ΙΣΟΤΙΜΑ ΠΤΥΧΙΑ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Με τον Δ/ντη του Πρωθυπουργικού Γραφείου συναντήθηκε αντιπροσωπεία φοιτητών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας – Τα «καυτά» αιτήματα που έθεσαν
Ενόψει της κρίσιμης συνάντησης του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με τις πρυτανικές αρχές (Πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες) Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για την συμπόρευση των ιδρυμάτων, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θορυβημένοι, μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη σήμερα το πρωί προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους στον Υπουργό. Μάλιστα η όλη συζήτηση περί κατάργησης των δύο ιδρυμάτων και δημιουργίας ενός νέου, με διοικούσα επιτροπή, εντείνει αυτή την ανησυχία στην πανεπιστημιακή κοινότητα, τόσο μεταξύ των φοιτητών όσο και των καθηγητών του ιδρύματος.
Ωστόσο, λόγω συνάντησης του υπουργού Παιδείας με τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων κεντρική Μακεδονίας, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δεν μπόρεσαν τελικά να συναντηθούν με τον κ. Γαβρόγλου, αλλά με τον Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη (και πρώην γ.γ. του υπουργείου), κ. Γιώργο Αγγελόπουλο. Αντιπροσωπεία έξι φοιτητών έθεσαν τα καυτά ερωτήματα και τις ανησυχίες τους στον κ. Αγγελόπουλο, σε ό,τι έχει να κάνει, αρχικά, με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Αυτό που ζητούν οι φοιτητές είναι να μην δοθεί στους φοιτητές του ΤΕΙ πτυχίο ισότιμο με το δικό τους, ισότιμο με πολυτεχνική σχολή. Επίσης, ζητούν να μην αρθεί το αυτοδιοίκητο του ιδρύματος και σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των καθηγητών, να μην γίνει σε fast track διαδικασίες.
Από την πλευρά του ο κ. Αγγελόπουλος πέταξε «βόμβα» μεγατόνων στους φοιτητές, σημειώνοντας πως το ίδρυμα δεν είναι βιώσιμο, αφού δεν υπάρχουν επαρκείς καθηγητές, έχει πολύ μικρό αριθμό τμημάτων και το ίδιο το ίδρυμα είναι περικυκλωμένο από τρία μεγάλα αντίστοιχα ιδρύματα! Η όλη τοποθέτηση δείχνει ουσιαστικά πως η συγχώνευση με το ΤΕΙ, παραμένει για το Υπουργείο ως η μόνη λύση, από πλευράς Υπουργείου, ώστε να συνεχίσει να υφίσταται.
Σε ό,τι αφορά τα περί αξιολόγησης καθηγητών, ο κ. Αγγελόπουλος απάντησε στους φοιτητές πως θα αφορά επί της ουσίας το δικαίωμα των καθηγητών στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε θέσεις κοσμητόρων, προέδρων τμημάτων κ.ο.κ. Επίσης, ξεκαθάρισε πως στα μάτια του υπουργείου τα ΤΕΙ είναι ισότιμα με τα Πανεπιστήμια και από άποψη εκπαιδευτικού προσωπικού.