Τον διαχωρισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και την παράλληλη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη, αποφάσισε να ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.
Το θέμα έθεσε και το παρουσίασε με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το μέλος του οργάνου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας. Ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης ανέφερε ότι προωθείται πολυνομοσχέδιο με το οποίο μεταξύ άλλων ρυθμίζονται θέματα αυτοδιοίκησης. Το βασικότερο που διακρίνει κανείς με μία πρώτη ανάγνωση είναι ότι σπάει στα δύο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και δημιουργείται από μία ξεχωριστή σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με την έδρα τους στις αντίστοιχες περιφέρειες.
«Θεωρώ ότι πρέπει να διεκδικήσουμε ξεχωριστή Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τη Δυτική Μακεδονία, αφού τα πληθυσμιακά στοιχεία είναι ανάλογα με την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και σε σχέση με την Ήπειρο η Δυτική Μακεδονία έχει περίπου ισάριθμο πληθυσμό. Επομένως. Επομένως πρέπει να αποτελέσει άμεσο και κυρίαρχο αίτημα της ΠΕΔ και της περιοχής».
Επίσης συζητήθηκε το θέμα της προετοιμασίας της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για τη συμμετοχή εκπροσώπων της στο συνέδριο για το μεταναστευτικό που θα διεξαχθεί στη Σάμο στις 2-4 Ιουνίου. Με αφορμή αυτό συζητήθηκε και το ενδεχόμενο μόνιμης φιλοξενίας προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία. Αναστάτωση προκάλεσε η πληροφορία που μετέφερε ο δήμαρχος Γρεβενών Γ. Δασταμάνης, σύμφωνα με την οποία πρόκειται να έρθουν στα Γρεβενά περί τους 3.000 – 4.000 πρόσφυγες. Ωστόσο η πληροφορία δεν είναι διασταυρωμένη παραδέχτηκε ο ίδιος. Πράγματι δεν υπάρχει επίσημη θεσμική ενημέρωση για κάτι τέτοιο, σημείωσε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ιωάννης Βοσκόπουλος, ο οποίος τόνισε με έμφαση ότι η διαμονή προσφύγων για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να υπάρξει μόνο με φιλοξενία. Η φιλοξενία από μόνη της δεν αρκεί, είπε και αναρωτήθηκε: Πόσο καιρό θα αντέξει κάποιος τα έξοδα για να φιλοξενήσει πρόσφυγες; Αλλά και οι εθελοντές θα κουραστούν, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια τόνισε με έμφαση ότι «θα δεχτούμε έναν αριθμό προσφύγων σε οργανωμένο χώρο, αλλά θα πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση από το κράτος».
Ακόμη στην ΠΕΔ συζητήθηκαν η διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας από ΠΕΔ, υπουργείο Εργασίας και ΕΕΤΑΑ με θέμα το συντονισμό στη διαδικασία σύνθεσης των προτάσεων για τις δράσεις που θα προκηρυχθούν όπως Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικά Παντοπωλεία και Φαρμακεία, ΚΔΗΦ, ΜμεΑ κ.λ.π., που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2019.
Στην ημερήσια διάταξη ήταν και η πρόταση της ΕΕΤΑΑ για παροχή επιμορφωτικών δράσεων σε στελέχη των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: «Επιμόρφωση Ανθρώπινου Δυναμικού των Δήμων, καθώς και η διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου σε στελέχη ΟΤΑ και Νομικών Προσώπων.