδων του οικοπέδου.» Σημείωσε δε πως «ήδη όμως ο ανάδοχος έχει ξεκινήσει, κάνει πολύ μεγάλο αριθμό μελετών. Μπορεί να μην φαίνονται οι εργασίες γιατί πρόκειται για μελέτη και κατασκευή του έργου, αλλά έχει κάνει μελέτες εδώ και δύο χρόνια. Έχει κάνει γεωτεχνική μελέτη στην περιοχή και τώρα ξεκινά τη διαδικασία της εξυγίανσης των εκσκαφών, την περίφραξη του οικοπέδου και την κατασκευή των δρόμων.» Πρόσθεσε μάλιστα πως «ήδη η ΤΕΡΝΑ έρχεται σε επαφή με κόσμο, με εργολάβους, για να βρει υλικά, προσπαθεί να κάνει άντληση νερών, να κάνει αντλιοστάσια. Αυτό βλέπουμε εμείς. Στην ουσία έχει ξεκινήσει η ΤΕΡΝΑ.»
Η κ. Παπακώστα ανέφερε πως η ΔΕΗ από την πλευρά της “τρέχει” για να ρευματοδοτήσει την εργοταξιακή παροχή του εργοταξίου «για να ξεκινήσει ο ανάδοχος τις εργασίες. Ο ανάδοχος όμως μπορεί να εγκατασταθεί και να ξεκινήσει να κάνει την περίφραξη του οικοπέδου που είναι γύρω στα 720 στρέμματα, ένα δρόμο γύρω από την περίφραξη και μία περιμετρική τάφρο για να αποστραγγίζονται τα νερά της περιοχής.»
Αργούν οι μαζικές προσλήψεις
Η Τομεάρχης Μελετών του Κυρίου Πεδίου εξέφρασε την άποψη ότι «γρήγορα θα ξεκινήσει να ενεργοποιείται η διαδικασία κατασκευής της νέας μονάδας και να βλέπει ο κόσμος κινητικότητα για τη νέα μονάδα.» Κατά την προσωπική της άποψη όμως «στην αρχή της νέας χρονιάς θα αρχίσει να δίνεται δουλειά σε υπεργολάβους, σε φορτηγά. Νομίζω όμως ότι θα αργήσουν λίγο για παράδειγμα οι προσλήψεις εργατών, οικοδόμων, γιατί για ν’ αρχίσουν οι οικοδομικές εργασίες πρέπει να γίνουν οι εργασίες που ανέφερα: να γίνει η περίφραξη, να γίνει η περιμετρική τάφρος για να μην μπαίνουν τα νερά στο χώρο του οικοπέδου. Είναι πολλές οι εργασίες που πρέπει να προηγηθούν.»
Αντίστοιχη εκτίμηση εξέφρασε και ο Ορυχειάρχης του Κυρίου Πεδίου κ. Τσαλίδης, λέγοντας: «Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει η δραστηριότητα που περιμένει ο κόσμος τους επόμενους μήνες, γιατί μπαίνουμε σε χειμώνα και δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Αλλά με βάση τα λεγόμενα του εκπροσώπου της εταιρείας, στην κορύφωση των εργασιών, στην αιχμή θα απασχολούνται τουλάχιστον 2.500 – 3.000 άτομα». Ερωτηθείς για το πότε τοποθετείται η αιχμή των εργασιών είπε πως τη βλέπει «σε 1,5 χρόνο περίπου. Σταδιακά όμως θα αυξάνει η δραστηριότητα και θα αυξάνει και η απασχόληση.» Δήλωσε ωστόσο πως με βάση τα λεγόμενα του εκπρόσωπου της ΤΕΡΝΑ δεν πρέπει να καλλιεργηθούν υπερβολικές προσδοκίες. «Μάς είπε ότι “θα ήθελα να μην δημιουργηθούν εσφαλμένες προσδοκίες. Να μην θεωρήσει ο κόσμος ότι ξαφνικά βρήκαμε χρυσό.” Σε κάθε περίπτωση όμως η συγκεκριμένη επένδυση θα αλλάξει την οικονομία της περιοχής.»