Η αντίστροφη μέτρηση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό στο γενικό πληθυσμό έχει ήδη ξεκινήσει.
Κατά τους επιστήμονες πρόκειται για μια κομβική συγκυρία, καθώς η τρίτη δόση, μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών στους πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι μπορούν να βάλουν «φρένο» στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και, πρωτίστως, να αποσοβήσουν τα χειρότερα για το χειμώνα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίξει την προσεχή Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, για όλους τους ενηλίκους, άνω των 18 ετών.
Τρίτη δόση: Ποιοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού από την Παρασκευή
Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση δεν θα δέχεται αιτήσεις απ’ όλους. Για να κλείσει κάποιος ραντεβού τρίτης δόσης θα πρέπει να έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από τη δεύτερη δόση. Η συγκεκριμένη οδηγία αφορά όλους όσοι έκαναν εμβόλιο της Moderna, της Pfizer και της AstraZeneca.
Τι ισχύει για όσους έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Για όσους έκαναν το εμβόλιο της Johnson η διαδικασία για την αναμνηστική δόση θα είναι μερικώς διαφορετική. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε τη Δευτέρα ότι την προσεχή Παρασκευή θα
ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson να κάνουν την αναμνηστική δόση.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχουν περάσει δυο μήνες από την ημερομηνία του εμβολιασμού τους. Η αναμνηστική δόση θα μπορεί να είναι είτε με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson, είτε με εμβόλιο της Pfizer, ενώ στο άμεσο διάστημα θα γίνεται αναμνηστική δόση και με Moderna.
Τρίτη/αναμνηστική δόση: Θα υπάρχει ειδοποίηση για το ραντεβού;
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την τρίτη δόση/αναμνηστική δόση δεν θα υπάρχει ειδοποίηση με SMS όταν συμπληρώνεται το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση ή το δίμηνο από τον εμβολιασμό με Johnson & Johnson.
Οι πολίτες θα πρέπει να μπαίνουν στην πλατφόρμα στον κατάλληλο χρόνο και να κλείνουν το ραντεβού τους. Αν το κάνουν νωρίτερα, η πλατφόρμα δεν θα επιτρέπει την είσοδο και τον προγραμματισμό ραντεβού.
Είναι τόσο σημαντική η τρίτη δόση;
Ένα ερώτημα που διατυπώνεται από αρκετούς το τελευταίο διάστημα είναι το κατά πόσο βοηθά και είναι αναγκαία η χορήγηση της τρίτης δόσης. Στο ζήτημα τοποθετήθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
«Τι προστασία προσφέρει η τρίτη δόση; Πριν δύο ημέρες δημοσιεύτηκε στο Lancet από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Ισραήλ, μία μελέτη παρατήρησης με τίτλο “Αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του mRNA εμβολίου της Pfizer”. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, αφού έγινε ανάλυση στοιχείων από 728.321 άτομα άνω των 12 ετών, με μέση ηλικία 52 ετών, στα οποία είχε χορηγηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου από τον Ιούλιο- τον Ιούλιο είχε αρχίσει η χορήγηση της τρίτης δόσεως στο Ισραήλ- μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2021. Και αυτά τα άτομα τα οποία είχαν πάρει την τρίτη δόση συγκρίθηκαν με τα ίδια χαρακτηριστικά που είχαν, έχοντας κάνει δύο δόσεις εμβολίου, τουλάχιστον πριν πέντε μήνες» ανέφερε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου.
Όπως εξήγησε, «οι παράγοντες που αναζητήθηκαν στη μελέτη ήταν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο, η σοβαρή νόσος και οι θάνατοι από Covid. Έτσι, έχουμε δύο ομάδες σύγκρισης, επαναλαμβάνω, αυτούς που είχαν πάρει την τρίτη δόση και αυτοί που είχαν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις. Η αποτελεσματικότητα ελέγχθηκε τουλάχιστον επτά ημέρες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε αυτούς που ήταν εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Pfizer».
Τα ευρήματα ήταν τα εξής: Σε ποσοστό 93% τα άτομα που είχαν λάβει την τρίτη δόση, είχαν μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, 92% είχε μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και 81% είχε μικρότερο κίνδυνο για θάνατο.
«Το συμπέρασμα είναι ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία των εμβολιασθέντων από σοβαρές μορφές της νόσου σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου, τουλάχιστον πέντε μήνες πριν. Η αναγκαιότητα, όπως γνωρίζουμε, της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χημικής ανοσίας, αλλά και την λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού» σημείωσε καταλήγοντας.
Πηγή: iefimerida.gr