Έντονες αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα μέλη της επιτροπής που συγκροτήθηκε στο ΤΕΙ, δέχτηκαν έντονη κριτική για «απραξία» γύρω από το θέμα της συγχώνευσης, ενώ επισημάνθηκε ότι η επιτροπή δεν είναι αντιπροσωπευτική και αμφισβητήθηκε η ικανότητά της να προωθήσει το ζήτημα της συνεργασίας των δύο ιδρυμάτων και εν τέλει της συγχώνευσης. Η επιτροπή του ΤΕΙ που είναι επιφορτισμένη να συζητήσει με την αντίστοιχη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αποτελείται από τους: Στέργιο Γκανάτσιο Πρύτανη, Νίκο Ασημόπουλο πρώην πρόεδρο του Ιδρύματος και Παρασκευή Μητλιάγκα πρώην αντιπρόεδρο. Κάποιοι προχώρησαν και ένα βήμα πέρα από την αμφισβήτηση και πρότειναν την διεύρυνση της επιτροπής με νέα πρόσωπα, ώστε να γίνει πιο αντιπροσωπευτική. Η πρόταση έγινε δεκτή και ακολούθησαν προτάσεις για την διεύρυνση. Αυτοπροτάθηκαν οι Νίκος Σαριαννίδης αντιπρύτανης και Νίκος Τσούνης καθηγητής, οι οποίοι υπερψηφίστηκαν από την Σύγκλητο, οπότε η επιτροπή έγινε πενταμελής. Βεβαίως, η διεύρυνση με τα νέα ονόματα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας, δηλαδή να υπάρξει υπουργική απόφαση του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου και να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ. Τυπικά μόνο τότε θα γίνουν μέλη οι προαναφερθέντες.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν διαφορές στο αν πρέπει ή όχι να γίνει η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων, αλλά η διάσταση απόψεων στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ έγκειται στους όρους και τις προϋποθέσεις της συγχώνευσης.
Στο μεταξύ έχει “κολλήσει” και η Επιτροπή Διερεύνησης της Συνεργασίας μεταξύ ΤΕΙ και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Παιδείας, οι οποία αποτελείται από εκπροσώπους του ΤΕΙ, του Πανεπιστημίου και του υπουργείου. Αν και η συγκρότησή της έγινε πριν από σχεδόν δύο μήνες, ακόμη δεν συνεδρίασε, παρά το γεγονός ότι είχαν ειδοποιηθεί τα μέλη της ότι θα κληθούν σε πρώτη συνεδρίαση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, η οποία θα γινόταν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του ίδιου του υπουργού Παιδείας.
Τα υπό συγχώνευση τμήματα
Έτσι λοιπόν οι όποιες συζητήσεις γίνονται για τη συγχώνευση βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν πρόκειται για οργανωμένη – θεσμική διαβούλευση, πολύ περισσότερο δεν έφτασε στην ουσία, δηλαδή στις προϋποθέσεις της συγχώνευσης και ποια τμήματα θα συγχωνευτούν. Με βάση όμως την βασική κατεύθυνση του υπουργείου Παιδείας ότι θα συγχωνευτούν ομοειδή ή συγγενικά τμήματα ως προς το γνωστικό αντικείμενο, περίπου όλοι γνωρίζουν – χωρίς να το λένε δημοσίως, ότι τα υπό συγχώνευση τμήματα είναι:
– Μηχανολόγων (ΤΕΙ), Βιομηχανικού Σχεδιασμού (ΤΕΙ) και Μηχανολόγων Μηχανικών (Πανεπιστημίου).
– Γεωτεχνολογίας Περιβάλλοντος (ΤΕΙ), Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης (ΤΕΙ) και Μηχανικών Περιβάλλοντος (Πανεπιστημίου).
– Πληροφορικής Καστοριάς (ΤΕΙ) και Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Πανεπιστημίου). Ενδέχεται μέσα σ’ αυτό να συγχωνευτεί και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων (ΤΕΙ).
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι εννέα τμήματα συνολικά και συγκεκριμένα έξι του ΤΕΙ και τρία του Πανεπιστημίου συγχωνεύονται και δημιουργούν τρία νέα τμήματα του ενιαίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Δυτικής Μακεδονίας. Χάνονται δηλαδή έξι τμήματα. Πρόταση του Πρύτανη του ΤΕΙ, Στέργιου Γκανάτσιου, είναι να δημιουργηθούν στο ενιαίο ίδρυμα ισάριθμα τμήματα με άλλο γνωστικό αντικείμενο. Επίσης ο πρύτανης του ΤΕΙ εμμένει στη θέση που διακήρυξε από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε ότι θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την συγχώνευση.