Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο στο πλαίσιο της σύσκεψης που είναι σε εξέλιξη στο δημαρχείο Εορδαίας, ο Α. Τσίπρας, τάχθηκε κατά της εκχώρησης του 17% της ΔΕΗ σε ιδιώτες, λέγοντας ότι αυξήθηκαν τα τιμολόγια με το «καλημέρα» για τους καταναλωτές. «Αυτή η στρατηγική για τη ΔΕΗ δεν είναι αμέλεια, δεν είναι έλλειψη σχεδίου, είναι δόλος. Κάθε νοικοκυριό αφήνεται στις αρπακτικές διαθέσεις των κερδοσκόπων και αυτό για τη Δ. Μακεδονία είναι διπλό έγκλημα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας κινδυνεύει αν δεν πάρουμε μέτρα άμεσα, να γίνει μαύρη κηλίδα στο χάρτη».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει σχέδιο μετάβασης και ότι έχει προχειρότητα και ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός δεν αφορά την απανθρακοποίηση, αλλά την εισαγωγή του φυσικού αερίου. Προσέθεσε πως θα παρουσιάσει αναλυτικό σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση, ένα ειδικό σχέδιο ανάπτυξης και δίκαιης μετάβασης, το οποίο βασικό χαρακτηριστικό έχει την υλοποίηση ενεργειών που θα δώσουν τη δυνατότητα στην περιοχή, με δημόσιους πόρους και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, να διατηρηθεί το μέσο εισόδημα και οι θέσεις εργασίας, λέγοντας πως το σχέδιο αυτό αφορά στη Ρήτρα Μηδενικού Κοινοτικού και Αναπτυξιακού Ελλείμματος για την περιοχή.
Μίλησε για την αύξηση της ανεργίας, τα προβλήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην περιοχή, την απουσία χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ, ενώ αναφέρθηκε στη στάση της κυβέρνησης στην περιοχή ως «εκδικητική», σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο. «Χωρίς κανένα λόγο το απαξίωσαν πλήρως. Έκλεισαν 6 τμήματα που είχαμε δρομολογήσει αλλά και η βάση εισαγωγής που άφησε εκτός παιδιά, ουσιαστικά συρρικνώνει το ΠΔΜ και το οδηγεί σε μαρασμό, μειώνοντας το φοιτητικό πληθυσμό κατά 43%. Έχουν κάτι με την περιοχή; Να μας απαντήσουν αν θέλουν να την εκδικηθούν με κάποιο τρόπο», αναρωτήθηκε, λέγοντας πως το πανεπιστήμιο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απολιγνιτοποίηση.
Κατέληξε λέγοντας πως τη Δ. Μακεδονία την «πονάμε», λέγοντας ότι δέχθηκε βαρύτατες επιπτώσεις και η περιοχή επιβαρύνθηκε περιβαλλοντικά, αρκετοί πολίτες είχαν προβλήματα υγείας, ενώ στήριξαν ενεργειακά την Ελλάδα και δεν πρέπει η περιοχή να «πεταχτεί».
Για να είναι δίκαιη η μετάβαση δεν μπορεί να μείνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απέξω, είπε επίσης, λέγοντας ότι υπάρχουν δίκαια αιτήματα, τη στιγμή που πράσινη μετάβαση είναι αναγκαία, λέγοντας πως δεν πρέπει να προχωρήσει εις βάρος της κοινωνίας. “Δεν είμαστε αρνητές της αναγκαιότητας να πιάσουμε τους στόχους που ορίζονται, αλλά δεν μπορεί στο όνομα αυτό να έχουμε ανοχή σε ένα σχεδιασμό που μας οδηγεί σε αυτούς, μέσα από ένα δρόμο που θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής ερήμωσης”, είπε ακόμη.