Η 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Συμεών του Στυλίτη, είναι η πρώτη του εκκλησιαστικού έτους.
Η συγκυρία τα έφερε έτσι ώστε (στη συνέχεια του Αγιασμού, 1-9-2016) στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού τελέσαμε το μυστήριο της Βάπτισης του ενήλικα (ετών 42) Αμερικανού (με το βαπτιστικό πια όνομα) Ηρακλή Armstrong. Είναι Βελβεντινός γαμπρός, σύζυγος της Βασιλικής Εμμ. Λάππα. Ανάδοχος ο Νικόλαος Πιτσίλκας από τη Λάρισα. Ο νεοβαπτισθείς θα γιορτάζει το ονομαστήριά του στις 10 Απριλίου στη μνήμη του Αγίου μάρτυρος Ηρακλή.
Προηγήθηκε η προαπαιτούμενη Κατήχηση στον νεο-προσερχόμενο από τον εφημέριο στα βασικά σημεία της ορθόδοξης εκκλησιαστικής πίστης και ακολούθησε το ιερό Μυστήριο στη διάρκεια του οποίου έκδηλη ήταν η συγκίνηση στο πρόσωπο του νεοβαπτισθέντος αδελφού εν Χριστώ και των παρισταμένων.
Ο Ηρακλής Armstrong προσήλθε ερευνητικά και οικειοθελώς στην ορθόδοξη πίστη και πλέον με τη βάπτισή του στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Οπωσδήποτε στην απόφασή του αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξαν η σύζυγός του Βασιλική και ο ανάδοχός του Νικόλαος, τους οποίους και συγχαίρω. Και στους τρεις μετέφερα την ευλογία του Επισκόπου μας, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.
Η βάπτιση του Ηρακλή είναι η 103η βάπτιση ενηλίκου (προστιθέμενη στις βαπτίσεις ανδρών και γυναικών μεταναστών) που, με τη Χάρη του Θεού, γίνονται στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.
Η σύμπτωση της Βάπτισης αυτής κατά την πρώτη του εκκλησιαστικού έτους έρχεται να ενταχθεί στον νέο ετήσιο λειτουργικό κύκλο της Εκκλησίας, στην ενότητα των Ορθοδόξων, όπως την εξέφρασε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος στην Κρήτη υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στον συνεχιζόμενο αγώνα Της, στην ελπίδα και το άνοιγμά Της στα έθνη, σύμφωνα με την εντολή του Χριστού: ‘’Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν’’ (Ματθ. 28, 19-20) και ‘’πορευθέντες εις τον κόσμον άπαντα κηρύξατε το ευαγγέλιον πάση τη κτίσει’’ (Μάρκ. 16, 15).
Η Εκκλησία έχει οικουμενικό, ειρηνικό, αγαπητικό και ενωτικό χαρακτήρα και όσοι (οποιασδήποτε εθνικότητας) προσέρχονται σ’ αυτήν (πρέπει, είθε να) συναντούν στο εσωτερικό της το άρωμα της ελευθερίας, το σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο και το άνοιγμα της καρδιάς των χριστιανών που ξέρει ν’ αγαπάει.
Την ποιότητα της ένταξης των ανθρώπων στην Εκκλησία και τη θέση τους σ’ Αυτήν περιγράφει με ενάργεια λόγου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος:
‘’Δεν είστε, λοιπόν, πια ξένοι και χωρίς δικαιώματα, αλλά ανήκετε στο λαό του Θεού, στην οικογένεια του Θεού. Προστεθήκατε κι εσείς στο οικοδόμημα που έχει θεμέλιο τους αποστόλους και τους προφήτες κι ακρογωνιαίο λίθο αυτόν τον ίδιο το Χριστό. Μ’ αυτόν δένεται ολόκληρο το οικοδόμημα και μεγαλώνει ώστε να γίνει ναός άγιος για τον Κύριο. Ο Κύριος οικοδομεί κι εσάς μαζί με τους άλλους, για να γίνετε πνευματική κατοικία του Θεού.’’ (Εφεσ. β΄, 19-22).
Και πιο κάτω πάλι ο ίδιος Απόστολος εύχεται:
‘’Παρακαλώ το Θεό να ενισχύει πλουσιοπάροχα και δυναμικά με το Πνεύμα του τον εσωτερικό σας άνθρωπο, να κατοικήσει ο Χριστός στις καρδιές σας με την πίστη, και να είστε ριζωμένοι και θεμελιωμένοι στην αγάπη. Έτσι, θα μπορέσετε μαζί με ολόκληρο το λαό του Θεού να συλλάβετε ποιο είναι το πλάτος και το μήκος και το βάθος και το ύψος του μυστηρίου της σωτηρίας, και να γνωρίσετε την αγάπη του Χριστού, που ξεπερνάει κάθε ανθρώπινη γνώση. Έτσι θα γεμίσει η ζωή σας με την πλούσια χάρη του Θεού’’. (Εφεσ. γ, 16-19).
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
2-9-2016