Σε «πλυντήριο» νομιμοποίησης όλων των δαπανών που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού μετατρέπεται η Βουλή με σειρά διατάξεων που εισηγούνται τα αρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας και οι οποίες κρίνονται ως προβληματικές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου και προβλέπει πως θεωρούνται νόμιμες όλες οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από το 2016 ενώ παράλληλα επεκτείνει και για το 2019 την διαδικασία διαχείρισης κονδυλίων «κατά παρέκκλιση» κάθε κανόνα διαφάνειας και ελέγχου.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαριτσιώτης ανέφερε απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς «Κάνατε το νομοσχέδιο πλυντήριο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλυντήριο αδιαφάνειας, φωτογραφικών ρυθμίσεων, πλυντήριο δαπανών και ευθυνών. Είναι ντροπή. Θα απολογηθείτε σε όλους».
Ο ίδιος επισήμανε η κυβέρνηση καταργεί τον οποιοδήποτε έλεγχο νομιμότητας στις δαπάνες, όχι μόνο στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και στο ΥΠΕΞ. Ο εισηγητής της Ν.Δ μάλιστα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ανατριχιαστική τη ρύθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την οποία νομιμοποιούνται δαπάνες από το 2016.
ΜΕ αφορμή δε την κατάθεση της ρύθμισης και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο κ. Νότης Μηταράκης σχολίασε « Μπορεί να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιες δαπάνες θέλει να ξεπλύνει να ξέρουμε κι εμείς τι μας γίνεται; Γιατί αυτό είναι παρωδία». Για “πλυντήριο” μίλησε και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου λέγοντας ότι είναι ντροπή για την κυβέρνηση να εγκαθιστά καθεστώς αδιαφάνειας.
Δημήτρης Βίτσας: «Εγώ και τις ποινικές ευθύνες ξέρετε πού τις γράφω»
Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου (που ακολουθεί κατεπείγουσα διαδικασία) στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας προκειμένου να αποκρούσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί ποινικών ευθυνών ανέφερε: «εγώ και τις ποινικές ευθύνες ξέρετε πού τις γράφω».
Σύμφωνα με τα πρακτικά του κοινοβουλίου ο υπουργός ανέφερε: «Εγώ, αυτά θα ήθελα να πω, λέγοντας ότι, με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, αλλά θα πρέπει να το πω, σε σχέση με μια σειρά από άρθρα του παρόντος νομοσχεδίου, διατυπώθηκε -άντε να το πω- ως έμμεση απειλή, το ζήτημα της ποινικής δίωξης.
Εγώ θέλω να πω ότι αν είναι να λύσουμε ένα ζήτημα, να περιθάλψουμε κάποιους ανθρώπους, να λύσουμε προβλήματα που καθημερινά συναντάμε, για παράδειγμα μόνο το Δεκέμβριο έχουν φθάσει στα νησιά 1.460 άνθρωποι και έχουν φύγει από τα νησιά 2.562, αν είναι αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν από τα νησιά ή αυτούς που ήρθαν από τα νησιά να μπορέσουμε να καταπιαστούμε με τις υποθέσεις τους, εγώ και τις ποινικές ευθύνες ξέρετε πού τις γράφω.
Πώς να το πω. Δηλαδή, εδώ είμαστε και να το δούμε.
Αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλου τύπου υπόνοια, έχω πει κάθε φορά ότι κάθε έλεγχος είναι πλήρως αποδεκτός και θα βοηθήσουμε πάρα πολύ ώστε να φτάσει στα κατάλληλα συμπεράσματα. Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε».