Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Ανάθιμά σι ξινιτιά τόσα φαρμάκια π΄όχεις» που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή 7 & 8 Νοεμβρίου ο Οργανισμός Αθλητισμού – Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ροδιανής και Αιανής.
Το κοινό καθηλώθηκε στην κυριολεξία και συγκινήθηκε βαθειά με την ιδιαίτερη προσέγγιση ενός τόσο ευαίσθητου και διαχρονικού συνάμα θέματος , αυτού της ξενιτιάς. Ενός θέματος απόλυτα δεμένου με την ιστορία και τη μοίρα του Ελληνικού Έθνους. Επίκαιρου και σήμερα λόγω της μετανάστευσης στο εξωτερικό χιλιάδων Ελληνόπουλων αλλά και τραγικού συνάμα λόγω των αλλεπάλληλων κυμάτων από Σύριους πρόσφυγες που έχουν κατακλύσει τη χώρα μας.
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκπροσωπήθηκε από το καλλιτεχνικό σχήμα “Μουσικό Πολύτροπο”, στο οποίο συμμετέχουν 25 φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Καϊμάκη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ο οποίος είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια και τη μουσική διδασκαλία της ανωτέρω παράστασης.
Το “Μουσικό Πολύτροπο” δημιουργήθηκε το 1994 και ενδιαφέρεται να μεταφέρει στην πράξη τις θεωρητικές γνώσεις των ανώτερων μαθημάτων μουσικής. Προσπαθεί να βιώσει την ελληνική δημοτική παράδοση και να τη διαδώσει. Το σχήμα εμφανίστηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, σε περιοδείες ή μεμονωμένες παραστάσεις.
Εκτός από το «Μουσικό Πολύτροπο» στην ίδια παράσταση με πολύ ωραία σύνολα εμφανίστηκαν οι χορωδίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιανής «Η Πρόδος» και του Συλλόγου Γυναικών Ροδιανής «Η Ωραία Ελένη». Με αυτές τις χορωδίες, μετά το τέλος των δυο παραστάσεων ο κ. Καιμάκης με το επιτελείο του συνεργάστηκαν στενά ηχογραφώντας τα ιδιαίτερα τραγούδια της ντόπιας λαϊκής τους παράδοσης. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας το γεγονός ότι στα χωριά μας υπάρχουν ακόμη γνήσιοι εκφραστές αυτής, με βιώματα και ακούσματα από προηγούμενες γενιές. Σταθερό μέλημα του ΟΑΠΝ είναι να αναπτυχθούν δίαυλοι επικοινωνίας με την επιστημονική κοινότητα σε μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του λαϊκού μας πολιτισμού πέρα από τα φυσικά μας σύνορα.