Τσάρκες δίπλα σε στάνες αλλά και σε κατοικημένες περιοχές κάνουν αρκούδες που διαβιούν στο Σινάτσικο (Άσκιο) καθώς συχνά οι κάτοικοι των οικισμών του Σισανίου και των Ναμάτων του Δήμου Βοΐου βλέπουν αρκούδες να περιφέρονται γύρω από τα χωριά και να πλησιάζουν τα τελευταία σπίτια των χωριών, ενώ αντίστοιχο φαινόμενο πληροφορούμαστε ότι παρατηρείται και στη γειτονική Κοινότητα Βλάστης του Δήμου Εορδαίας.
Το πρόβλημα, με βάση τα λεγόμενα των κατοίκων, είναι εντονότερο στον οικισμό των Ναμάτων, καθώς κάτοικοι αναφέρουν ότι και αυτό το καλοκαίρι βλέπουν σχεδόν καθημερινά αρκούδα γύρω από το χωριό, ή βρίσκουν πατημασιές και ακαθαρσίες που αφήνουν οι αρκούδες, οι οποίες σπάνε δέντρα και ενίοτε ρημάζουν καλλιέργειες της περιοχής, ενώ το βράδυ οι αρκούδες μπαίνουν και μέσα στον οικισμό, καθώς οι κάτοικοι των Ναμάτων βρίσκουν αναποδογυρισμένους τους κάδους απορριμμάτων από τις αρκούδες που πλησιάζουν τον οικισμό αναζητώντας τροφή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιθέσεις αρκούδων σημειώνονται σε καλλιέργειες και σε μελίσσια και σε άλλους οικισμούς του Δήμου Βοΐου.
Κάτοικος των Ναμάτων δήλωσε μάλιστα τον «Π» πως λίγο μετά το Δεκαπενταύγουστο βρέθηκε λίγο έξω από τα Νάματα και ένα σκοτωμένο πουλαράκι, ωστόσο οι κάτοικοι δεν είναι βέβαιοι εάν το ζώο χτυπήθηκε από αρκούδα ή από λύκους που έχουν το λημέρι τους στην περιοχή.
Όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, η εμφάνιση αρκούδων στην περιοχή του Σινιάτσικου δεν παρατηρείται μονάχα το φετινό καλοκαίρι, καθώς πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια ενώ είναι γνωστό ότι η περιοχή αποτελεί βιότοπο της καφέ αρκούδας.
Αντιμέτωποι με αρκούδες όμως δεν έρχονται μόνο κάτοικοι οικισμών πέριξ του ορεινού όγκου του Ασκίου αλλά και του γειτονικού Μουρικίου, όπου στο παρελθόν μάλιστα κοπάδια κτηνοτρόφων έχουν δεχθεί επίθεση αρκούδας, ακόμα και σε στάνη που βρίσκεται κοντά στο Καστανόδασος και συγκεκριμένα στο γήπεδο του Εμπορίου, Τοπική Κοινότητα του Δήμου Εορδαίας.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», ο λόγος που η αρκούδα προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές είναι η απώλεια και ο κατακερματισμός του βιοτόπου της αρκούδας στη χώρα μας από ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων όπως συνέβη με την Εγνατία Οδό, παράνομη υλοτομία, δασικές πυρκαγιές, αλόγιστη διάνοιξη δασικών δρόμων, κατασκευή ανεμογεννητριών και φραγμάτων.
Ο «Αρκτούρος», διαβεβαιώνει πάντως ότι «η αρκούδα δεν επιτίθεται στον άνθρωπο εκτός αν αισθανθεί ότι κινδυνεύει η ίδια ή τα μικρά της.»