Εκδήλωση με θέμα τις αναπτυξιακές – επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας του υδρογόνου, πραγματοποιείται αυτή την ώρα (σ.σ. απόγευμα της Δευτέρας), στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ στην Κοζάνη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Στην εκδήλωση έγινε συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωση από τον Βασίλη Γρηγορίου Πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Δ/νων Σύμβουλο της Εταιρείας Advent Technologies, η οποία ενδιαφέρεται να επενδύσει άμεσα στην περιοχή στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας του Υδρογόνου. Ο ίδιος σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ αναφέρθηκε στο υδρογόνο, λέγοντας πως η επένδυση του white dragon είναι τεράστια, και προβλέπεται άμεση υλοποίηση ενώ αναμένεται η έγκριση για να προχωρήσουν, με το όσο σχέδιο να προβλέπει 1400 θέσεις εργασίας τουλάχιστον. Η πρόταση της εν λόγω εταιρείας εντάσσεται στο εν λόγω σχέδιο και αφορά στο Green Hippo, εξηγώντας πως η εν λόγω εταιρεία φέρνει το κατασκευαστικό κομμάτι στο σχέδιο για τις μονάδες κατασκευής ηλεκτρολυτών και υψηλών καυσίμων στη Δ. Μακεδονία.
Από την πλευρά του ο Νίκος Ντάβος, διαχειριστής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δ. Μακεδονίας, μέλος της ομάδας συντονισμού του «Λευκού Δράκου», αναφέρθηκε στο σχέδιο, που προβλέπει πως 3/5 έργα που προβλέπεται να γίνουν θα αφορούν στη Δ. Μακεδονία. Εξήγησε πως το έργο βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης και αναμένεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί ως το τέλος του ’21. Αναμένεται να υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό πλαίσιο, ενώ το πρώτο τρίμηνο του ’22 θα κλειδώσει η χρηματοδότηση του πρώτου κύματος, και έκτοτε θα ξεκινήσει το έργο να υλοποιείται. «Υπολογίζεται ότι οι πρώτες εγκαταστάσεις θα ξεκινήσουν το ’22 και θα ολοκληρωθούν το ’23, άρα πολύ άμεσα θα τεθούν σε λειτουργία οι πρώτες μονάδες παραγωγής υδρογόνου. Θα υπάρχει η πρώτη παραγωγή υδρογόνου, ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας στη Δ. Μακεδονία από υδρογόνο, άλλα γρήγορα θα φτιάξουμε την εφοδιαστική αλυσίδα υδρογόνου, για να μετεξελίξουμε την περιοχή σε μια κοιλάδα καθαρών τεχνολογιών και πράσινου υδρογόνου», σημείωσε με νόημα.
Ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης αναφέρθηκε στο έργο λέγοντας πως πρέπει να εκμεταλλευτεί η περιοχή το προβάδισμα που υπάρχει, ώστε στη φάση της μετάβασης στις πράσινες τεχνολογίες, για να αποτελέσει πόλο έλξης για μεγάλες παρόμοιες επενδύσεις στη Δ. Μακεδονία, εκμεταλλευόμενοι και τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση. “Διεκδικούμε την τεχνολογία που θα επειρεάσει θετικά την τεχνολογία στη χώρα μας”, σημείωσε, ευελπιστώντας σε πολλές θέσεις εργασίας, ώστε να καλυφθεί το εισόδημα που θα χαθεί. Επίσης, σημείωσε ότι “Ήρθε η ώρα του Πράσινου Υδρογόνου με μπροστάρη τη Δ. Μακεδονία”, κατέληξε λέγοντας πως είναι η τεχνολογία – λύση του προβλήματος της μετάβασης.