Στοιχεία για την διαβίωση των ατόμων με αναπηρία πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας της Τετάρτης, στο πλαίσιο έρευνας έγινε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.
Ο Βασίλης Κούτσιανος, γενικός γραμματέας της ΕΣΑΜΕΑ και ειδικός σύμβουλος του Δήμου Εορδαίας τόνισε πως στο επίκεντρο τίθεται η διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, στο πλαίσιο της έρευνα κοινής γνώμης της Συνομοσπονδίας που έγινε.
Ο ίδιος τόνισε πως η αναπτυξιακή πολιτική και τα άτομα με αναπηρία δεν συμβάδιζαν τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας πως γίνεται προσπάθεια εφαρμογής των προγραμμάτων για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε άτομα με αναπηρία.
Η ΕΣΑΜΕΑ εφαρμόζει εθνικά και τοπικά σχέδια, με δράσεις για την ένταξη αυτών των πολιτικών, για να ενταχθούν ουσιαστικά τα άτομα με αναπηρία στις τοπικές κοινωνίες, τόνισε, αποκαλύπτοντας ότι ένα 25% ατόμων με αναπηρία στη Δ. Μακεδονία νοιώθει κοινωνικά αποκλεισμένο. Οι αιτίες είναι ότι δεν συμμετέχει σε προγράμματα, εκδηλώσεις, εκπαίδευση.
«Οι δήμοι μπορούν να απαντήσουν, δίνοντας τη δυνατότητα ουσιαστικής ένταξης ατόμων με αναπηρία», τόνισε, φέροντας ως παράδειγμα το δήμο Εορδαίας που όρισε σύμβουλο για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία και είναι συμπεριληπτικός, αφού ήδη απασχολεί άτομα με αναπηρία στο δήμο.
Επί μέρους στοιχεία παρουσίασαν τα στελέχη της ΕΣΑΜΕΑ Ελένη Νικολάου και Δέσποινα Αποστολίδου, τονίζοντας πως με βάση τα στοιχεία τα άτομα με αναπηρία νοιώθουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις γιατί μένουν σε χωριά, ενώ υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην εύρεση εργασίας, καθώς επίσης και προβλήματα ψυχολογικής φύσεως και πρακτικά ζητήματα.
Σοκάρουν, επίσης, τα στοιχεία για την πρόσβαση παιδιών με αναπηρία στην εκπαίδευση, μιας και όπως απάντησε σχετικά ο κ. Κούτσιανος, μόνο το 13% των ατόμων με αναπηρία συμμετέχει στην εκπαίδευση, οριζόντια, σε όλη τη χώρα.
Τραγικά είναι και τα στοιχεία από την αξιοποίηση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, αφού στο τελευταίο πρόγραμμα για άτομα με αναπηρία έμειναν 2.000 θέσεις κενές, τη στιγμή που παρέχονται ισχυρότατα κίνητρα στους εργοδότες, με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και μισθοδοσίας.