Το πράσινο φως για την υλοποίηση των μέτρων ενίσχυσης της ασφάλειας των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης έλαβε η επιτροπή δικαστικού μεγάρου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο των μέτρων περιλαμβάνεται η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης, η τοποθέτηση τουρνικέ στις εισόδους και εγκατάσταση συστήματος συναγερμού για την άμεση εκκένωση του κτιρίου.
Τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία μετά την αποστολή φακέλου – βόμβας με παραλήπτρια πρόεδρο Εφετών. Η διακίνηση των εκρηκτικών στο δικαστικό μέγαρο προκάλεσε έντονη ανησυχία και παρ’ ότι χάρη στην παρατηρητικότητα του συζύγου της δικαστή η βόμβα δεν εξερράγη, εντούτοις κρίθηκε ότι τα κενά ασφαλείας του μεγάρου πρέπει να καλυφτούν άμεσα. Ο κατάλογος των μέτρων ήδη έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το ένα μετά το άλλο προωθούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες για χρηματοδότηση και υλοποίηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της επιτροπής μεγάρου τα μέτρα τα οποία έχει αποφασιστεί να υλοποιηθούν είναι:
Θα διατεθούν έξι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί για τη χρήση των μηχανημάτων ελέγχου με ακτίνες Χ, τα γνωστά X-ray που θα λειτουργούν στην κεντρική είσοδο του δικαστικού μεγάρου. Είναι αλήθεια πως μετά τον εντοπισμό του φακέλου ενισχύθηκε η αστυνομική δύναμη στην κεντρική είσοδο. Ωστόσο η απόφαση είναι να βρίσκονται μόνιμα έξι για τα X-ray, καθώς στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται τις ώρες αιχμής να μένουν ανοιχτά και τα δύο μηχανήματα της εισόδου.
Θα γίνει προμήθεια ακόμη μίας συσκευής X-ray που θα εγκατασταθεί στην πλάγια είσοδο των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων. Ήδη η αστυνομία έχει μεταφέρει μία συσκευή με μαγνητική πύλη στη συγκεκριμένη είσοδο.
Ωστόσο ζητήθηκε να γίνει προμήθεια μηχανήματος που θα βρίσκεται σε μόνιμη βάση στον συγκεκριμένο χώρο.
Εγκρίθηκε η ενίσχυση των προσώπων που ελέγχουν και χειρίζονται τα X-ray με έξι υπαλλήλους εταιρίας security, οι οποίοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και γνωρίζουν τη χρήση των συγκεκριμένων μηχανημάτων, όπως γίνεται στα αεροδρόμια. Με τον τρόπο αυτό θα είναι ευκολότερος και πιο εξονυχιστικός ο έλεγχος των εκπαιδευμένων αστυνομικών, εκτιμούν οι παράγοντες της Δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη.
Θα τοποθετηθεί αστυνομικός – φρουρός στην είσοδο του υπόγειου πάρκινγκ όπου βάζουν τα αυτοκίνητά τους δικαστές, εισαγγελείς και υπάλληλοι. Ήδη μετά το προφορικό αίτημα της επιτροπής μεγάρου η αστυνομική διεύθυνση τοποθέτησε φρουρό στην είσοδο του πάρκινγκ.
Εγκρίθηκε η πρόταση να τοποθετηθούν σιδερένια πλέγματα (σίτες) σε όλα τα παράθυρα του ισογείου και του υπογείου του μεγάρου, καθώς έχουν εκφραστεί φόβοι ότι από εκείνα τα σημεία μπορεί να περάσουν επικίνδυνα δέματα, όπως ο φάκελος – βόμβα. Μάλιστα και με την έκρηξη του 2010 είχε προταθεί το συγκεκριμένο μέτρο, όμως αποφασίστηκε μόνον να λειτουργούν τα παράθυρα σε ανάκλιση.
Εγκρίθηκε και προωθείται η υλοποίηση για την τοποθέτηση τουρνικέ στις εισόδους του δικαστικού μεγάρου για τον καλύτερο έλεγχο των εισερχομένων, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση διαχωριστικών και πινακίδων. Ζητήθηκε να γίνει διαχωρισμός στις πόρτες και να είναι διαφορετική αυτή της εισόδου από την έξοδο. Ήδη αυτό εφαρμόζεται στις ώρες αιχμής λειτουργίας του μεγάρου.
Ακόμη, σύμφωνα με το Voria.gr, εγκρίθηκε η εγκατάσταση συστήματος συναγερμού με μικροφωνική για να ηχεί σειρήνα στις περιπτώσεις εκκένωσης του μεγάρου.
Η ανακαίνιση
Στην πρόταση που ήδη έχει εγκριθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, τονίζεται ακόμη πως πρέπει να εξεταστούν όλες οι προτάσεις που καταγράφονται στην έκθεση τρωτότητας του δικαστικού μεγάρου. Η συγκεκριμένη έκθεση είχε συνταχθεί από την αστυνομία το 2012 με αφορμή την έκρηξη της βόμβας του 2010, επικαιροποιήθηκε τώρα και περιλαμβάνει όλα τα κενά ασφαλείας του μεγάρου, αλλά και τις λύσεις για την κάλυψή τους. Η επιτροπή μεγάρου ζήτησε από τις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου να εξετάσουν όλες τις προτάσεις για την κάλυψη των κενών ασφαλείας σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη ανακαίνιση του μεγάρου που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.
Αναφορικά με την ανακαίνιση έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr ανέφεραν ότι ήδη έχει επιλεγεί κτήριο που θα φιλοξενήσει τις υπηρεσίες και βρίσκεται στην περιοχή των δικαστηρίων. Είναι ιδιωτικό, είχε εξεταστεί και από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και αυτές τις ημέρες μηχανικοί εξετάζουν τη στατικότητά του και γενικώς την καταλληλότητά του. Όταν η ομάδα των ειδικών δώσει το πράσινο φως για την αξιοποίηση θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ενοικίασής του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό, στο νέο κτίριο θα μεταστεγαστούν δικαστικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης του μεγάρου. Δεν έχει καθοριστεί πώς θα γίνει αυτή η μετακίνηση και εάν συγκεκριμένες υπηρεσίες μετακινηθούν στο νέο κτήριο ή αν διαδοχικά γίνεται μετακίνηση ανάλογα με τις εργασίες και τις υπηρεσίες που απασχολούν.
Το βάρος του συντονισμού όλων των διαδικασιών έχει αναλάβει η επικεφαλής της Επιτροπής Μεγάρου, πρόεδρος Εφετών, Σοφία Μαντζακίδου, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να προωθηθεί γρηγορότερα η υλοποίηση του έργου.