Η δρομολόγηση τριών νέων διδακτηρίων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ανακοινώθηκε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Επίσης, χρηματοδότηση εξασφάλισε και η επέκταση άλλων δύο υφιστάμενων σχολικών κτηρίων, ενώ δύο ακόμη σχολεία λειτουργούν από φέτος σε νέα κτήρια, βελτιώνοντας την κτηριολογική εικόνα της περιοχής στο χώρο του δημόσιου σχολείου.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Γιάννη Γκαμπούρα, εντάσσονται στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 τρία καινούργια σχολικά κτίρια, τα οποία θα επιλύσουν σοβαρά προβλήματα και θα βελτιώσουν την ποιότητα της σχολικής στέγης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη προβλήματα, κυρίως στα νηπιαγωγεία και ιδιαίτερα στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που είχε η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την περιφερειακή Αρχή, εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ νέα κτήρια για το 10ο και 15ο νηπιαγωγείο Κοζάνης, καθώς και για το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας. Επιπλέον, χρηματοδοτείται από τον Τοπικό Πόρο η επέκταση των 13ου και 18ου Δημοτικών Σχολείων Κοζάνης.
Επίσης, παραδίδονται φέτος δύο ολοκαίνουργια, σύγχρονα σχολεία στους μικρούς μαθητές στην Κοζάνη. Πρόκειται για το Νηπιαγωγείο και το 19ο Δημοτικό Σχολείο της ΖΕΠ. Στο πρώτο τα νήπια μπαίνουν σε ολοκαίνουργια τάξη την προσεχή Δευτέρα, καθώς λόγω κάποιων εκκρεμοτήτων δεν έγινε αγιασμός στις 12 Σεπτεμβρίου. Το Νηπιαγωγείο της ΖΕΠ θα φιλοξενήσει νήπια από ΖΕΠ, Άργιλο και Πρωτοχώρι. Εντός του ακαδημαϊκού έτους θα λειτουργήσει και το 19ο Δημοτικό Σχολείο της ΖΕΠ. Πρόκειται για ένα βιοκλιματικό κτήριο, κατασκευασμένο με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές.
Με την παράδοση των προαναφερόμενων κτηρίων, σαφώς βελτιώνεται η εικόνα της σχολικής στέγης στο δημόσιο σχολείο, αλλά βεβαίως δεν λύνονται όλα τα προβλήματα, υπογραμμίζει ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης. Ο Γ. Γκαμπούρας τόνισε ότι «υπάρχουν προβλήματα στην πόλη της Πτολεμαΐδας, η οποία έχει 8 νηπιαγωγεία σε ενοικιαζόμενους χώρους. Το πρόβλημα συνίσταται κυρίως στο ό,τι δεν έχουν βρεθεί οικόπεδα από τον δήμο. Όπως καταλαβαίνετε η υπόδειξη οικοπέδων από τον εκάστοτε δήμο, είναι το πρώτο βήμα για την ανέγερση σχολείων, αν δεν υποδειχτούν οικόπεδα δεν μπορεί να γίνει τίποτα». Βεβαίως και στην πόλη της Κοζάνης υπάρχουν προβλήματα, καθώς 7 Νηπιαγωγεία, επίσης στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, «εδώ τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα, ενώ ήδη δρομολογούνται δημόσια κτήρια στα προαναφερθέντα 10ο και 15ο Νηπιαγωγεία».
Κατά τα άλλα, ο Γ. Γκαμπούρας σημείωσε ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε φέτος, χωρίς τα συνήθη προβλήματα, καθώς τα βιβλία βρισκόταν στη θέση τους πριν από τον αγιασμό, ούτε υπάρχουν κενά διδασκόντων. Βεβαίως είπε ότι υπάρχουν ορισμένα κενά στην ειδική αγωγή, όπου λείπει ειδικό βοηθητικό προσωπικό και ειδικό επιστημονικό προσωπικό, όπως λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λ.π. Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκτιμά ότι θα καλυφθούν άμεσα κι’ αυτά τα κενά, αφού η διαβεβαίωση που έχει από το υπουργείο Παιδείας είναι ότι μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις. «Συνήθως, μας δίνουν 20-25 θέσεις, αν μας δώσουν τις ίδιες και φέτος, καλύπτουμε όλα τα κενά», σημείωσε.
Πάντως, ο Γ. Γκαμπούρας θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω, «είναι λειτουργικά θέματα, τα οποία είναι αυτονόητο πως πρέπει να είναι λυμένα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Εκεί που πρέπει να ρίξουμε βάρος, είναι πλέον η ποιότητα στην εκπαίδευση. Αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο, είναι πολύ σημαντικό θέμα, για το οποίο υπεύθυνοι είναι οι σχολικοί σύμβουλοι».
Αξίζει τέλος, να αποτυπώσουμε τον χάρτη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Κοζάνης τη νέα σχολική χρονιά, η οποία ξεκίνησε με: 10.921 μαθητές, εκ των οποίων 2.193 στα νηπιαγωγεία και 8.728 στα δημοτικά. Υπάρχουν 38 Δημοτικά και 45 Νηπιαγωγεία στο δήμο Κοζάνης, 25 Δημοτικά και 34 Νηπιαγωγεία στο δήμο Εορδαίας, 9 Δημοτικά και 12 Νηπιαγωγεία στο δήμο Βοΐου και 9 Δημοτικά και 10 Νηπιαγωγεία στο δήμο Σερβίων – Βελβεντού.