Το όπλο της παραίτησης έβγαλε για άλλη μια φορά από τη φαρέτρα του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
Με δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο του περιφερειακού συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης, ο Θόδωρος Καρυπίδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τον αγώνα μας θα αποτρέψουμε τα σχέδια ξεπουλήματος της ΔΕΗ», ωστόσο, είπε, «πως αν αυτό (σ.σ. το ξεπούλημα) συμβεί, εμείς θα δημιουργήσουμε θεσμικό κενό», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του περιφερειάρχη. Πάντως, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας δέχτηκε τα συντονισμένα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία του καταλόγισε «αδράνεια» μπροστά στην επερχόμενη διάλυση της ΔΕΗ. Απαντώντας όμως στις αντιπολιτευτικές αιχμές, υποστήριξε ότι μέσα από το Ενιαίο Συντονιστικό της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης «δίνουμε έναν συγκροτημένο και συντονισμένο αγώνα», ενώ αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Γιώργο Δακή, είπε ότι «δεν μπορεί να είσαι κατά του ξεπουλήματος και ταυτόχρονα να προτείνεις σύσταση φορέα που θα αγοράσει σταθμούς και ορυχεία της ΔΕΗ».
Να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης είχε προτείνει την σύσταση μιας πολυμετοχικής συνεταιριστικής εταιρίας λαϊκής βάσης από εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, από την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση που να αγοράσει το κομμάτι της ΔΕΗ που πωλείται, προσθέτοντας ότι «αφού δεν αποτρέπεται το ξεπούλημα, να το πάρουμε εμείς και να γίνουμε αφεντικά στον τόπο μας». Επίσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κατηγόρησε για πλήρη αδράνεια την περιφερειακή Αρχή, ενώ για το συλλαλητήριο της Φλώρινας στις 4 Δεκεμβρίου, προέβλεψε ότι δεν θα αποδώσει, για τον επιπλέον λόγο ότι γίνεται μέσα στο καταχείμωνο με άγνωστες για την ώρα τις καιρικές συνθήκες.
Ο Θ. Καρυπίδης υπεραμύνθηκε των επιλογών, υποστηρίζοντας ότι γίνονται προσεκτικά και συντονισμένα βήματα μαζί με τους εργαζόμενους και τους φορείς. Σ’ αυτό ακριβώς αποσκοπεί το Συντονιστικό των φορέων Φλώρινας και Μεγαλόπολης που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή και των εργαζομένων. Καθορίστηκε ήδη ένα μεγάλο συλλαλητήριο στη Φλώρινα με συμβολική ημερομηνία στις 4 Δεκεμβρίου, που γιορτάζει η προστάτιδα των λιγνιτωρύχων Αγία Βαρβάρα, ενώ αποφασίστηκε και θα καθοριστεί η ημερομηνία για αντίστοιχο συλλαλητήριο στη Μεγαλόπολη. Επίσης, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή σε όλους τους βουλευτές των δύο ενεργειακών λεκανοπεδίων.
Η επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ», Γεωργία Ζεμπιλιάδου, χαρακτήρισε το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση «ως το χειρότερο σχέδιο για τη ΔΕΗ, που έπεσε ποτέ στο τραπέζι». Κάλεσε τους βουλευτές της κυβέρνησης να παραιτηθούν, ενώ προέτρεψε τον περιφερειάρχη να κάνει πράξη τις «απειλές» για δημιουργία θεσμικού κενού. Επίσης, χαρακτήρισε ως αμφίβολης αποτελεσματικότητας το συλλαλητήριο που αποφασίστηκε και αναρωτήθηκε μάλιστα «τί νόημα έχει;».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Βήττας, τόνισε την ανάγκη να οργανωθεί ένας ενιαίος και συντονισμένος αγώνας όχι μόνο από τους κατοίκους και φορείς των δύο περιοχών Φλώρινας και Μεγαλόπολης, αλλά από το σύνολο της χώρας, γιατί αυτός ο αγώνας δεν αφορά μόνο τα λεγόμενα λιγνιτικά κέντρα. Χρειάζεται ένας αγώνας που να αγκαλιάζει όλους τους χώρους δουλειάς, όλους τους τόπους κατοικίας και να έχει συγκεκριμένη στόχευση και ενάντια στα σχέδια της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και ενάντια στα εναλλακτικά σχέδια, όπως παρουσιάζονται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ ήταν προδιαγεγραμμένο από το Περιφερειακό Συνέδριο, όπως διαφάνηκε από την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοζάνη.