Η Δημοτική Αρχή, μόλις πριν μερικούς μήνες, παρέλαβε τρία ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που αγόρασε έναντι 120.000 Ευρώ και μάλιστα με χρήματα από τον Τοπικό Πόρο. Τρία επιπλέον αυτοκίνητα δηλαδή, που θα προστεθούν στο στόλο των αυτοκινήτων του Δήμου Κοζάνης. Και διερωτόμαστε, ήταν περισσότερο αναγκαία η αγορά τριών αυτοκινήτων από τη χρηματοδότηση για παράδειγμα μιας μελέτης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με σύστημα θέρμανσης- ψύξης στο νέο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Αν και ενδεχομένως να υπήρξε «μελέτη» που να περιγράφει την ανάγκη απόκτησης επιπλέον τριών αυτοκινήτων για τις ανάγκες των υπηρεσιών (άραγε μέχρι σήμερα πως γινόταν οι μετακινήσεις;) και αξιολόγηση της προσφοράς, διερωτόμαστε αν τελικά η «οικολογική» συνείδηση της Δημοτικής Αρχής εξαντλείται στα λόγια ή στις πράξεις.
Προφανώς και εξαντλείται στα λόγια αφού θα μπορούσε για παράδειγμα με 120.000 Ευρώ να χρηματοδοτήσει μια μελέτη (μαζί και την ιδία συμμετοχή), την οποία στη συνέχεια θα υπέβαλλε σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση ενός έργου εγκατάστασης φωτοβολταϊκού με σύστημα θέρμανσης- ψύξης στην οροφή του νέου κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ενός έργου που στόχο θα είχε τόσο την ενεργειακή αυτονομία του κτιρίου και τη συνεπακόλουθη μείωση του κόστους λειτουργίας του, όσο και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όρους CO2.
Τουλάχιστον αυτό κάναμε εμείς στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, και χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης χρημάτων του Τοπικού Πόρου, στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μάλιστα, για την πρωτοβουλία μας αυτή, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι σήμερα υποψήφια για βράβευση από το θεσμό Bravo Sustainability Dialogue 2018, που αφορά την ανάδειξη καλών πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης. Ο θεσμός αυτός θέτει ως στόχο του να αναδείξει και να επιβραβεύσει τις καλύτερες πρακτικές που κατεγράφησαν από τους συμμετέχοντες Οργανισμούς & Φορείς (ο Δήμος Κοζάνης απουσιάζει) στο πλαίσιο του Διαλόγου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020 (Πρωτοβουλία για τη Βιώσιμη Ελλάδα). Οι πρακτικές αυτές συμβάλλουν στην προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας προτύπων υπεύθυνης συμπεριφοράς και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη Ελληνική κοινωνία.
Στόχος της δράσης μας ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση και η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε διάφορα δημόσια κτίρια στην περιοχή του Δήμου Γρεβενών με τελικό επακόλουθο την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων αλλά και τη μείωση των εκπομπών CO2. Το έργο, ύψους 1,57 εκατ. Ευρώ, του οποίου η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε κατά 85% από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και κατά 15% από εθνικούς πόρους αποτελείται από:
α) την εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος 60 KWp στο Διοικητήριο Γρεβενών, αντλίας θερμότητας αέρα- νερού για κάλυψη θερμικών φορτίων του κτιρίου και συστήματος φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων.
β) την εγκατάσταση αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων 20 και 60 KWp αντίστοιχα στο κτίριο της Μαθητικής Εστίας και του ΕΠΑΛ Γρεβενών αλλά και ενός ηλιοθερμικού συστήματος για την κάλυψη θερμικών αναγκών και ζεστού νερού στο κλειστό κολυμβητήριο και το γυμναστήριο.
γ) την εγκατάσταση γεωθερμικής αντλίας θερμότητας στο Επαγγελματικό Λύκειο Γρεβενών.
δ) την εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος 40 KWp και ηλιοθερμικού συστήματος για την κάλυψη των θερμικών αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών.
ε) την εγκατάσταση συστήματος μετρήσεων των αποτελεσμάτων της πράξης, καθώς και την διενέργεια δράσεων για την εκπαίδευση, διάχυση και ευαισθητοποίηση των αποτελεσμάτων την πράξης.
Οι πρωτοβουλίες μας για τις πράσινες επενδύσεις, τόσο στην Π.Ε. Γρεβενών όσο και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν σταματούν εδώ, καθώς περιλαμβάνουν ολοκληρωμένες μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων των Γρεβενών και Δεσκάτης αλλά και μελέτη για τηλεθέρμανση στη Δεσκάτη με χρήση βιομάζας.
Αυτή είναι και η διαφορά μας με τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε τον Τοπικό Πόρο σαν επένδυση και στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του Τέλους Ανάπτυξης στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας ανάπτυξης σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική προσφάτως τροποποιηθείσα νομοθεσία. Εμείς στο Πρόγραμμά μας για το Δήμο Κοζάνης περιλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την μετασκευή όλων των δημοσίων κτιρίων σε κτίρια ενεργειακά αυτόνομα, κάτι που συνάδει και με τις πολιτικές κατευθύνσεις και τα μέτρα για την περίοδο 2020-2030 του υπό διαβούλευση Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού. Αντιλαμβανόμαστε την έννοια της οικολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης ως «έξυπνη ανάπτυξη στην πράξη», μέσω παραγωγικών επενδύσεων που θα μειώνουν το ενεργειακό κόστος και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας, και όχι με περιττές καταναλωτικές σπατάλες που ευνοούν συγκεκριμένους προμηθευτές. Το πώς επιλέγει λοιπόν μια Δημοτική Αρχή να κατανέμει τους περιορισμένους πόρους, σε συμφωνία δηλαδή με το πνεύμα του νόμου ή καταχρηστικά, είναι και δείγμα της αντίληψης που έχει για την ιεράρχηση των αναγκών ενός Δήμου και των πολιτών του.
Βαγγέλης Σημανδράκος